Yllättävän menestyvä kaupunki

Kaupungistuminen tyhjentää maaseutua ja pikkukaupunkeja, mutta Porvoo kulkee vastavirtaan. Porvoossa asunnot kallistuvat ja väkiluku kasvaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Porvoossa on kuulemma tapana aloittaa keskustelu toteamalla, että päivää god dag. Sen jälkeen toinen voi jatkaa omalla äidinkielellään – suomeksi tai ruotsiksi.

Näin tekevät myös Riitta ja Håkan Eriksson, ja heille se sopii oikein hyvin. Ovathan entiset espoolaiset molemmat kaksikielisiä.

Erikssonit muuttivat Porvoon keskustaan Espoon Westendistä viime syyskuussa. Pariskunta oli aina ihaillut Porvoon vanhoja taloja.

Kotiutuminen pikkukaupunkiin on sujunut loistavasti.

”Minäkin olen todella tyytyväinen päätökseen”, Håkan Eriksson vahvistaa.

Moni pikkukaupunki kärsii muuttotappiosta. Väki vähenee ja vanhenee. Asuntojen hinnat laskevat. Uusia työpaikkoja ei synny.

Porvoossa on toisin. Asuntojen hinnat nousevat. Kaupungin väkiluku kasvaa.Vuosina 2014–2018 Porvooseen muutti yli 11 000 ihmistä muista Suomen kunnista. Joka neljäs tuli Helsingistä. Yli 70 prosenttia tulijoista oli alle 35-vuotiaita.Eikä Porvoossa ole edes yliopistoa, mikä on yleensä vahva vetovoimatekijä kaupungille. Eikä se ole oman maakuntansa pääkaupunki, koska Uudenmaan pääkaupunki on Helsinki.

Porvooseen ei ole edes raideyhteyttä, jonka nimeen vannotaan nykyään joka paikassa. Junaa kyllä toivotaan kovasti. Toistaiseksi Porvooseen tullaan Helsingistä joko bussilla tai omalla autolla moottoritietä pitkin.

Porvoolta siis puuttuvat suunnilleen kaikki ne vetovoimatekijät, joita kasvavalla kaupungilla perinteisesti on ajateltu olevan. Siitä huolimatta Porvoon tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta.

Aluetutkija Timo Aro toteaakin, että Porvoo on yksi myönteisistä poikkeuksista.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n tekemän tuoreen väestöennusteen mukaan Porvoo kasvaa seuraavan 20 vuoden aikana 7 000 asukkaalla.

Samaan aikaan Lohja, joka on suunnilleen Porvoon kokoinen kunta Uudellamaalla samalla etäisyydellä Helsingistä, kutistuu.

Tilastokeskuksen alueellisen väestöennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä Lohjalla asuu yli 5 000 ihmistä vähemmän kuin nyt.

”Porvoon vetovoima on paljon parempi kuin Lohjan”, Aro toteaa.

Porvoo toki sijaitsee hyvällä paikalla meren ääressä, puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin rajasta. Mutta ennen kaikkea sillä on hirveän hyvä maine.

Aro huomauttaa, että Porvooseen liitetään myönteisiä mielikuvia pikkukaupungista, jolla on vahva identiteetti ja tarina.

”Samaan aikaan asunnot ovat selvästi halvempia kuin Helsingissä, ja väkilukuun nähden uutta asuntotuotantoa on tullut paljon. Porvoolla on kaikki avaimet menestykseen”, Aro sanoo.Riitta ja Håkan Eriksson eivät päätyneet Porvooseen sattumalta. Ajatus Porvoossa asumisesta oli herännyt jo vuosia aiemmin. Perheellä oli pitkään kesämökki lähistöllä.

Viime kesänä Erikssonit olivat tekemässä kauppoja omakotitalosta Porvoossa, mutta kaupat peruuntuivat viime metreillä. Kuin tilauksesta Linnankoskenkadulla tuli myyntiin täydellisesti remontoitu asunto vanhasta puutalosta.


Viime vuosisadan alussa rakennetussa vaaleansinisessä puutalossa on säilynyt vanha tunnelma, vaikka kaikki sisällä onkin käytännössä uutta.

Erikssonit ovat erityisen ihastuneita talonsa erilaisiin ikkunoihin sekä siihen, miten kantavia hirsirakenteita on jätetty esille. Eteisen yhdellä seinällä näkyy talon vanhoja tapetteja.


Kaupunki on selvästi lumonnut pariskunnan. Riitta Eriksson kehuu Porvoota kulttuurikaupungiksi ja kertoo, miten he olivat edellisenä päivänä vierailleet Runebergin kotimuseossa.

”Uusimaa-lehti on myös todella hyvä. Täällä on ihania ravintoloitakin”, hän sanoo.

”Ja puolen tunnin ajomatkan päässä on Hakaniemen halli”, aviomies komppaa.

Porvoonjoen länsipuolella näkyy nostureita. Muun muassa YIT:llä on Länsirannalla parasta aikaa rakenteilla kuuden asuinkerrostalon kokonaisuus. Ensimmäinen uusista taloista valmistui viime syyskuussa.

Uutta asuinaluetta on rakennettu koko 2010-luku. Kivenheiton päähän Porvoon keskustasta on noussut satoja uusia asuntoja. Ne ovat rakennusliikkeen mukaan kiinnostaneet varsinkin 50–60-vuotiaita porvoolaisia, mutta pääkaupunkiseutua myöten on tultu.


YIT:n mukaan Porvoon kohteiden markkinointi vetoaa helsinkiläisiin selvästi paremmin kuin esimerkiksi Riihimäen kohteiden markkinointi.

Talon viereen valmistuu tämän vuoden lokakuuhun mennessä toinen. Rakennusyhtiö odottaa, että alkaneen vuoden aikana se voisi aloittaa jopa kahden seuraavan rakentamisen.

YIT:n asuntorakentamisesta vastaava johtaja Antti Inkilä on sitä mieltä, että Porvoolla on kaikki menestymisen edellytykset – jos se vaan osaa käyttää niitä.Kaupungin keskustaa pitää saada elävämmäksi ja se sekä vanha kaupunki nivottua tiukemmin yhteen Länsirannan kanssa. Inkilä huomauttaa, että kaikki kaupungit kilpailevat investoinneista ja uusista asukkaista.

”Myös esimerkiksi Järvenpää on ryhtynyt kehittämään keskustaansa”, hän sanoo.

Porvoon kaupungilla onkin suuria suunnitelmia kaupungin kehittämiseksi. Inkilä pitää ajatuksia raikkaina. Hän korostaa kuitenkin, ettei kaupunkia voi kehittää tontti kerrallaan, vaan se edellyttää kokonaisvaltaista suunnittelua.

”Kaikki pitää saada siihen mukaan, myös asukkaat. Kehityshankkeet eivät lähde liikkeelle itsestään. Tämä koskee muitakin kaupunkeja kuin Porvoota.”

Porvoota kuvaillaan kaikissa puheenvuoroissa aidoksi pikkukaupungiksi, jossa kaikki on lähellä. Samaan aikaan muistutetaan siitä, että kaupunkiasumisen lisäksi Porvoo tarjoaa vaihtoehtoja myös heille, jotka haluavat asua maaseudulla.

Porvoon maaseudulle päätyi vastikään myös entinen helsinkiläinen Janne Laine puolisonsa kanssa. Pariskunta muutti koiriensa kanssa Porvoon Yliken kylään marraskuussa.


Laine työskentelee Helsingissä hierontaterapeuttina. Hän sanoo huomanneensa työssään, miten stressaantuneita kaupunkilaiset ovat. Hän halusi itsekin pois kaupungin hälystä.

”Helsingissä on valtava erilaisten aistiärsykkeiden tulva, mikä ylikuormittaa ihmisiä. Kaupunkisuunnittelussa ei ole otettu huomioon sitä, mitä ihminen evoluutiopsykologian näkökulmasta tarvitsee”, Laine sanoo.

Laine oli aiemmin asunut Kampissa. Sieltä matka oli jatkunut ensin Ruskeasuolle, sitten Kivihakaan ja lopulta Maunulaan.

Sekään ei riittänyt. Laine ryhtyi puolisonsa kanssa etsimään rauhallisempaa paikkaa asua. Toiveena oli löytää omakotitalo noin tunnin ajomatkan päästä Helsingistä.

Viime elokuussa pariskunta löysi Yliken kylästä 1980-luvulla rakennetun omakotitalon omalla isolla tontilla. Lähimmälle bussipysäkille on matkaa viisi kilometriä.

Porvoolainen identiteetti ei ole aivan vielä löytynyt. Laine kuitenkin kertoo, että hänellä on nyt hyvä mieli.

”Laulattaa koko ajan.”

Laine myöntää, että mielikuva Porvoosta oli alunperin se, että siellä asuu lähinnä ruotsinkielistä, parempaa väkeä. Se mielikuva on jo muuttunut.

Ainakin Porvoon maaseudulla eletään kuulemma kuin – no, maaseudulla.

”Asioiden ei selvästikään pidä täällä olla ihan justiinsa”, Laine muotoilee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  9. 9

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  7. 7

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää