Osakkaat käyttävät taloyhtiötä pankkina ja maksavat vastikkeen jatkuvasti myöhässä – Taloyhtiöt ovat perinnässä liian lepsuja, sanoo kiinteistöjuristi - Koti | HS.fi
Koti|Kysy asumisesta

Osakkaat käyttävät taloyhtiötä pankkina ja maksavat vastikkeen jatkuvasti myöhässä – Taloyhtiöt ovat perinnässä liian lepsuja, sanoo kiinteistöjuristi

Taloyhtiön kannattaa periä huomautusmaksu, viivästyskorko ja perintäkulut joustamatta liikaa maksuasioissa.

Taloyhtiön kannattaa vaatia viivästyskorko ja huomautusmaksut niiltä osakkailta jotka eivät maksa vastikkeitaan ajallaan.

Julkaistu: 24.5. 2:00

Itähelsinkiläisessä kerrostaloyhtiössä toistuu sama ongelma joka kuukausi vuodesta toiseen: yksi taloyhtiössä asuvista pariskunnista maksaa vastikkeensa jatkuvasti myöhässä, yleensä vasta kahden kuukauden kuluttua.

”Usein on jouduttu ensin lähettämään huomautus ja vasta, kun uhataan perinnällä, on maksu tullut”, kertoo Helsingin Sanomien lukija.

Omat vastikkeensa ajallaan maksavien osakkaiden mielestä naapurit lainaavat taloyhtiöltä korotonta rahaa sekä aiheuttavat ylimääräistä vaivaa isännöitsijälle ja turhia kuluja yhtiölle.

Miten taloyhtiön hyväksikäyttäjät saa kuriin?

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm sanoo, että taloyhtiöstä tulee helposti pankki ja halpa lainoittaja, ellei se ota asiassa tiukkaa linjaa.

”Kaiken a ja o on, että yhtiö perii viivästyskorot, huomautusmaksut ja perintäkulut.”

Hänen mukaansa ihmiset ajattelevat, että on helpompaa maksaa myöhässä taloyhtiön vastike kuin muut laskut, jos on taloudellisesti tiukka tilanne.

”Muiden laskujen maksamatta jättämisestä tulee perintäkuluja.”

Osa taloyhtiöistä joustaa liikaa laskujen perinnässä. Furuhjelm suositteleekin taloyhtiötä lähettämään maksumuistutuksen viimeistään kahden viikon kuluttua eräpäivästä ja perimään korkolain mukaisen viivästyskoron sekä huomautusmaksun.

Huomautusmaksun suuruuden yhtiö voi päättää itse.

”Kuluttajasaatavissa se on viisi euroa, mutta vastike ei ole kuluttajasaatavan perintää. Vastikkeen perinnässä huomautusmaksu saa siten olla isompi.”

Furuhjelm muistuttaa, että taloyhtiön ei tule kuitenkaan aiheuttaa kohtuuttomia kuluja velalliselle.

”Ei saa koko ajan lähettää huomautuskirjeitä, ja huomautusmaksun tulee olla kohtuullinen. Tyypillinen vastikkeen huomautusmaksu on 7 tai 10 euroa.”

 Varoituksen voi antaa, kun vastikkeet ovat maksamatta kahdelta kuukaudelta.

Viimeinen puuttumiskeino taloyhtiön jatkuvaan hyväksikäyttöön on huoneiston hallintaanotto.

Furuhjelm sanoo, että hallintaanottoon voidaan ryhtyä, jos vastikkeet ovat maksamatta kolmen kuukauden ajalta. Hallintaanotto edellyttää yhtiökokouksen päätöstä, ja ensin osakkaalle täytyy antaa varoitus.

Varoituksen voi antaa, kun vastikkeet ovat maksamatta kahdelta kuukaudelta.

”Jos osakas tulee yhtiökokoukseen ja hän näyttää maksukuitit, että on maksanut vastikkeen – vaikkakin myöhässä – perustetta hallintaanotolle ei ole. Silloin asiassa ei voi edetä, vaikka kuinka toiminta olisi jatkuvaa.”

Furuhjelmin mukaan taloyhtiö saa kuitenkin periä osakkaalta kulut, joita yhtiölle on menettelystä aiheutunut. Kuluja tulee esimerkiksi kokouskutsujen lähettämisestä ja kokouksen järjestämisestä.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi.

Luetuimmat - Koti

Luitko jo nämä?