Koti

Pasilan asuntojen hinnat nousevat vauhdilla – syynä Tripla, mutta välittäjän mukaan myös ”DDR-romantiikka” houkuttaa

Pasilan alueen asunnot menevät nyt nopeasti kaupaksi. Hinnat ovat nousseet viime vuosina jopa enemmän kuin Helsingin kantakaupungissa.

Lokakuussa avattu Triplan kauppakeskus toi lisää elämää ja liikettä Pasilan harmauteen. Onko Pasila nyt myös asuinalueena aikaisempaa kiehtovampi? Miten Tripla on vaikuttanut alueen asuntomarkkinoihin?

Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Jarmo Orellin mukaan Triplan valmistumisella on ollut merkittävä vaikutus Pasilan lisääntyneeseen viehätysvoimaan.

”Voisin väittää, että Tripla on vaikuttanut Pasilan omistusasuntojen myyntihintoihin merkittävästi. Länsi-Pasilan puolella näkyy ihan selkeä hyppäys vuoden 2018 kohdalla. Hinnannousu on ollut tuolloin melkein kymmenen prosenttia.”

Se on Orellin mukaan jo merkittävä nousu, jos sitä verrataan Helsingin muiden alueiden asuntomarkkinoihin.

”Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin nousuun verrattuna Pasilan suosion kasvu on selkeästi korkeampi.”

Orell on sitä mieltä, että Pasilan viehätysvoiman lisääntymistä, joka heijastuu asuntojen hinnannousuun, ei oikein voi selittää mikään muu tekijä kuin Triplan kauppakeskuksen valmistuminen.

”Onhan Länsi-Pasilassa hurjan hyvät palvelut ja liikenneyhteydet, mutta ne ovat olleet aina. Mitään muuta merkittävää siellä ei ole tapahtunut.”

Itä-Pasilaa koskevien tilastojen tulkitseminen on Orellin mukaan haastavampaa, sillä samalla postinumerolla näkyvät esimerkiksi suositun Vallilan asuntomyynnit.

Asuntojen hinnat Pasilassa nousivat Huoneistokeskuksen tilastojen valossa eniten juuri ennen Triplan valmistumista.

”Eniten hinnat näyttäisivät nousseen vuonna 2018. Vuoteen 2019 tultaessa hinnannousu on selkeästi tasaantunut.”

Sama tapahtui Länsimetron kohdalla – asuntojen hinnat nousivat Lauttasaaressa ja Espoon metropysäkkien liepeillä eniten hieman ennen uuden metrolinjan valmistumista.Vanhojen kaksioiden hintojen nousu oli Huoneistokeskuksen myyntitilastojen mukaan Pasilassa vuoden 2017 ja 2018 välisenä aikana peräti 11,7 prosenttia.

Orell kertoo itsekin asuvansa Länsi-Pasilassa. Hän on siten seurannut Pasilan kehitystä läheltä paitsi kiinteistönvälittäjänä myös asukkaana. Hän on huomannut, että kiinnostus Pasilaa kohtaan on kasvanut. Asunnot menevät nyt nopeasti kaupaksi.

”Myyntiajat ovat lyhentyneet ihan selkeästi. Jossain vaiheessa oli niin, että kun sai Pasilasta asunnon myytäväksi, niin se oli melko pitkä tie. Se on täysin muuttunut. Pasilassa sijaitsevat asunnot myydään nyt todella nopeasti”, Orell sanoo.

Lue myös: Riitta Franckin lapsuudenkoti Pasilassa oli ”laho ja lutikoita täynnä” – nyt hän katsoo samoja seutuja Triplan hulppealta parvekkeelta

Kiinteistömaailman yrittäjä Markku Kilpeläinen vahvistaa Orellin havainnot. Kilpeläisenkin mukaan selkeintä Pasilassa sijaitsevien asuntojen myyntihintojen nousu oli juuri ennen Triplan kauppakeskuksen valmistumista. Kiinteistömaailman tilastojen mukaan hinnat ovat aikaisempiin vuosiin verrattuna edelleen nousseet.

”Vanhojen asuntojen kauppamäärät ja alueen kiinnostavuus vilkastui heti Triplan valmistumisen lähestyessä”, Kilpeläinen kertoo.

Kiinteistömaailman tilastojen mukaan vuonna 2019 tehtiin Pasilassa 25 prosenttia enemmän kauppaa kuin vuosina 2017 ja 2018.

Vanhojen asuntojen keskineliöhinnat ovat Kilpeläisen mukaan nousseet vuosien 2017 ja 2019 välillä lähes 500 euroa eli noin 4 100 eurosta 4 600 euroon neliöltä. Triplan valmistumisen jälkeen vanhojen asuntojen keskineliöhinta on noussut tästä edelleen, ja ylittänyt 5 000 euron. Kilpeläisen mukaan hintojen nousu on siis kasvanut entisestään Triplan valmistumisen jälkeen.

”Jos edellä mainittuja neliöhintoja peilaa esimerkiksi 70 neliön vanhaan kolmioon, niin vuonna 2017 kolmio maksoi 287 000 euroa ja Triplan valmistumisen jälkeen 350 000 euroa.”

Kilpeläinen on huomannut, että Triplan kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen myös lähialueiden kiinnostavuus on lisääntynyt.

Erityisen vilkasta kauppa on viime aikoina ollut pientaloalueilla Metsälässä, mutta myös Oulunkylä, Maunula, Käpylä ja Pakila ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan.

Mikä näille alueille vetää Triplan lisäksi?

”Monipuoliset palvelut, keskuspuiston läheisyys ja liikenteen solmukohta kiinnostavat. Triplan lisäksi hintojen nousuun vaikuttaa alueelle lähivuosina valmistuva uudistuotanto. ”

Kilpeläinen uskoo Pasilan arkkitehtuurin miellyttävän toisia, ja siten lisäävän alueen vetovoimaa.

”Siinä on sellaista DDR-romantiikkaa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää