Pitääkö kaikkien maksaa autotallin remontista? - Koti | HS.fi
Koti|Kysy asumisesta

Pitääkö kaikkien maksaa autotallin remontista?

Osakkailta perittävällä vastikkeella taloyhtiö kattaa kulut, joita syntyy muun muassa kiinteistön ja rakennusten kunnossapidosta.

Lähtökohta on, että kaikki osakkaat osallistuvat kunnossapidosta syntyvien kulujen maksamiseen, esimerkiksi autotallin kunnostukseen. Kuva: Seppo Solmela

Julkaistu: 26.1. 2:00

Taloyhtiössämme on autotalli, jossa vain osalla asukkaista on tallipaikka. Tallipaikkoja on paljon vähemmän kuin huoneistoja. Autotalli on huonossa kunnossa, ja se pitää korjata. Onko oikein, että kaikki osakkaat maksavat tallin korjauksesta?

Riippuu siitä, nostaako autotallin remontointi kiinteistön laatutasoa, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Annika Luhtanen.

Hän muistuttaa, että osakkailta perittävällä vastikkeella taloyhtiö kattaa kulut, joita syntyy muun muassa kiinteistön ja sen rakennusten kunnossapidosta.

Kunnossapitoa ovat toimet, jotka eivät olennaisesti muuta kiinteistön laatutasoa. Sellaista on esimerkiksi autotallin korjaaminen perustason mukaiseksi.

Lähtökohta on, että kaikki osakkaat osallistuvat kunnossapidosta syntyvien kulujen maksamiseen, vaikka se ei tuottaisi jokaiselle suoraa henkilökohtaista hyötyä.

Kunnostettu autotalli hyödyttää kaikkia kuitenkin jollain tapaa kiinteistön arvonnousun muodossa, Luhtanen perustelee.

Jos taas kiinteistön laatutaso paranee olennaisesti autotallin remontissa, kyse ei ole enää kunnossapidosta vaan uudistuksesta.

Elleivät uudistukset hyödytä kaikkia osakkaita edes arvonnousun muodossa, taloyhtiö voi päättää, että remontista maksavat vain osakkaat, jotka siitä hyötyvät.

Taloyhtiössämme kaikki ikkunat aiotaan uusia, vaikka suuri osa niistä on vielä kunnossa. Onko kaikki ikkunat välttämätöntä tai järkevää korjata kerralla?

Kaikkien ikkunoiden korjaaminen samalla kertaa ei ole välttämätöntä, mutta järkevää se voi olla, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen.

Ikkunoiden samankertainen korjaus saattaa tuoda säästöä remontin kuluihin: uusien ikkunoiden hinta tulee yleensä edullisemmaksi, jos tilaus on suurempi.

Samoin esimerkiksi nostokaluston ja telineiden kustannuksissa voidaan säästää, kun niitä ei tarvitse vuokrata useita kertoja.

Hännikäisen mukaan remonttitarpeita pitää silti tarkastella aina tapauskohtaisesti. Hyväkuntoisia ikkunoita on turha vaihtaa.

Yleensä ilmansuunta vaikuttaa ikkunoiden kulumiseen. Esimerkiksi puurakenteisten ikkunoiden kunnossapito- ja huoltotarve on suurin ja elinkaari lyhin etelä- ja länsijulkisivuilla. Niissä auringon UV-säteilyn vaikutus on suurempi kuin pohjoisen ja idän julkisivuilla.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta