Mainio opas taloyhtiön uusille hallitusjäsenille - Koti | HS.fi
Koti|Kirja

Mainio opas taloyhtiön uusille hallitusjäsenille

Taloyhtiön hallitukseen halutaan tai sinne joudutaan. Kuuluupa kumpaan ryhmään tahansa, tietoa tarvitaan.

Taloyhtiön hallituksessa tarvitaan tietoa juridiikasta, päätöksenteosta, taloudesta ja tekniikasta käytännönläheisesti.

Julkaistu: 31.5. 2:00

Taloyhtiön hallituksen ABC opaskirja kertoo muun muassa taloyhtiön toimintaan liittyvästä juridiikasta, päätöksenteosta, taloudesta ja tekniikasta käytännönläheisesti ja selkeäsanaisesti.

Selväksi tulee monta perusasiaa, jotka hallitustyöskentelyssä ovat tarpeen.

Mukaan on saatu myös konkreettisia esimerkkejä arjesta. Itse pääsin heti hyödyntämään tietoja hallituksen varajäsenten roolista päätöksenteossa. Esimerkki oli kuin suoraan omasta taloyhtiöstäni, jossa aihe on puhututtanut viime aikoina.

Lisäksi oppikirjamainen teos sisältää tehtäviä ja avaa heprealta tai vähintään epämääräiseltä kuulostavia termejä, joita vilahtelee asunto-osakeyhtiölaissa ja yhtiöjärjestyksissä.

Osaatko selittää lonkalta, mitä tarkalleen ottaen tarkoittaa vaikkapa perustaso, pts tai äänileikkuri?

Hallitustyöskentely on vapaaehtoista, eikä tehtävässä toimimiseen ole pätevyysvaatimuksia saati tenttejä. Jokaisen hallituksen jäsenen kannattaa kuitenkin perehtyä vastuisiinsa ja velvollisuuksiinsa.

Hauskaa hallitustyöskentely saa olla, mutta luottamustoimessa täytyy osata muutakin kuin kertoa puujalkavitsejä naapureille muutaman kerran vuodessa.

Hallitus vastaa helposti yli miljoonan euron arvoisen kiinteistön pyörittämisestä. Silloin on väliä, tehdäänkö asiat lakia ja hyvää hallintoa noudattaen vaiko mutulla ja tunteella sinne päin.

Teos toimii eräänlaisena pääsykoekirjana uusille hallitushaille. Tarkempaa tietoa hamuavan täytyy vielä lukea muutama muu opas.

Kirsi Ruutu ja Arto Kemppainen: Taloyhtiön hallituksen ABC. Kiinteistöalan Kustannus, 2020. 144 s.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Koti

Luitko jo nämä?