Koti

Astianpesukoneen vuodosta alkoi turhauttava pallottelu vuokralaisen, vuokranantajan ja vakuutusyhtiön välillä – vahingon korvaaja voi olla vaikea löytää

Kotivakuutuksista valitetaan runsaasti vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen.

Kotivakuutuksia koskevat yhteydenotot työllistävät vakuutus- ja rahoitusneuvontaa Fineä.

Yritys sai lähes 1 200 kotivakuutukseen liittyvää yhteydenottoa viime vuonna, mikä on noin 100 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Fine neuvoo kuluttajia muun muassa vakuutuksiin liittyvissä ongelmatilanteissa ja ratkoo kuluttajien ja vakuutusyhtiöiden välisiä riitoja.

Viime vuonna Fineen tuli ratkottavaksi vajaat 100 kotivakuutusaiheista riita-asiaa, edellisvuonna riitoja oli runsaat 120. Kosteus- ja vesivahingot ovat olleet jo vuosia yleisiä valituksen aiheita sekä koti- että kiinteistövakuutuksissa.

Vakuutusyhtiöt ovat noudattaneet Finen ratkaisusuosituksia lähes poikkeuksetta.

Yhtiöt eivät silti läheskään aina korvaa vahinkoja mukisematta, kun kuluttaja tekee vahinkoilmoituksen. Näin kävi myös Helsingin kaupungin asuntojen eli Hekan vuokralaiselle, joka kertoi tapauksestaan Helsingin Sanomille.

Vuotavasta astianpesukoneesta alkoi turhauttava pallottelu vuokranantajan ja vakuutusyhtiön kanssa. Kumpikaan ei tahtonut ottaa vahingon korjauskuluja kontolleen.

Vahinko oli varsin tyypillinen: astianpesukone vuoti ja aiheutti vaurioita paitsi talon rakenteille myös asunnon pintamateriaaleille.

Vuokralainen ilmoitti vahingosta vuokranantajalleen, joka vastasi, ettei se maksa korjauskuluja. Hekan mukaan kotivakuutuksen pitäisi korvata vahingot.

Vuokralainen oli ottanut kaikista laajimman, Loisto-nimisen kotivakuutuksen Lähi-Tapiolasta. Vakuutusyhtiön verkkosivujen mukaan Loisto korvaa esimerkiksi kodinkoneen äkillisen rikkoutumisen ja vuotovahingon.

Vakuutusyhtiöstä kerrottiin vuokralaiselle, ettei kotivakuutus korvaa vuotoa, koska vuokra-asunnon lattia ei ole vakuutuksenottajan omistamaa irtaimistoa. Lattian omistaa vuokranantaja, minkä vuoksi vahinko pitäisi korvata kiinteistövakuutuksesta.

Kiinteistövakuutuksen ottaa kiinteistön omistaja, tässä tapauksessa siis Heka.

HS on nähnyt Lähi-Tapiolan kielteisen korvauspäätöksen.

Vakuutusyhtiön viestinnästä päätöstä perustellaan asunto-osakeyhtiölailla. Lain mukaan taloyhtiö vastaa huoneistojen rakenteista ja eristeistä, joita korjatessa taloyhtiön kuuluu ennallistaa myös huoneistojen sisäosat perustasolle.

Lähi-Tapiolan mukaan vuokralainen voi joutua korvausvelvolliseksi taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevista osista vain, jos vuokralainen on aiheuttanut vahingon tuottamuksellisesti eli huolimattomasti.

Lähi-Tapiolasta kerrotaan, että tässä tapauksessa vuokralainen ei ole toiminut tuottamuksellisesti.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö sanoo puolestaan, ettei vakuutusyhtiö sanele, miten vuokranantajan tulee toimia.

”Asukkaalle kotivakuutuksen myöntänyt vakuutusyhtiö ei ole se taho, joka ratkaisisi sen, onko asukkaan puolella ollut tuottamusta vai ei.”

Närö ei halua kommentoida yksittäistä tapausta. Hän sanoo yleisesti, että vuokralaisen pitää osoittaa toimineensa huolellisesti, jotta korjauskulut eivät jää tämän maksettavaksi.

Närö tähdentää, ettei Hekassa noudateta asunto-osakeyhtiölakia vaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta.

”Kaikki Hekan talot ja asunnot ovat Hekan suorassa omistuksessa eikä mukana ole lainkaan taloyhtiötä.”

Lähi-Tapiola päätti korvata vahingon asiakkaalleen HS:n yhteydenoton jälkeen. Viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttilan mukaan korvauskäsittelyssä oli tapahtunut valitettava virhe.

”Siitä pahoittelut asiakkaalle, ja häneen on oltu yhteydessä.”

Knuuttilan mukaan sekaannusta aiheutti osaltaan se, että astianpesukoneen vuodosta aiheutuvia vahinkoja korvataan yleensä kiinteistövakuutuksesta, jos vahinkoa on aiheutunut sekä kiinteille sisustuksille että rakenteille.

Jos kiinteistövakuutusta ei voida käyttää esimerkiksi omavastuun takia, astianpesukoneen vuodosta pinnoitteille aiheutuneita vahinkoja voidaan korvata myös kotivakuutuksesta.

Kotivakuutusta valittaessa on tärkeää huomioida, että vakuutus kattaa kiinteät sisustukset, kuten parketit ja laminaatit.

Muissa isoissa vuokra-asuntoyhtiöissä toimitaan hieman eri tavalla kuin Hekassa.

Esimerkiksi Kojamossa lähtökohta on, että vuokralaiset vastaavat omistamansa pesukoneen aiheuttamista vahingoista, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Irene Kantor.

Vuokranantaja taas vastaa astianpesukoneista, jotka se omistaa.

”Lisäksi edellytämme asukkaalta ilmoitusta, kun hän huomaa astianpesukoneen esimerkiksi vikaantuneen”, Kantor sanoo.

Satossa vahingosta ja aiheutuneista korjauskuluista vastaa aiheuttaja, sanoo johtaja Juha-Pekka Järvenpää.

”Jos vahinko on johtunut asennusvirheestä, on koneen asentanut taho korvausvastuussa. Jos koneessa on ollut valmistusvirhe, voidaan korvausta vaatia koneen valmistajalta tai maahantuojalta. Jos konetta on käytetty valmistajan ohjeiden vastaisesti, käyttäjä on korvausvastuussa.”

Järvenpään mukaan vahingon syy jää usein epäselväksi. Silloin kukin vahinkoa kärsinyt taho vastaa omista vahingoistaan.

”Lähtökohtaisesti asukas vastaa omalle irtaimistolleen aiheutuneista vahingoista, vuokranantaja huoneiston pintojen korjauskustannuksista ja asunto-osakeyhtiö rakenteille aiheutuneista vahingoista.”

Toisin kuin Heka, Kojamo ja Sato edellyttävät vuokralaisiltaan kotivakuutusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää