Koti

Miksi hitas-kaksio maksaa paljon vähemmän kuin vapaarahoitteiset asunnot? Näitä asioita karsimalla talon rakentaminen halpenee

Helsingissä ja Espoossa valtion tukemien asuntojen eli ara-asuntojen tonttien hinta on vain noin puolet siitä, mitä vapaarahoitteisen asuintalon tontti maksaa.

Helsingin Laajasalossa rakennetaan parasta aikaa Kruunuvuorenrannan uudisaluetta. Alueelle nousee vuoteen 2030 mennessä asuntoja 13 000 asukkaalle.

Kaupungin politiikan mukaisesti Kruunuvuorenrantaan rakennetaan sekä vapaarahoitteisia omistusasuntoja että eri tavoin tuettuja asuntoja kuten hitaksia, vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja.

Asunnot ovat hyvin eri hintaisia.

Lue myös: Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6000 euroa neliöltä?

Bonavalla on myynnissä 46 neliön kaksio Mellinintiellä. Kesällä 2021 valmistuvan asunnon velaton hinta on 295 000 euroa, mikä tekee neliötä kohden 6 428 euroa.

Talo on omalla tontilla. Hoitovastiketta maksetaan tästä asunnosta 193 euroa kuussa.

Peab puolestaan myy Saaristolaivastonkadulla 38,5 neliön kaksiota hintaan 299 000 euroa. Neliöhinnaksi kaksiolle tulee 7 868 euroa. Tammikuussa 2021 omalle tontille valmistuvan asunnon vastike on 140 euroa kuussa.

Samaan aikaan Koirasaarentiellä Helsingin kaupunki rakennuttaa hitas-asuntoja. Asunnot valmistuvat loppuvuonna kaupungin vuokratontille.

Koirasaarentiellä myydään 43-neliöistä kaksiota hintaan 242 585 euroa, mikä tekee 5 642 euroa neliöltä.

Se on 800 euroa vähemmän kuin Bonavan kaksion neliöhinta ja peräti yli 2 000 euroa vähemmän kuin Peabin kaksio.

Hoitovastiketta hitas-kaksiosta maksetaan 295 euroa kuussa, mikä sisältää tontin vuokran.

Miksi Kruunuvuorenrannan hitas-kaksio maksaa paljon vähemmän kuin kovan rahan asunnot?

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankaisen mukaan tuettujen ja vapaarahoitteisten asuntojen hintaero selittyy ennen kaikkea tontin hinnalla.

Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa valtion tukemien asuntojen eli ara-asuntojen tonttien hinta on vain noin puolet siitä, mitä vapaarahoitteisen asuintalon tontti maksaa. Ero on useita satoja euroja per neliö.

Asuntosäätiö on Suomen neljänneksi suurin asuntojen omistaja ja sillä on tällä hetkellä yhteensä 17 500 asuntoa 31 paikkakunnalla. Asunnoista suurin osa, 16 500 on asumisoikeusasuntoja.

Pääkaupunkiseudulla Asuntosäätiöllä on sekä vapaarahoitteisia että tuettuja vuokra-asuntoja noin tuhat, ja Helsingissä sillä on rakenteilla ensimmäinen hitas-kohde.

Tontin hinnoittelu ei kuitenkaan selitä yksin asuntojen isoa hintaeroa.

Ara-asunnoista tulee halvempia myös siksi, että niissä saattaa olla esimerkiksi vähemmän autopaikkoja.

Kankaisen mukaan ara-asuntoihin ei yleensä vaadita rakennettavaksi yhtä paljon pysäköintipaikkoja kuin vapaarahoitteisiin asuntoihin, mutta vaatimukset riippuvat alueesta.

”Araa pyritään tekemään sinne, missä on hyvät julkiset liikenneyhteydet ja missä pysäköinti ei ole kaikista kalleinta rakentaa”, Kankainen sanoo.

Kankaisen mukaan autopaikkoja voidaan rakentaa ara-asuntoihin vähemmän, koska vuokra-asunnoissa asuu keskimäärin pienempiä kotitalouksia ja auton omistaminen niissä on harvinaisempaa.

Mutta ennen kaikkea kysymys on siitä, että aran hyväksymät ja valvomat rakennuskustannukset eivät saa ylittyä.

”Kun halutaan asumisen kohtuuhintaisuutta, jostain se on haettava”, Kankainen sanoo.

 

Kaavoittajat vaativat liikaa autopaikkoja.

Eikö sitten ole epäreilua, että omistusasunnoista ei saa tehdä kohtuuhintaisia sillä, että rakennettaisiin esimerkiksi vähemmän pysäköintipaikkoja? Kankaisen mielestä on.

Myös Asuntosäätiö on sitä mieltä, että kaavoittajat vaativat liikaa autopaikkoja.

”Meidän mielestämme parkkipaikkoja voitaisiin vähentää kautta linjan. Autopaikkojen määrää pitäisi katsoa nykyistä enemmän kohdekohtaisesti”, Kankainen sanoo.

Koska ara-kohteissa ei ole samoja pysäköintinormeja, kustannuksiin tulee jälleen 200–500 euroa säästöä per neliö.

Kolmas hintoihin vaikuttava tekijä on asuntojen varustelutaso. Ara-asunnoissa ei välttämättä ole esimerkiksi omia saunoja. Lattiaan ei ole asennettu parkettia vaan laminaatti, ja kylpyhuoneisiinkin on kelvannut ihan peruslaatta.

Joskus voi kuitenkin käydä niinkin, että pysyäkseen Aran määrittelemissä rajoissa, rakennuttajan on haettava kaavaan poikkeamia.

Kankaisen mukaan Helsingissä muun muassa Kalasataman ja Jätkäsaaren kaavat ovat hyvin tiukat. Kaavoissa on hyvin yksityiskohtaisia ratkaisuja. Kaavoittaja on voinut määritellä esimerkiksi parvekeratkaisut etukäteen.

Koska parvekkeiden rakentaminen on kallista, kaavaan joudutaan hakemaan poikkeamaa, jotta rakennuttaja pysyy annetuissa rajoissa.

Kankaisen mukaan kaavat ovat liian yksityiskohtaisia. Hänen mielestään rakennusliikkeille pitäisi antaa enemmän vapauksia.

 

Ennen kaikkea pitäisi miettiä sitä, mitä asukkaat haluavat ja mistä nämä ovat valmiit maksamaan.

Kankainen ei täysin ymmärrä, miksi kaavoittaja haluaa määrittää yksityiskohtaisen tarkasti, miltä talojen pitää näyttää.

”Kaikista taloista ei tarvitsisi tehdä yhtä hienoja. Kaavoittajan pitäisi luottaa siihen, että rakennusliikkeet tekevät laadukkaita asuntoja.”

Ennen kaikkea pitäisi miettiä sitä, mitä asukkaat haluavat ja mistä nämä ovat valmiit maksamaan.

”Eikä sitä, mitä arkkitehdit haluavat.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää