Koti    |   Kysy asumisesta

Saako taloyhtiön hallitus kieltää kakluunin käytön?

Paloturvallisuus ja hormien kunto ratkaisevat kakluunin käytön.

Remontoin tyttäreni yksiön. Keittiö muutettiin makuuhuoneeksi ja olohuone tupakeittiöksi. Asunnossa on ollut yli 100 vuotta kakluuni ja siinä räppänä poistoilmaa varten. Taloyhtiö ei poistoräppänää hyväksynyt vaan edellytti, että kakluunin yläpuolelle tehdään reikä hormiin. Saako hallitus kieltää kakluunin käytön?

Kyllä saa, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Syynä on yleensä paloturvallisuus, jota voidaan perustella esimerkiksi hormien huonolla kunnolla.

Kemppaisen mukaan kakluunin räppänä ei välttämättä ole suoraan kytköksissä hormiin. Lisäksi räppänän sijainti ja koko saattavat olla vääränlaisia riittävän ilmanvaihdon kannalta.

Painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilin tulee olla halkaisijaltaan vähintään 160 millimetriä. Venttiilin on oltava katonrajassa tai mahdollisimman korkealla seinässä.

Kemppaisen mukaan keittiön siirtäminen on usein hankalaa ilmanvaihdon kannalta. Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä venttiilin paikkaa ei saisi muuttaa kanavoimalla noin metriä kauemmas hormista.

Miten turhista autoista pääsee eroon?


Taloyhtiömme parkkipaikalla lojuu autoja, joita ei ole käytetty ainakaan vuoteen. Yksi autoista on vieraspaikalla, toinen maksupaikalla. Mitä taloyhtiö voi tehdä paikkojen vapauttamiseksi?

Taloyhtiön autopaikat on tarkoitettu ajoneuvoille, jotka ovat säännöllisessä käytössä, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Annika Luhtanen.

”Autopaikkoja ei ole tarkoitettu säilytyspaikoiksi.”

Hän kehottaa taloyhtiötä ensi alkuun selvittämään auton rekisteritietojen perusteella, kuka autot omistaa tai kuka on niiden haltija.

 

”Autopaikkoja ei ole tarkoitettu säilytyspaikoiksi.”

Jos taloyhtiö on vuokrannut autopaikan, auton omistaja tai haltija selvinnee vuokrasopimuksesta.

Taloyhtiöllä on mahdollisuus irtisanoa tai jopa purkaa autopaikan vuokrasopimus, jolloin vuokralainen on velvollinen siirtämään autonsa.

Taloyhtiö ei saa kuitenkaan omin päin lähteä siirtämään autoja, vaikka auton omistajaa tai haltijaa ei tavoitettaisi, Luhtanen sanoo.

Yhtiön tulee ottaa yhteyttä omaan kuntaan tai kaupunkiin, esimerkiksi Helsingissä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun.

Viranomainen siirtää yksityisalueella olevan hylätyn ajoneuvon perustellusta pyynnöstä. Siirrosta aiheutuneista kustannuksista vastaa auton omistaja tai haltija.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  4. 4

   Mitä tapahtui Helsingissä vuonna 1965? Auton alle kuolivat 7-vuotias koulupoika ja 54 muuta jalankulkijaa

   Tilaajille
  5. 5

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, pari­tuhatta taloutta vielä ilman sähköjä, Ilmatieteen laitos varoittaa yhä voimakkaista puuskista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää