Jo kolmasosa suomalaisista kotitalouksista asuu vuokralla: ”Omistusasuntoon käsiksi pääseminen on monelle hankalaa” - Koti | HS.fi
Koti

Jo kolmasosa suomalaisista kotitalouksista asuu vuokralla: ”Omistusasuntoon käsiksi pääseminen on monelle hankalaa”

Esimerkiksi Espoon Otaniemessä useampi kuin yhdeksän kymmenestä asuntokunnasta asuu vuokralla.

Muun muassa Kruununvuorenrannan rakenteilla olevalla asuinalueella vuokra-asuntokuntien osuus on kasvanut paljon.

Muun muassa Kruununvuorenrannan rakenteilla olevalla asuinalueella vuokra-asuntokuntien osuus on kasvanut paljon. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 20.2. 12:02

Vuokralla asuu nyt jo kolmasosa suomalaisista kotitalouksista.

Esimerkiksi Espoon Otaniemessä useampi kuin yhdeksän kymmenestä asuntokunnasta asuu vuokralla, kerrotaan Osuuspankin ekonomistien asuntomarkkinakatsauksessa. Laskelmat pohjautuvat Tilastokeskuksen 2013–2018 tilastoihin.

Asuntokunnalla tarkoitetaan kaikkia samassa osoitteessa olevia henkilöitä. Tarkastelussa on huomioitu vain ne postinumeroalueet, joilla asuu yli tuhat asuntokuntaa.

Vuokralla asuvien osuus on noussut eniten rakentuvilla asuinalueilla, kuten Helsingin Kruununvuorenrannassa. Helsingin Kaitalahden postinumeroalueella, johon Kruununvuorenrannan rakenteilla oleva asuinalue kuuluu, vuokra-asuntokuntien osuus on kasvanut kahdeksankertaiseksi. Myös esimerkiksi Vantaan Kivistössä vuokralla-asuvien osuus on viisinkertaistunut vuosien 2013–2018 aikana.

Nuoret asuvat selvästi useammin vuokralla nyt kuin aikaisemmin. Vuonna 2018 jo 58 prosenttia itsenäisesti asuvista 20–29 vuotiaista nuorista asui vuokralla. Vuonna 2008 nuorista joka toinen asui vuokralla.

OP:n ekonomisti Joona Widgrénin mukaan nuoria houkuttelee vuokra-asumisen joustavuus.

”Lapset hankitaan aiempaa myöhemmin, ja samalla pitkäaikaisen kodin hankinta on siirtynyt myöhemmäksi. Kasvukeskusten keskustoissa omistusasuntoon käsiksi pääseminen on monelle hankalaa korkeiden hintojen takia”, Widgrén kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2019 kerrostaloasuntojen neliöhinta suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin kasvoi Helsingin lisäksi Tampereella.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asuntojen hintojen nousu on ollut nopeinta Helsingissä ja myös selkeästi tulokehitystä nopeampaa.

Lue lisää: Asuntojen hinnat karkaavat Helsingissä ja Tampereella, tulot eivät pysy perässä

Kaupungistumisen myötä vuokralla asumisen suosio kasvaa. Suurista kaupungeista vuokralla asujien osuus on viime vuosina noussut eniten Tampereella, jossa vuokralla asui asuntokunnista vuonna 2018 yli 48 prosenttia.

Myös Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennusteen mukaan vuokra-asuntojen tarjonnan voimakkaasta lisääntymisestä huolimatta etenkin muuttoliike pitää vuokra-asuntojen kysynnän korkealla. Erityisesti asuntojen, jotka ovat hyvien yhteyksien varrella, kysyntä jatkaa kasvuaan vuonna 2020.

Helsinkiläisistä asuntokuntokunnista noin joka toinen asuu vuokralla. Toistaiseksi Helsinki on ainoa Suomen kaupunki, jossa vuokra-asukkaita on omistusasukkaita enemmän. PTT:n ennusteen mukaan vuokra-asuminen tulee kuitenkin nousemaan omistusasumisen ohi lähivuosina myös Tampereella ja Turussa.

Helsinkiläinen vuokralla asuva kotitalous käyttää vuokraan vuonna 2020 keskimäärin noin 4,5 prosenttiyksikköä enemmän käytettävistä olevista tuloistaan kuin koko maassa keskimäärin, kerrotaan PTT:n ennusteessa. Vuokramenoja sopeutetaan Helsingissä muun muassa tinkimällä neliöistä ja muusta kulutuksesta.

Vähiten vuokralaisia on OP:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan Varsinais-Suomen Ruskossa, jossa vain 6,7 prosenttia asuntokunnista oli vuonna 2018 vuokra-asuntokuntia.

Korkein vuokra-asuntokuntien osuus vuonna 2018:

Otaniemi, Espoo (92 prosenttia)

Kaijonharju-Linnanmaa, Oulu (78 prosenttia)

Jätkäsaari, Helsinki (77 prosenttia)

Jakomäki-Alppikylä, Helsinki (73 prosenttia)

Vesilinna, Turku (73 prosenttia)

Asuntojen hinnat karkaavat Helsingissä ja Tampereella, tulot eivät pysy perässä

HS-analyysi: Asuntojen hintaerot repesivät Helsingissä, kartta näyttää karun jaon eri alueiden välillä

Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

Seuraa uutisia tästä aiheesta