Koti

Asuntojen hinnat karkaavat Helsingissä ja Tampereella, tulot eivät pysy perässä

Väestön ja aluerakenteen muutokset ohjaavat tällä hetkellä merkittävimmin Suomen asuntomarkkinoiden kehitystä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asuntojen hintojen nousu on ollut nopeinta Helsingissä ja samalla myös selkeästi tulokehitystä nopeampaa.

Vuonna 2019 kerrostaloasuntojen neliöhinta suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin kasvoi Helsingin lisäksi ainoastaan Tampereella.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) keskiviikkona julkaistun ennusteen mukaan kasvu jatkuu edelleen vuonna 2020 samansuuntaisena. Se tarkoittaa siis sitä, että neliöhinnan suhde käytettävissä oleviin tuloihin kasvaa PTT:n tarkastelukaupungeista Helsingissä ja Tampereella. Muissa suurissa kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat sen sijaan tulokehitystä mukaillen.

Helsingissä kerrostaloasuntojen neliöhinta suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin on jo yli 10 prosenttia, kun koko maassa vastaava luku on noin 5,5 prosenttia.

Asia voidaan tulkita myös niin, että vuonna 2020 keskimääräisillä vuosituloilla saa Helsingissä sijaitsevasta kerrostaloasunnosta keskimäärin hieman alle 10 neliötä, kun taas Jyväskylässä tai Oulussa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta keskimäärin yli 20 neliötä.

Kehitystä selittää kaupungistuminen, joka on jatkunut Suomessa odotettuakin voimakkaampana.

Väestön ja aluerakenteen muutokset ohjaavatkin tällä hetkellä merkittävimmin Suomen asuntomarkkinoiden kehitystä, PTT kertoo tiedotteessaan. Uudisrakentaminen painottuu hyvin voimakkaasti kasvukeskuksiin. Maakunnissa, joissa väestö vähenee hintojen lasku voi olla taas erityisen suurta.

Polarisaatio asuntomarkkinoilla näkyy maantieteellisenä eriytymisenä ja sitä tapahtuu selvästi myös maakuntien sisällä. Vaikka maakunnan väkiluku kasvaisi, asuntojen hintakehitys voi olla sen eri alueilla eri suuntaista.

Asuntojen hintojen erot näkyvät esimerkiksi pääkaupunkiseudun sisällä, jossa hintojen nousua pitävät yllä Helsingin kalleimmat alueet. Hintakehityksen erot voimistuvat Espoon ja Vantaan sekä Helsingin välillä. Erityisesti Vantaalla asuntotarjonnan lisääntyminen on pitänyt hintojen nousun viime vuosina maltillisena.Lue lisää: HS-analyysi: Asuntojen hintaerot repesivät Helsingissä, kartta näyttää karun jaon eri alueiden välillä

Ennakkotietojen ja PTT:n ennusteen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuonna 2019 koko maassa 1,2 prosenttia. Ennusteen mukaan asuntomarkkinoiden kehitys jatkuu vakaana ja hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia.

Helsingissä asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti muuta maata nopeammin. Hintaero Helsingin ja muun Suomen välillä kasvoi ennakkotietojen mukaan tuntuvasti myös vuonna 2019.

Esimerkiksi yksiöiden hinnat ovat nousseet muualla Suomessa vuosina 2015–2019 alle 2,0 prosenttia, kun taas Helsingissä yksiöiden hinnat ovat nousseet yli 18 prosenttia.

Myös kaksioilla ja sitä suuremmilla asunnoilla hinnat ovat kyseisinä vuosina nousseet yhteensä yli 10 prosenttiyksikköä enemmän Helsingissä kuin muualla Suomessa.

Lue lisää: Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

Myös asuntojen vuokrat ovat nousseet voimakkaasti 2010-luvulla. Vuonna 2019 vuokrat nousivat 1,4 prosentin vuosivauhdilla. Vuonna 2020 vapaarahoitteiset vuokrat nousevat PTT:n ennusteen mukaan 1,6 prosenttia.

Viime vuonna vuokrat nousivat eniten pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, mutta erot suurten kaupunkien vuokrakehityksessä jäivät pieniksi.

Helsinkiläinen vuokralla asuva kotitalous käyttää vuokraan vuonna 2020 keskimäärin noin 4,5 prosenttiyksikköä enemmän käytettävissä olevista tuloistaan kuin koko maassa keskimäärin. Helsingissä vuokralla asuvat sopeuttavat vuokramenojaan muun muassa tinkimällä neliöistä ja muusta kulutuksesta.

Helsinki on ainoa Suomen kaupunki, jossa vuokra-asukkaita on omistusasukkaita enemmän. PTT:n ennusteen mukaan vuokra-asuminen tulee nousemaan omistusasumisen ohi lähivuosina myös Tampereella ja Turussa.

Ennakkotietojen mukaan Suomessa alettiin viime vuonna rakentaa 38 000:aa asuntoa. Tänä vuonna luvun odotetaan pienenevän, sillä asunnoille myönnetyt rakennusluvat vähentyivät selvästi viime vuoden mittaan, kerrotaan PTT:n tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun vilkas asuntorakentaminen, matala korkotaso ja vahvana pysyvä sijoittajien kysyntä jarruttavat kuitenkin asuntotuotannon hidastumista.

Lue lisää: Miksi hitas-kaksio maksaa paljon vähemmän kuin vapaarahoitteiset asunnot? Näitä asioita karsimalla talon rakentaminen halpenee
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Koti

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää