Koti    |   Kysy asumisesta

Pitääkö kaikkien maksaa autotallin remontista?

Osakkailta perittävällä vastikkeella taloyhtiö kattaa kulut, joita syntyy muun muassa kiinteistön ja rakennusten kunnossapidosta.

Taloyhtiössämme on autotalli, jossa vain osalla asukkaista on tallipaikka. Tallipaikkoja on paljon vähemmän kuin huoneistoja. Autotalli on huonossa kunnossa, ja se pitää korjata. Onko oikein, että kaikki osakkaat maksavat tallin korjauksesta?

Riippuu siitä, nostaako autotallin remontointi kiinteistön laatutasoa, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Annika Luhtanen.

Hän muistuttaa, että osakkailta perittävällä vastikkeella taloyhtiö kattaa kulut, joita syntyy muun muassa kiinteistön ja sen rakennusten kunnossapidosta.

Kunnossapitoa ovat toimet, jotka eivät olennaisesti muuta kiinteistön laatutasoa. Sellaista on esimerkiksi autotallin korjaaminen perustason mukaiseksi.

Lähtökohta on, että kaikki osakkaat osallistuvat kunnossapidosta syntyvien kulujen maksamiseen, vaikka se ei tuottaisi jokaiselle suoraa henkilökohtaista hyötyä.

Kunnostettu autotalli hyödyttää kaikkia kuitenkin jollain tapaa kiinteistön arvonnousun muodossa, Luhtanen perustelee.

Jos taas kiinteistön laatutaso paranee olennaisesti autotallin remontissa, kyse ei ole enää kunnossapidosta vaan uudistuksesta.

Elleivät uudistukset hyödytä kaikkia osakkaita edes arvonnousun muodossa, taloyhtiö voi päättää, että remontista maksavat vain osakkaat, jotka siitä hyötyvät.

Taloyhtiössämme kaikki ikkunat aiotaan uusia, vaikka suuri osa niistä on vielä kunnossa. Onko kaikki ikkunat välttämätöntä tai järkevää korjata kerralla?

Kaikkien ikkunoiden korjaaminen samalla kertaa ei ole välttämätöntä, mutta järkevää se voi olla, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen.

Ikkunoiden samankertainen korjaus saattaa tuoda säästöä remontin kuluihin: uusien ikkunoiden hinta tulee yleensä edullisemmaksi, jos tilaus on suurempi.

Samoin esimerkiksi nostokaluston ja telineiden kustannuksissa voidaan säästää, kun niitä ei tarvitse vuokrata useita kertoja.

Hännikäisen mukaan remonttitarpeita pitää silti tarkastella aina tapauskohtaisesti. Hyväkuntoisia ikkunoita on turha vaihtaa.

Yleensä ilmansuunta vaikuttaa ikkunoiden kulumiseen. Esimerkiksi puurakenteisten ikkunoiden kunnossapito- ja huoltotarve on suurin ja elinkaari lyhin etelä- ja länsijulkisivuilla. Niissä auringon UV-säteilyn vaikutus on suurempi kuin pohjoisen ja idän julkisivuilla.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää