Koti

Katso, missä on pääkaupunkiseudun huonoin ilmanlaatu – Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt

Kaupunki- ja pientaloalueella suodattimet saattaa joutua vaihtamaan neljäkin kertaa vuodessa.

Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt. Jos suodattimet ovat likaiset, ne tulee vaihtaa.

Kylminä talvipäivinä ilmanlaatu saattaa olla jopa erittäin huono, kun ilmansaasteet jäävät leijailemaan lähelle maanpintaa eikä tuuli kuljeta niitä pois.

Suositeltavaa on vaihtaa suodattimet vähintään keväisin ja syksyisin eli ennen ja jälkeen pölyisimmän jakson, sanoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Kaupunki- ja pientaloalueella suodattimet saattaa joutua vaihtamaan neljäkin kertaa, sillä liikenteen ja puunpolton aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Hiukkaspitoisuudet ovat tavallista korkeampia muun muassa alueilla, jotka ovat vilkkaasti liikennöityjen väylien läheisyydessä. Nastarenkaat kuluttavat tienpintaa talvella ja irrottavat katupölyä. Pakokaasut päästävät ilmaan puolestaan pienhiukkasia.

Pienhiukkasia leijailee myös pientaloalueilla, jotka ovat kaukolämmityksen ulkopuolella ja joilla asukkaat polttavat paljon puuta.

HSY seuraa säännöllisesti pääkaupunkiseudun ilmanlaatua useilla mittausasemilla, joista neljä vaihtaa paikkaa vuosittain.

Viime vuonna siirrettävät asemat sijaitsivat pientaloalueella Helsingin Pirkkolassa, sataman läheisyydessä Jätkäsaaressa, Länsiväylän varrella Espoon Friisilässä ja vilkkaasti liikennöidyllä Talvikkitiellä Vantaan Tikkurilassa.

Huonoin ilmanlaatu oli Helsingin Mäkelänkadulla, Espoon Leppävaarassa ja Helsingin Mannerheimintiellä sekä Espoon Friisilässä ja Vantaan Tikkurilassa.


Korkeimmat syöpävaarallisen bentso(a)pyreenin pitoisuudet toissa vuonna mitattiin Vantaan Itä-Hakkilassa ja Hiekkaharjussa. Myrkkyä syntyy muun muassa huonossa puunpoltossa.

Lisäksi ilmanlaatua heikentävät työmaat ja teollisuus.

”Aluerakentamiskohteissa, kuten Jätkäsaaressa, on useita työmaita, ja ne nostavat ilman hiukkaspitoisuuksia. Esimerkiksi viime vuonna Jätkäsaaressa Atlantinkadulla pölyisiä päiviä oli runsaasti”, Myllynen sanoo.

Altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille saattaa johtaa vakaviin terveyshaittoihin.

 

Vaarassa ovat etenkin sydän- ja verisuonitauteja sairastavat sekä hengityselinsairaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan voimakas pitkäaikainen altistuminen voi lyhentää elinikää yli kymmenellä vuodella niillä, jotka sairastavat kroonisia sydän- ja verisuonitauteja tai hengityselinsairauksia.

Kansallinen ilmansuojeluohjelma kertoo, että pitkäaikainen altistuminen pienhiukkasille aiheuttaa arviolta 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa.

Altistumista haitallisille hiukkasille pystyy vähentämään itse huolehtimalla esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien kunnosta. Vaikka suodattimet eivät estä puunpolton savuja tulemasta sisälle, ne suodattavat isoimmat hiukkaset.

Puhtaiden suodattimien lisäksi on tärkeää huoltaa ja käyttää ilmanvaihtolaitteita oikein, Myllynen sanoo.

”Tehon saa romutettua, jos samalla tuulettaa ikkunoista. Tällöin ulkoilman katupöly ja pakokaasut pääsevät esteettä sisään.”


Kiinteistöliiton viime vuonna päivittämän vastuunjakosuosituksen mukaan vastuu ilmanvaihdon suodattimista, niiden uusimisesta ja puhdistamisesta kuuluu taloyhtiölle.

Suositus koskee myös huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden ja korvausilmaventtiileiden suodattimia muttei liesituulettimen eikä liesihuuvan rasvasuodattimia, sanoo lvi-asiantuntija Arto Kemppainen Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Taloyhtiöt voivat itse päättää, noudattavatko ne uutta suositusta vaiko eivät. Yhtiöjärjestyksessä saattaa olla määräyksiä vastuunjaosta, jolloin tulee noudattaa niitä.

Vaikka huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimet olisivat taloyhtiön vastuulla, Kemppainen ei pidä pahana, että asukkaat imuroivat suodattimet vaihtokertojen välillä.

”Tästä kannattaa sopia taloyhtiön kanssa. Tulee myös huomioida, että eri asuntojen ilmanvaihtokoneet ottavat ilman eri paikoista. Suodattimien likaantuminen alemmissa kerroksissa ja kadun puolella on todennäköisesti nopeampaa kuin sisäpihan puolella.”

Jos suodattimet ovat osakkaiden vastuulla, esimerkiksi isännöitsijän on hyvä muistuttaa säännöllisesti osakkaita vaihtamaan tai putsaamaan suodattimet, ettei tärkeä toimenpide unohdu.


Rivitaloyhtiössä Helsingin Viikissä huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodattimet on otettu tavaksi hankkia keskitetysti.

Taloyhtiö hankkii suodattimet vuodeksi kerrallaan, ja hallituksen jäsenet jakavat paketin osakkaille kahdesti vuodessa kevät- ja syystalkoiden yhteydessä.

Osakkaat vaihtavat suodattimet itse tai tilaavat vaihdon ja laitteen puhdistuksen huoltoyhtiöstä.

”Näin vaihto tulee varmemmin tehtyä ja ilmanvaihtokoneisiin saadaan oikeanlaiset suodattimet. Olemme tällä tavalla halunneet helpottaa asukkaiden elämää”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Henrik Andersson.

Kustannus vajaan 30 huoneiston yhtiössä on parituhatta euroa vuodessa, ja se maksetaan vastikevaroilla.

Taloyhtiö on myös laatinut ohjeistuksen ilmanvaihtokoneen ylläpidosta ja huollosta, kuten lämmöntalteenottokennon putsauksesta, jotta se sujuisi ongelmitta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Osa painovoimaisen ilmanvaihdon suodattimista on pestäviä


 Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiilien suodattimet on niin ikään suositeltavaa vaihtaa ainakin kaksi kertaa vuodessa.

 Korvausilmaventtiilit ovat joko ikkunan rakenteessa tai seinässä lähellä ikkunaa.

 Joidenkin korvausilmaventtiilien suodattimet ovat pestäviä, jolloin niitä ei ole pakko vaihtaa joka kerta.

 Saatavilla on myös allergia- ja tehosuodattimia. Aina suodattimia ei ole lainkaan.

 Ilmanvaihtohormien puhdistuksesta laki ei määrää mitään. Suositus on 5–10 vuoden välein.

Lähde: Lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Kiinteistöliitto Uusimaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  7. 7

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  8. 8

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  10. 10

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  7. 7

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää