Koti

Näitä viherkasveja jokainen haluaa pian kotiinsa, paljastavat puutarha-alan ammattilaiset

Kuinkakohan kauan peikonlehden ja kilpipiilean suosio voi jatkua?

Peikonlehti on jo jokaiselle vihersisustajalle tuttu. Siihen törmää blogeissa ja sisustuslehdissä jopa kyllästymiseen asti.

Facebookin viherkasviaiheisessa ryhmässä pohditaan, onko peikonlehtibuumi jo laantumaan päin.

Samalla arvuutellaan, mistä tulee seuraava hittikasvi. Yksi ennustaa, että 80-luvun saniaisbuumi olisi palaamassa. Toinen kertoo lyyraviikunan olevan nousussa. Joku arvelee, että seuraavana hitiksi nousee jokin värikäs kasvi.

Puutarhabloggaajien perustama Versoileva seuraa tiiviisti kasvitrendejä sosiaalisessa mediassa ja Facebook-ryhmien kaltaisissa yhteisöissä.

Mitkä ovat vuoden 2020 trendikasvit, Versoilevan toimitusjohtaja Kati Jukarainen?

”Isoimmiksi hiteiksi nostaisin silkkimaijan ja lyyraviikunan. Suosittuja ovat olleet isot lehtevät kasvit, joissa on jotain tunnistettavaa. Lyyraviikunassa se on kasvumuoto ja silkkimaijassa erityisen kaunis lehti.”

Peikonlehti jatkaa voitonkulkuaan, Jukarainen ennustaa.

”Sanoisin, että peikonlehdessä siirrytään lajiketason hifistelyyn. Uskoisin, että suosituimmaksi kohoaa monstera variegata, joka on valkovihreälehtinen peikonlehti, ja jonkun verran myös pienilehtisempi monkey leaf, joka on ollut somessa jo näkyvillä. Köynnöksistä mainitsisimme hopeaköynnöksen. Se on tietyllä tavalla nostalgisen näköinen, mutta siinä on jotain uutta.”

Kati Jukarainen on maisemasuunnittelija ja sisällöntuottaja, ja hänet nähdään Nelosen Huvila & Huussi -ohjelmassa ensi keväänä.

Hän on pannut merkille, että nyt haetaan peruslajin sijaan sellaista lajiketta, josta näkee jalostetun piirteen, kuten värin, koon tai koristeellisuuden.

”Erikoisten värien merkitys kasvaa koko ajan. Tumma purppura, lime ja harmaanvihreä ovat kysyttyjä.”


Jalostetuista kasveista tekee erityisen houkuttelevan se, ettei niitä ole niin helposti saatavilla.

”Kasvia pitää olla saatavilla sen verran, että se alkaa nousta somessa, mutta sen pitää olla kuitenkin sellainen, jota joutuu vähän metsästämään.”

Peikon­lehden lisäksi kodeissa näkee Jukaraisen mukaan juuri nyt fiikuksia, maijoja, pylväs­tyräkkejä, hopea­köynnöstä, huone­saniaisia, helmi­villakkoa ja myös kilpi­piileaa, joka on ollut viime vuodet pinnalla.

Mehikasvit ovat jo kansainvälinen trendi, ja Versoileva-yhteisö ennustaa, että niiden suosio kasvaa myös Suomessa.

Kukkakaupat seuraavat tiivisti kasvitrendejä myös sosiaalisessa mediassa, ja mehikasvien suosio näkyykin jo Plantagenin myymälöissä.

”Viherkasveissa kysytään paljon ilmakasveja, erilaisia aaloeita, mehikasveja sekä mahdollisimman helppohoitoisia kasveja”, kertoo Itäväylän-myymälän päällikkö Mira Pötrönen.


Lue myös: Haluatko helpon kasvin kotiin? Sisustajien suosikki kasvaa ilman multaa ja tyytyy muutenkin vähään

Helppohoitoisia kasveja haetaan myös Punavuoren Inbloomista.

”Meiltä ostetaan juuri niitä helppoja kasveja, joiden kanssa pärjää huonompikin viherpeukalo”, kertoo kaupan perustaja Tiina Savolainen.

Suosituimpia kasveja ovat sellaiset, joissa on kauniit lehtimuodot ja värit.

”Syksyn aikana huonekumipuu, punanukkuleena ja täplänukkumaija ovat olleet suosittuja,” Savolainen sanoo.


Helppohoitoisten viherkasvien, kuten mehikasvien, ilmakasvien ja kaktusten suosio jatkuu ensi vuonnakin, Pötrönen ennustaa. Myös Plantagenissa suosittuja ovat kasvit, joissa on erikoisia lehtimuotoja ja värejä.

Pötrönen on huomannut, että nuoret ottavat enemmän vaikutteita sosiaalisesta mediasta, kun taas vanhemmat ostavat enemmän perinteisempiä kukkivia kasveja ja kausikukkia.

Kati Jukaraisen mukaan sosiaalisella medialla ja nykyajan yhteisöillä, kuten Facebook-ryhmillä onkin suuri vaikutus siihen, millä kasveilla etenkin millenniaalit sisustavat kotinsa.

Yksittäisillä bloggaajilla voi olla suurikin vaikutus kasvitrendeihin. Jukarainen uskoo, että kilpipiilean räjähdysmäisen suosion taustalla on Kukkala-blogin Sanna Raskun haastattelu Helsingin Sanomissa.

Lue myös: Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

 

Somessa suositut kasvit ovat hyvännäköisiä.

Kasvien suosioon vaikuttaa Jukaraisen mukaan myös se, kuinka hyvin ne sopivat Instagramiin. Nostalginen peikonlehti onkin täydellinen nykyajan Instagram-kasvi, sillä sen isot näyttävät lehdet ovat kuvauksellisia ja sopivat osaksi skandinaavista sisustusta.

”Kaikki sosiaalisessa mediassa suositut kasvit ovat myös yksittäisinä kasveina hyvännäköisiä, ja silloin ne ovat myös tunnistettavia. Kun kasvi näyttää hyvältä kuvissa, kaikki muutkin haluavat sen. Monet suosituista ’instagrammattavista’ kasveista ovat graafisia ja selkeäpiirteisiä.”

Jukaraisen mielestä sosiaalista mediaa vielä suurempi vaikutus kasvitrendien syntyyn on netin yhteisöillä. Se, että jostain kasvista tulee hitti, voi olla kiinni siitä, että joku ottaa oikein hyvännäköisen kuvan omasta kasvistaan ja jakaa sen yhteisössä muille.

”Heti ensimmäiseksi kysytään pistokkaita ja mistä tämän voi ostaa.”


Näin saat viherkasvit menestymään

Kukkakauppias Tiina Savolainen, Inbloom:

1. Kolmesta trendikasvista huonekumipuu ja nukkuleena saavat kuivahtaa kastelujen välillä, mutta täplänukkumaijaa ei saa päästä kokonaan kuivumaan. Kaikkia lannoitetaan kasvukaudella. Nukkuleena ja täplänukkumaija viihtyvät hajavalossa, kumipuu kohtuullisen valoisassakin. Mikään näistä ei siedä suoraa auringonpaistetta.

2. Tuholaisia vastaan myrkkytikut ovat käteviä ja helppoja. Ne laitetaan multaan, ja sen jälkeen multapaakku kastellaan hyvin. Tikut myös lannoittavat kasvia parin kuukauden ajan.

3. Hankintavinkki: Juuri nyt joulun jälkeen joulukukkia myydään alennuksella tai jaetaan ilmaiseksi.

Lue myös: Ilmestyikö viherkasveihisi ikäviä tuholaisia? Katso videolta yllättävän helppo tapa päästä niistä eroon


Myymäläpäällikkö Mira Pötrönen, Plantagen:

1. Aaloeita ja mehikasveja kannattaa kastella erittäin niukasti etenkin talvikuukausina.

2. Kotona yleisimmät tuholaiset ovat vihannespunkki ja erilaiset kirvat. Punkki tykkää kuivista ja lämpimistä oloista. Viherkasveja kannattaa suihkutella talvella säännöllisesti, koska huoneilma on todella kuivaa. Kirvoihin tehoaa kylmällä vedellä huuhtelu tai erilaiset torjunta-aineet. Nykyään on paljon myös ympäristölle ystävällisiä aineita.

3. Ruukun­vaihtoa suositellaan tehtäväksi vasta keväällä, kun valon määrä lisääntyy. Jos nyt hankkii viher­kasvin kotiinsa, multaa ei tarvitse vaihtaa heti.

Toimitus­johtaja Kati Jukarainen, Versoileva:

1. Kasvit tulisi valita asunnon mukaan. Jos koti ei ole kovin valoisa, pitäisi miettiä, millaiset kasvit pärjäävät vähällä valolla. Kasvivaloja kannattaa myös harkita.

2. Kodin kasvit kannattaa opetella tuntemaan. Jokaiselle voidaan antaa hoito-ohjeet, mutta esimerkiksi kasvupaikka vaikuttaa kasteluväliin niin paljon, että pitää opetella näkemään, milloin kasvi näyttää hyvinvoivalta ja milloin siltä, että sillä on joku hätänä.

3. Jos hurahtaa viherkasveihin ja hankkii niitä paljon, riski kasvitauteihin kasvaa. Kannattaakin opetella tunnistamaan kasvitauteja, jotta voi torjua niitä jo varhaisessa vaiheessa.

Nelonen kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Helsingin Sanomat.

Lue puutarha-aiheisia juttuja HS:n Puutarhaekstrasta.Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  4. 4

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  5. 5

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  8. 8

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää