Koti

Ovatko kylpyhuoneen laattasaumat täynnä täpliä? Näin niistä pääsee eroon

Saumojen pinnalla oleva mikrobikasvusto lähtee pesemällä, mutta saumojen sisälle kaivautuneet mikrobit vaativat järeämpiä toimia.

Monessa kylpyhuoneessa asustelee epämieluisia vieraita. Ne näkyvät tummina laikkuina ja pilkkuina laattasaumoissa.

Pitäisikö tällaisesta mikrobikasvustosta huolestua?

Yleensä ei, sanoo neuvontainsinööri Jari Hännikäinen Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Hän saa kuukausittain soittoja ihmisiltä, jotka kysyvät, mitä pitäisi tehdä. Vastaus on yksinkertainen.

”Ota esimerkiksi saumaharja, jotain kloriitin tapaista pesuainetta ja pese.”

Hännikäisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että rakenteissa olisi vakavaa kosteusvauriota, vaikka saumoissa olisi tummentumia. Koko kylpyhuone ei siis ole homeessa.

Mikrobikasvusto kertoo useimmiten siitä, että kylpyhuonetta ei pestä riittävästi. Saumat pitäisi putsata vähintään kahdesti vuodessa ja tarvittaessa useammin.

Syynä voi olla myös riittämätön ilmanvaihto. Mikrobeja, kuten bakteereja ja homeita, kertyy helposti paikkoihin, jotka eivät kuivu kunnolla suihkukertojen välillä ja joissa on rasvaa ja jäämiä saippuasta.

Mikrobien muodostumista pystyy siis ehkäisemään paitsi kylpyhuoneen säännöllisellä siivoamiselle myös varmistamalla, että ilma vaihtuu ja lattialämmitys toimii.

”Muuten kylpyhuone pysyy kosteana ja mikrobit viihtyvät siellä”, Hännikäinen sanoo.

 

”Todennäköisyys, että tummentumista olisi minkäänlaista terveyshaittaa, on äärimmäisen pieni.”

Saumojen pintaan ilmestyvät mikrobit voivat ajan kuluessa kaivautua syvemmällekin saumoihin. Silloin niistä ei välttämättä pääse eroon enää pelkällä pesulla. Edessä saattaa olla saumojen vaihto.

”Mitään pakkoa vaihtoon ei tosin ole. Todennäköisyys, että tummentumista olisi minkäänlaista terveyshaittaa, on äärimmäisen pieni”, Hännikäinen sanoo.

”Missään nimessä tummentumien takia ei kannata lähteä tekemään isoa kylpyhuoneremonttia eikä purkamaan rakenteita.”

Toimitusjohtaja Anton Eriksson laattasaumojen puhdistuksia ja vaihtoja tekevästä Vevex-yrityksestä suosittelee uusimaan saumat viimeistään silloin, kun ne alkavat halkeilla.

Kaikkia saumoja ei kuitenkaan tarvitse käsitellä.

”Yleensä riittää, että vaihtaa silikonisaumat ja suihkunurkkauksen laattasaumat, jotka joutuvat pahimmalle kosteusrasitukselle. Seinät, jotka ovat kauempana suihkusta, ovat yleensä hyvässä kunnossa”, Eriksson sanoo.

Ammattilaiselle saumojen vaihto suihkunurkkauksessa on tavallisesti yhden tai kahden päivän työ. Mitä pienempiä laatat ovat, sitä enemmän kylpyhuoneessa on saumoja ja työtä.


Saumat on mahdollista vaihtaa myös itse. Sitä varten tarvitaan timanttiterällä varustettu saumaraspi, jollaisen saa rautakaupasta alle kympillä.

Raspilla vanhaa saumaa rapsutetaan kolmen millin paksuudelta. Sen jälkeen saumat imuroidaan ja niihin levitetään uusi sauma-aine.


Ammattilaiset käyttävät operaatiossa koneita, joita on erilaisia. Osa laitteista muistuttaa jättimäistä sähköhammasharjaa, osa hiomakoneen ja jyrsimen yhdistelmää.

Hännikäinen pitää epätodennäköisenä, että tee se itse -remontoija saisi vedeneristyksen puhkottua, vaikka ottaisi koneen käyttöönsä.

”Kaikki on toki mahdollista, ja itse tekemällä saumoista ei välttämättä tule yhtä siistejä kuin ammattilaisen kädellä.”

Ennen saumojen vaihtoa kylpyhuone tulee puhdistaa huolella liasta, kalkista ja rasvasta. Uudet saumat on tehtävä puhtaalle pinnalle, jotta ne pysyvät kiinni.


Mikrobien lisäksi saumoihin ja laattojen reunoille kertyy helposti valkoisia kalkkisaostumia. Niitä saa ehkäistyä ennalta kuivaamalla seinät ja lattiat suihkun jälkeen lastalla, sanoo neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta.

”Jos kalkkisaostumia on jo, ne lähtevät pois happamalla puhdistusaineella. Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia eli niiden pH on alle 6.”

Jerkku kehottaa kokeilemaan kalkkiosaostumiin myös etikkaa.

”Kostuta pinta ensin vedellä ja pyyhi liinalla, jossa on laimentamatonta etikkaa. Huuhdo lopuksi kunnolla. Jos etikkaa jää, saumat voivat vahingoittua.”

Rasvalikaan tehoaa parhaiten emäksiset aineet, joiden pH on yli 8.

Pinttyneet liat vaativat joskus kaksi käsittelyä: ensin happamalla ja sitten emäksisellä aineella.

Puhdistamiseen kannattaa kokeilla myös niin sanottua savisaippuaa, joka on ekologinen ja myrkytön.

”On tärkeää kastella pinnat ennen puhdistusaineen käyttöä ja huuhdella saumat hyvin, sillä puhdistusaineet voivat haurastuttaa sauma-aineita ja kivipintoja”, Jerkku sanoo.

Hän ei suosittele käyttämään karkeita siivousvälineitä, ettei laattojen pinta naarmuunnu. Silikonisaumat eivät taas kestä mekaanista hankaamista, kemikaaleja kyllä. Riittää, että ne pyyhkii mikrokuituliinalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää