Koti

Pasilan asuntojen hinnat nousevat vauhdilla – syynä Tripla, mutta välittäjän mukaan myös ”DDR-romantiikka” houkuttaa

Pasilan alueen asunnot menevät nyt nopeasti kaupaksi. Hinnat ovat nousseet viime vuosina jopa enemmän kuin Helsingin kantakaupungissa.

Lokakuussa avattu Triplan kauppakeskus toi lisää elämää ja liikettä Pasilan harmauteen. Onko Pasila nyt myös asuinalueena aikaisempaa kiehtovampi? Miten Tripla on vaikuttanut alueen asuntomarkkinoihin?

Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Jarmo Orellin mukaan Triplan valmistumisella on ollut merkittävä vaikutus Pasilan lisääntyneeseen viehätysvoimaan.

”Voisin väittää, että Tripla on vaikuttanut Pasilan omistusasuntojen myyntihintoihin merkittävästi. Länsi-Pasilan puolella näkyy ihan selkeä hyppäys vuoden 2018 kohdalla. Hinnannousu on ollut tuolloin melkein kymmenen prosenttia.”

Se on Orellin mukaan jo merkittävä nousu, jos sitä verrataan Helsingin muiden alueiden asuntomarkkinoihin.

”Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin nousuun verrattuna Pasilan suosion kasvu on selkeästi korkeampi.”

Orell on sitä mieltä, että Pasilan viehätysvoiman lisääntymistä, joka heijastuu asuntojen hinnannousuun, ei oikein voi selittää mikään muu tekijä kuin Triplan kauppakeskuksen valmistuminen.

”Onhan Länsi-Pasilassa hurjan hyvät palvelut ja liikenneyhteydet, mutta ne ovat olleet aina. Mitään muuta merkittävää siellä ei ole tapahtunut.”

Itä-Pasilaa koskevien tilastojen tulkitseminen on Orellin mukaan haastavampaa, sillä samalla postinumerolla näkyvät esimerkiksi suositun Vallilan asuntomyynnit.

Asuntojen hinnat Pasilassa nousivat Huoneistokeskuksen tilastojen valossa eniten juuri ennen Triplan valmistumista.

”Eniten hinnat näyttäisivät nousseen vuonna 2018. Vuoteen 2019 tultaessa hinnannousu on selkeästi tasaantunut.”

Sama tapahtui Länsimetron kohdalla – asuntojen hinnat nousivat Lauttasaaressa ja Espoon metropysäkkien liepeillä eniten hieman ennen uuden metrolinjan valmistumista.Vanhojen kaksioiden hintojen nousu oli Huoneistokeskuksen myyntitilastojen mukaan Pasilassa vuoden 2017 ja 2018 välisenä aikana peräti 11,7 prosenttia.

Orell kertoo itsekin asuvansa Länsi-Pasilassa. Hän on siten seurannut Pasilan kehitystä läheltä paitsi kiinteistönvälittäjänä myös asukkaana. Hän on huomannut, että kiinnostus Pasilaa kohtaan on kasvanut. Asunnot menevät nyt nopeasti kaupaksi.

”Myyntiajat ovat lyhentyneet ihan selkeästi. Jossain vaiheessa oli niin, että kun sai Pasilasta asunnon myytäväksi, niin se oli melko pitkä tie. Se on täysin muuttunut. Pasilassa sijaitsevat asunnot myydään nyt todella nopeasti”, Orell sanoo.

Lue myös: Riitta Franckin lapsuudenkoti Pasilassa oli ”laho ja lutikoita täynnä” – nyt hän katsoo samoja seutuja Triplan hulppealta parvekkeelta

Kiinteistömaailman yrittäjä Markku Kilpeläinen vahvistaa Orellin havainnot. Kilpeläisenkin mukaan selkeintä Pasilassa sijaitsevien asuntojen myyntihintojen nousu oli juuri ennen Triplan kauppakeskuksen valmistumista. Kiinteistömaailman tilastojen mukaan hinnat ovat aikaisempiin vuosiin verrattuna edelleen nousseet.

”Vanhojen asuntojen kauppamäärät ja alueen kiinnostavuus vilkastui heti Triplan valmistumisen lähestyessä”, Kilpeläinen kertoo.

Kiinteistömaailman tilastojen mukaan vuonna 2019 tehtiin Pasilassa 25 prosenttia enemmän kauppaa kuin vuosina 2017 ja 2018.

Vanhojen asuntojen keskineliöhinnat ovat Kilpeläisen mukaan nousseet vuosien 2017 ja 2019 välillä lähes 500 euroa eli noin 4 100 eurosta 4 600 euroon neliöltä. Triplan valmistumisen jälkeen vanhojen asuntojen keskineliöhinta on noussut tästä edelleen, ja ylittänyt 5 000 euron. Kilpeläisen mukaan hintojen nousu on siis kasvanut entisestään Triplan valmistumisen jälkeen.

”Jos edellä mainittuja neliöhintoja peilaa esimerkiksi 70 neliön vanhaan kolmioon, niin vuonna 2017 kolmio maksoi 287 000 euroa ja Triplan valmistumisen jälkeen 350 000 euroa.”

Kilpeläinen on huomannut, että Triplan kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen myös lähialueiden kiinnostavuus on lisääntynyt.

Erityisen vilkasta kauppa on viime aikoina ollut pientaloalueilla Metsälässä, mutta myös Oulunkylä, Maunula, Käpylä ja Pakila ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan.

Mikä näille alueille vetää Triplan lisäksi?

”Monipuoliset palvelut, keskuspuiston läheisyys ja liikenteen solmukohta kiinnostavat. Triplan lisäksi hintojen nousuun vaikuttaa alueelle lähivuosina valmistuva uudistuotanto. ”

Kilpeläinen uskoo Pasilan arkkitehtuurin miellyttävän toisia, ja siten lisäävän alueen vetovoimaa.

”Siinä on sellaista DDR-romantiikkaa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää