Saako urakkakilpailun voittaja määrätä uuden hinnan? - Koti | HS.fi
Koti|Kysy asumisesta

Saako urakkakilpailun voittaja määrätä uuden hinnan?

Taloyhtiö voi joutua suorittamaan hankkeelle uuden suunnittelun ja kilpailutuksen, jos suppeampaa remonttia ei ole huomioitu hankkeen valmistelussa.

Pesukoneen saa asentaa lattiakaivottomaan tilaan. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 23.2. 2:00

Taloyhtiö pyysi tarjouksia laajasta linjasaneerauksesta ja valitsi kahdesta tarjouksesta halvemman. Seuraavassa yhtiökokouksessa päätettiin kuitenkin tyytyä suppeampaan remonttiin. Pitääkö myös suppeampi remontti kilpailuttaa, vai saako urakkakilpailun voittaja määrätä hinnan?

Taloyhtiö voi joutua suorittamaan hankkeelle uuden suunnittelun ja kilpailutuksen, jos suppeampaa remonttia ei ole huomioitu hankkeen valmistelussa, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Tommi Leppänen.

Koska remontin toteuttaja voi käytännössä vaihtua, aiemmin valitulla urakoitsijalla ei ole oikeutta määrätä uutta hintaa.

Jos aiempi urakkasopimus on jo allekirjoitettu ja siitä joudutaan vetäytymään, taloyhtiö saattaa pahimmillaan joutua maksamaan sopimussakkoa.

Leppänen muistuttaa, että hankesuunnittelu on erittäin tärkeä osa remonttia, ja se tulee tehdä huolella. Taloyhtiön johdon huolelliseen toimintaan ja yhtiön edun edistämiseen velvoittaa asunto-osakeyhtiölaki.

Ennen urakan aloittamista tulee selvittää esimerkiksi, miten laaja remontti taloyhtiössä halutaan tehdä ja mitä vaihtoehtoja sille on olemassa. Kilpailuttaessa tekijöitä yhtiö yleensä pyytää tarjoukset eri vaihtoehdoista.

On kuitenkin tyypillistä, että remontissa paljastuu yllätyksiä. Taloyhtiö saattaa esimerkiksi päättää toteuttaa laajan linjasaneerauksen, mutta se ei välttämättä saa rahoitusta tai osakkaat eivät halua sitoutua suureen vastikkeiden korotukseen.

Viime kädessä yhtiökokous päättää siitä, millainen remontti vastaa taloyhtiön tahtotilaa, Leppänen sanoo.

Haluaisin sijoittaa pyykinpesukoneen kodinhoitohuoneeseen, joka ei ole märkätila ja jossa ei ole lattiakaivoa. Isännöitsijän mukaan tämä ei ole mahdollista. Hän sanoi, että pesukone saa olla vain lattiakaivollisessa märkätilassa. Astianpesukoneen saa silti sijoittaa keittiöön, joka on kuiva tila. Vastaustaan isännöitsijä perusteli sillä, että rikkoutuessaan pyykinpesukoneesta tulee enemmän vettä kuin astianpesukoneesta. Onko tällainen kielto laillinen?

Pyykinpesukone saa olla lattiakaivottomassa kodinhoitohuoneessa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmen.

”Tämä on myytti, jonka voi murtaa.”

Hänen mukaansa monessa taloyhtiössä tuntuu vallitsevan väärä käsitys siitä, että pesukone saisi olla vain lattiakaivollisessa märkätilassa.

Mikään määräys ei kuitenkaan kiellä sijoittamasta pesukonetta kuivaan tilaan. Siihen ei ole lähtökohtaisesti mitään estettä.

Kun pesukone asennetaan huolellisesti, sitä saa käyttää myös lattiakaivottomassa tilassa.

Varsinkin vanhoissa taloissa on tyypillistä, että pesukone on keittiössä.

Sallmén ei ole koskaan nähnyt edes yhtiöjärjestystä, jossa olisi kielletty käyttämästä pesukonetta tietyssä tilassa.

Jos taloyhtiö haluaa kieltää pesukoneen käytön muualla kuin märkätilassa, siihen pitää olla jokin pätevä tekninen peruste.

Selitykseksi ei riitä se, että pyykinpesukoneesta tulee enemmän vettä kuin astianpesukoneesta.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi.