Koti

Katso, missä on pääkaupunkiseudun huonoin ilmanlaatu – Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt

Kaupunki- ja pientaloalueella suodattimet saattaa joutua vaihtamaan neljäkin kertaa vuodessa.

Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt. Jos suodattimet ovat likaiset, ne tulee vaihtaa.

Kylminä talvipäivinä ilmanlaatu saattaa olla jopa erittäin huono, kun ilmansaasteet jäävät leijailemaan lähelle maanpintaa eikä tuuli kuljeta niitä pois.

Suositeltavaa on vaihtaa suodattimet vähintään keväisin ja syksyisin eli ennen ja jälkeen pölyisimmän jakson, sanoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Kaupunki- ja pientaloalueella suodattimet saattaa joutua vaihtamaan neljäkin kertaa, sillä liikenteen ja puunpolton aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Hiukkaspitoisuudet ovat tavallista korkeampia muun muassa alueilla, jotka ovat vilkkaasti liikennöityjen väylien läheisyydessä. Nastarenkaat kuluttavat tienpintaa talvella ja irrottavat katupölyä. Pakokaasut päästävät ilmaan puolestaan pienhiukkasia.

Pienhiukkasia leijailee myös pientaloalueilla, jotka ovat kaukolämmityksen ulkopuolella ja joilla asukkaat polttavat paljon puuta.

HSY seuraa säännöllisesti pääkaupunkiseudun ilmanlaatua useilla mittausasemilla, joista neljä vaihtaa paikkaa vuosittain.

Viime vuonna siirrettävät asemat sijaitsivat pientaloalueella Helsingin Pirkkolassa, sataman läheisyydessä Jätkäsaaressa, Länsiväylän varrella Espoon Friisilässä ja vilkkaasti liikennöidyllä Talvikkitiellä Vantaan Tikkurilassa.

Huonoin ilmanlaatu oli Helsingin Mäkelänkadulla, Espoon Leppävaarassa ja Helsingin Mannerheimintiellä sekä Espoon Friisilässä ja Vantaan Tikkurilassa.


Korkeimmat syöpävaarallisen bentso(a)pyreenin pitoisuudet toissa vuonna mitattiin Vantaan Itä-Hakkilassa ja Hiekkaharjussa. Myrkkyä syntyy muun muassa huonossa puunpoltossa.

Lisäksi ilmanlaatua heikentävät työmaat ja teollisuus.

”Aluerakentamiskohteissa, kuten Jätkäsaaressa, on useita työmaita, ja ne nostavat ilman hiukkaspitoisuuksia. Esimerkiksi viime vuonna Jätkäsaaressa Atlantinkadulla pölyisiä päiviä oli runsaasti”, Myllynen sanoo.

Altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille saattaa johtaa vakaviin terveyshaittoihin.

 

Vaarassa ovat etenkin sydän- ja verisuonitauteja sairastavat sekä hengityselinsairaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan voimakas pitkäaikainen altistuminen voi lyhentää elinikää yli kymmenellä vuodella niillä, jotka sairastavat kroonisia sydän- ja verisuonitauteja tai hengityselinsairauksia.

Kansallinen ilmansuojeluohjelma kertoo, että pitkäaikainen altistuminen pienhiukkasille aiheuttaa arviolta 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa.

Altistumista haitallisille hiukkasille pystyy vähentämään itse huolehtimalla esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien kunnosta. Vaikka suodattimet eivät estä puunpolton savuja tulemasta sisälle, ne suodattavat isoimmat hiukkaset.

Puhtaiden suodattimien lisäksi on tärkeää huoltaa ja käyttää ilmanvaihtolaitteita oikein, Myllynen sanoo.

”Tehon saa romutettua, jos samalla tuulettaa ikkunoista. Tällöin ulkoilman katupöly ja pakokaasut pääsevät esteettä sisään.”


Kiinteistöliiton viime vuonna päivittämän vastuunjakosuosituksen mukaan vastuu ilmanvaihdon suodattimista, niiden uusimisesta ja puhdistamisesta kuuluu taloyhtiölle.

Suositus koskee myös huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden ja korvausilmaventtiileiden suodattimia muttei liesituulettimen eikä liesihuuvan rasvasuodattimia, sanoo lvi-asiantuntija Arto Kemppainen Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Taloyhtiöt voivat itse päättää, noudattavatko ne uutta suositusta vaiko eivät. Yhtiöjärjestyksessä saattaa olla määräyksiä vastuunjaosta, jolloin tulee noudattaa niitä.

Vaikka huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimet olisivat taloyhtiön vastuulla, Kemppainen ei pidä pahana, että asukkaat imuroivat suodattimet vaihtokertojen välillä.

”Tästä kannattaa sopia taloyhtiön kanssa. Tulee myös huomioida, että eri asuntojen ilmanvaihtokoneet ottavat ilman eri paikoista. Suodattimien likaantuminen alemmissa kerroksissa ja kadun puolella on todennäköisesti nopeampaa kuin sisäpihan puolella.”

Jos suodattimet ovat osakkaiden vastuulla, esimerkiksi isännöitsijän on hyvä muistuttaa säännöllisesti osakkaita vaihtamaan tai putsaamaan suodattimet, ettei tärkeä toimenpide unohdu.


Rivitaloyhtiössä Helsingin Viikissä huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodattimet on otettu tavaksi hankkia keskitetysti.

Taloyhtiö hankkii suodattimet vuodeksi kerrallaan, ja hallituksen jäsenet jakavat paketin osakkaille kahdesti vuodessa kevät- ja syystalkoiden yhteydessä.

Osakkaat vaihtavat suodattimet itse tai tilaavat vaihdon ja laitteen puhdistuksen huoltoyhtiöstä.

”Näin vaihto tulee varmemmin tehtyä ja ilmanvaihtokoneisiin saadaan oikeanlaiset suodattimet. Olemme tällä tavalla halunneet helpottaa asukkaiden elämää”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Henrik Andersson.

Kustannus vajaan 30 huoneiston yhtiössä on parituhatta euroa vuodessa, ja se maksetaan vastikevaroilla.

Taloyhtiö on myös laatinut ohjeistuksen ilmanvaihtokoneen ylläpidosta ja huollosta, kuten lämmöntalteenottokennon putsauksesta, jotta se sujuisi ongelmitta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Osa painovoimaisen ilmanvaihdon suodattimista on pestäviä


 Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiilien suodattimet on niin ikään suositeltavaa vaihtaa ainakin kaksi kertaa vuodessa.

 Korvausilmaventtiilit ovat joko ikkunan rakenteessa tai seinässä lähellä ikkunaa.

 Joidenkin korvausilmaventtiilien suodattimet ovat pestäviä, jolloin niitä ei ole pakko vaihtaa joka kerta.

 Saatavilla on myös allergia- ja tehosuodattimia. Aina suodattimia ei ole lainkaan.

 Ilmanvaihtohormien puhdistuksesta laki ei määrää mitään. Suositus on 5–10 vuoden välein.

Lähde: Lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Kiinteistöliitto Uusimaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa ylivoimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Testaa, osaatko välttää taudin levittämisen

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävalta ja Kroatia totesivat ensimmäiset tauti­tapaukset, Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Varjele induktioliettä kuin lasta ja kitke kaikki epähygieeniset tapasi – näillä ammattikokkien opeilla nostat keittiösi ravintolatasolle

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää