Koti

Katso, missä on pääkaupunkiseudun huonoin ilmanlaatu – Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt

Kaupunki- ja pientaloalueella suodattimet saattaa joutua vaihtamaan neljäkin kertaa vuodessa.

Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt. Jos suodattimet ovat likaiset, ne tulee vaihtaa.

Kylminä talvipäivinä ilmanlaatu saattaa olla jopa erittäin huono, kun ilmansaasteet jäävät leijailemaan lähelle maanpintaa eikä tuuli kuljeta niitä pois.

Suositeltavaa on vaihtaa suodattimet vähintään keväisin ja syksyisin eli ennen ja jälkeen pölyisimmän jakson, sanoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Kaupunki- ja pientaloalueella suodattimet saattaa joutua vaihtamaan neljäkin kertaa, sillä liikenteen ja puunpolton aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Hiukkaspitoisuudet ovat tavallista korkeampia muun muassa alueilla, jotka ovat vilkkaasti liikennöityjen väylien läheisyydessä. Nastarenkaat kuluttavat tienpintaa talvella ja irrottavat katupölyä. Pakokaasut päästävät ilmaan puolestaan pienhiukkasia.

Pienhiukkasia leijailee myös pientaloalueilla, jotka ovat kaukolämmityksen ulkopuolella ja joilla asukkaat polttavat paljon puuta.

HSY seuraa säännöllisesti pääkaupunkiseudun ilmanlaatua useilla mittausasemilla, joista neljä vaihtaa paikkaa vuosittain.

Viime vuonna siirrettävät asemat sijaitsivat pientaloalueella Helsingin Pirkkolassa, sataman läheisyydessä Jätkäsaaressa, Länsiväylän varrella Espoon Friisilässä ja vilkkaasti liikennöidyllä Talvikkitiellä Vantaan Tikkurilassa.

Huonoin ilmanlaatu oli Helsingin Mäkelänkadulla, Espoon Leppävaarassa ja Helsingin Mannerheimintiellä sekä Espoon Friisilässä ja Vantaan Tikkurilassa.


Korkeimmat syöpävaarallisen bentso(a)pyreenin pitoisuudet toissa vuonna mitattiin Vantaan Itä-Hakkilassa ja Hiekkaharjussa. Myrkkyä syntyy muun muassa huonossa puunpoltossa.

Lisäksi ilmanlaatua heikentävät työmaat ja teollisuus.

”Aluerakentamiskohteissa, kuten Jätkäsaaressa, on useita työmaita, ja ne nostavat ilman hiukkaspitoisuuksia. Esimerkiksi viime vuonna Jätkäsaaressa Atlantinkadulla pölyisiä päiviä oli runsaasti”, Myllynen sanoo.

Altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille saattaa johtaa vakaviin terveyshaittoihin.

 

Vaarassa ovat etenkin sydän- ja verisuonitauteja sairastavat sekä hengityselinsairaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan voimakas pitkäaikainen altistuminen voi lyhentää elinikää yli kymmenellä vuodella niillä, jotka sairastavat kroonisia sydän- ja verisuonitauteja tai hengityselinsairauksia.

Kansallinen ilmansuojeluohjelma kertoo, että pitkäaikainen altistuminen pienhiukkasille aiheuttaa arviolta 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa.

Altistumista haitallisille hiukkasille pystyy vähentämään itse huolehtimalla esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien kunnosta. Vaikka suodattimet eivät estä puunpolton savuja tulemasta sisälle, ne suodattavat isoimmat hiukkaset.

Puhtaiden suodattimien lisäksi on tärkeää huoltaa ja käyttää ilmanvaihtolaitteita oikein, Myllynen sanoo.

”Tehon saa romutettua, jos samalla tuulettaa ikkunoista. Tällöin ulkoilman katupöly ja pakokaasut pääsevät esteettä sisään.”


Kiinteistöliiton viime vuonna päivittämän vastuunjakosuosituksen mukaan vastuu ilmanvaihdon suodattimista, niiden uusimisesta ja puhdistamisesta kuuluu taloyhtiölle.

Suositus koskee myös huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden ja korvausilmaventtiileiden suodattimia muttei liesituulettimen eikä liesihuuvan rasvasuodattimia, sanoo lvi-asiantuntija Arto Kemppainen Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Taloyhtiöt voivat itse päättää, noudattavatko ne uutta suositusta vaiko eivät. Yhtiöjärjestyksessä saattaa olla määräyksiä vastuunjaosta, jolloin tulee noudattaa niitä.

Vaikka huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimet olisivat taloyhtiön vastuulla, Kemppainen ei pidä pahana, että asukkaat imuroivat suodattimet vaihtokertojen välillä.

”Tästä kannattaa sopia taloyhtiön kanssa. Tulee myös huomioida, että eri asuntojen ilmanvaihtokoneet ottavat ilman eri paikoista. Suodattimien likaantuminen alemmissa kerroksissa ja kadun puolella on todennäköisesti nopeampaa kuin sisäpihan puolella.”

Jos suodattimet ovat osakkaiden vastuulla, esimerkiksi isännöitsijän on hyvä muistuttaa säännöllisesti osakkaita vaihtamaan tai putsaamaan suodattimet, ettei tärkeä toimenpide unohdu.


Rivitaloyhtiössä Helsingin Viikissä huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodattimet on otettu tavaksi hankkia keskitetysti.

Taloyhtiö hankkii suodattimet vuodeksi kerrallaan, ja hallituksen jäsenet jakavat paketin osakkaille kahdesti vuodessa kevät- ja syystalkoiden yhteydessä.

Osakkaat vaihtavat suodattimet itse tai tilaavat vaihdon ja laitteen puhdistuksen huoltoyhtiöstä.

”Näin vaihto tulee varmemmin tehtyä ja ilmanvaihtokoneisiin saadaan oikeanlaiset suodattimet. Olemme tällä tavalla halunneet helpottaa asukkaiden elämää”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Henrik Andersson.

Kustannus vajaan 30 huoneiston yhtiössä on parituhatta euroa vuodessa, ja se maksetaan vastikevaroilla.

Taloyhtiö on myös laatinut ohjeistuksen ilmanvaihtokoneen ylläpidosta ja huollosta, kuten lämmöntalteenottokennon putsauksesta, jotta se sujuisi ongelmitta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Osa painovoimaisen ilmanvaihdon suodattimista on pestäviä


 Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiilien suodattimet on niin ikään suositeltavaa vaihtaa ainakin kaksi kertaa vuodessa.

 Korvausilmaventtiilit ovat joko ikkunan rakenteessa tai seinässä lähellä ikkunaa.

 Joidenkin korvausilmaventtiilien suodattimet ovat pestäviä, jolloin niitä ei ole pakko vaihtaa joka kerta.

 Saatavilla on myös allergia- ja tehosuodattimia. Aina suodattimia ei ole lainkaan.

 Ilmanvaihtohormien puhdistuksesta laki ei määrää mitään. Suositus on 5–10 vuoden välein.

Lähde: Lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Kiinteistöliitto Uusimaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  2. 2

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  5. 5

   Hiilenpoltto voi loppua Hanasaaressa jo vuonna 2023

  6. 6

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  7. 7

   Kahdeksankymppisen ruotsalaisen kehittämään siivoustrendiin kannattaisi tarttua ihan jokaisen

  8. 8

   Perustoimeentulon siirto Kelaan epäonnistui, arvioi tuore raportti: Ei tehostumista, kulut kasvoivat

  9. 9

   Entisen diktaattorin vaimon tuhansien kenkäparien taakse kätkeytyy hätää ja kuolemaa – Nerokas dokumentti nakuttaa Imelda Marcosin kertomukset täyteen reikiä, ja katsoja voi vain haukkoa henkeään

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen kuoli kansallispäivän kunniaksi järjestetyssä leivostensyönti­kisassa Australiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  4. 4

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  7. 7

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen tuottanut poikkeuksellisen paljon lapsia” – Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sanoo tilanteensa olevan ”vaativa”

  9. 9

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  10. 10

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  4. 4

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  5. 5

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  6. 6

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää