Koronavirus iski myös asuntokauppaan: ”Näkymät tulevat olemaan haastavat seuraavat kuukaudet” - Koti | HS.fi

Koronavirus iski myös asuntokauppaan: ”Näkymät tulevat olemaan haastavat seuraavat kuukaudet”

Väki on vähentynyt asuntonäytöillä, näyttöjä perutaan eikä yleisiä näyttöjä enää järjestetä.

Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth sanoo, että korona lisää etäpalvelujen suosiota.

18.3.2020 7:51 | Päivitetty 18.3.2020 8:36

Asuntokauppa käy vielä toistaiseksi lähes entiseen malliin koronaviruspandemiasta huolimatta.

Korona kuitenkin näkyy asuntonäytöillä, ja se hidastaa asuntokauppaa todennäköisesti jo lähitulevaisuudessa. Viime sunnuntai oli tiettävästi viimeinen päivä, jolloin Suomessa järjestettiin julkisia näyttöjä vähään aikaan.

Helsingin Sanomien tekemän kyselykierroksen perusteella suurin osa isoista kiinteistönvälitysketjuista on päättänyt lopettaa julkiset näytöt ja siirtyä yksityisiin näyttöihin.

Hallitus on kieltänyt yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset. Monet välitysliikkeet ovat ottaneet käyttöön tavallisesta poikkeavia käytäntöjä, jotta viruksen leviämistä voitaisiin ehkäistä.

Ketjut ohjeistavat asiakkaitaan ja henkilöstöään hyvään käsihygieniaan. Osa pyytää desinfioimaan kädet näytöllä, välttämään kättelyä, pitämään etäisyyttä ja jäämään kotiin, jos vointi ei ole hyvä.

Kiinteistönvälitysalan yrittäjien edunvalvontajärjestön Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n mukaan viime viikonloppu oli jonkin verran normaalia hiljaisempi. Näytöillä ei siis ollut täyttä asiakaskatoa, ja ihmiset myös jättivät tarjouksia.

Myös Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto on havainnut muutosta huonompaan suuntaan viime aikoina.

”Näkymät tulevat olemaan haastavat seuraavat kuukaudet. Alkushokki on luonut epävarmuutta. Korona varmasti hidastaa asuntokauppaa väliaikaisesti. Uusi tilanne aiheuttaa taloudellista epävarmuutta, joka saa ihmisiä siirtämään asunnon vaihtoa”, Aalto sanoo.

”Nähtäväksi jää, kääntyykö tilanne siihen, että tulee enemmän myös pakkomyyntejä. Tästäkin ikävästä tilanteesta varmasti selvitään.”

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL on varautunut siihen, että kaupantekotilaisuudet siirtyvät koronan takia. Tätä varten KVKL on laatinut liitteen asunnon ostotarjouslomakkeeseen ja mallilausekkeen kauppakirjaan.

Ostajan tulee olla tietoinen siitä, että jos hallinnan luovutus viivästyy myyjälle tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuville asetetun karanteenin vuoksi, ostaja ole oikeutettu korvauksiin.

 ”Digitaalinen asuntokauppa on nyt ylivertaisessa asemassa.”

”Digitaalinen asuntokauppa on nyt ylivertaisessa asemassa. Korona on omiaan lisäämään etäpalvelujen suosiota, mutta valitettavan harva voi vapaasti valita digitaalisen kaupanteon”, sanoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Vuokra-asuntoja välittävä Vuokraturva ilmoitti viime viikolla, että se aloittaa asuntojen vuokrauksen virtuaalisesti.

Asuntokauppaa ei voi kuitenkaan siirtää täysin digitaaliseksi, koska ostajalla on vastuu kohteen tarkastuksesta: ostaja ei voi vedota virheenä asiaan, joka hänen olisi selkeästi pitänyt havaita ennen kaupantekoa.

”Emme suosittele, että kauppaa tehtäisiin ilman fyysistä tutustumista kohteeseen. Välittäjän on myös lain mukaan käytävä kohteessa ja otettava selvää, että se on sellainen kuin toimeksiantosopimuksessa lukee”, Ehrnrooth sanoo.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo, että näyttöjä on peruttu jonkin verran.

”Varsinkin vanhemmat ihmiset ottavat viranomaisten neuvot vakavasti ja hyvä niin. Selkeä muutos on siinä, paljonko halutaan olla tapaamisissa. Tämä tulee varmasti hidastamaan asuntokaupan prosessia”, Kyhälä sanoo.

Habitan toimitusjohtajan Mika Pärssisen mukaan asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän.

”Ihmiset, jotka ovat miettineet laittavansa asuntonsa myyntiin kevään aikana, miettivät nyt selkeästi pidempään. Sanoisin, että kahden viikon päästä nähdään, mikä vaikutus oikeasti on”, Pärssinen sanoo.

Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen muistuttaa, että asumisen tarpeet eivät ole kadonneet koronan takia. Asunnonvaihdon taustalla on yleensä selkeä tarve, kun elämäntilanteet muuttuvat.

”Ainakaan mitään äkkipyshdystä ei ole tapahtunut. Viime sunnuntai oli edelleen varsin aktiivinen olosuhteet huomioiden. Yleisnäyttöjen rooli on Suomessa viime vuosina muutenkin vähentynyt”, Räsänen sanoo.

Paljon riippuu nyt siitä, miten talouden jarrutus lopulta iskee ihmisten toimeentuloon. Tiistaina aikana suomalaiset työnantajat kertoivat yhteensä noin 10 000 ihmisen lomautusaikeista.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa on samoilla linjoilla kollegoidensa kanssa. Ihmiset miettivät tilannettaan nyt tarkkaan.

”Luulen, että asuntokauppa tulee hetkellisesti hidastumaan. On varmasti tapauksia, joissa mietitään kaksi kertaa. Jotkut varmaan jäävät odottelemaan hiukan”, Hintsa sanoo.

Hän ei silti usko, että asuntojen hinnat nousisivat tai laskisivat näinä aikoina.

”Tilanne asettaa toisaalta tiettyä realismia, eli millä hinnalla lähdetään asuntoja tuomaan markkinoille. Jos taustalla on vahva tarve myydä asunto nopeasti, hinnoittelussa ollaan realistisia.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat