Jani Harju muutti Porvooseen ja toteutti unelmansa kelluvasta asumuksesta – jokimajoissa voi nyt majoittua kuka tahansa - Koti | HS.fi
Koti|Rakentaminen

Jani Harju muutti Porvooseen ja toteutti unelmansa kelluvasta asumuksesta – jokimajoissa voi nyt majoittua kuka tahansa

Jani Harju päätti seurata unelmaansa ja nyt kuka tahansa voi yöpyä kelluvassa jokimajassa Porvoon jokirannassa.

Jani Harju jokimajassaan Porvoon jokirannassa.

Julkaistu: 10.7. 13:09

Porvoon kelluvaan jokimajaan tulvii valoa ovista ja kahdesta pyöreästä ikkunasta.

Kaksi samantapaista jokimajaa ovat veneenrakentaja ja monialayrittäjä Jani Harjun viimeisimmän projektin tuotokset.

Kolme vuotta sitten Harju perheineen päätti muuttaa Porvooseen.

Porvoossa asumisen lisäksi Harju oli jo pitkään haaveillut kelluvasta kodista. Kun muutto varmistui, hän otti heti yhteyttä kaupungin virkamiehiin ja alkoi selvitellä, olisiko kelluva koti mahdollista rakentaa.

”Vesillä on asuttu muualla iät ja ajat, mutta Suomessa se ei vielä ole yleistynyt”, Harju sanoo.

Porvoon kaupungin virkamiehet ottivat selvityksen asiakseen, mutta aikaa kului. Harjun perheen muutto tuli ajankohtaiseksi, ja kodiksi valikoitui lopulta rintamamiestalo.

Porvoon kelluvat jokimajat ilta-auringossa Porvoon jokirannassa.

Unelma kelluvasta kodista jäi kuitenkin elämään.

Harju oli siihen aikaan myös ilman uutta projektia: Perheen asuessa aikaisemmin Nummen kylässä hän oli remontoinut vanhan paloaseman ja perustanut sinne Paloaseman Panimon. Porvooseen muuton yhteydessä Harju luopui asemasta ja panimotoiminnasta.

Niinpä Harju alkoi pohtia ideaansa jokimajasta uudesta näkökulmasta, matkailun ja majoitustoiminnan kautta. Mitä jos kelluva koti olisikin kaikkien saatavilla ja testattavissa?

Jokimajat sopivat parhaiten kahdelle henkilölle. Alakerrassa on yhdistetty oleilu- ja keittotila ja parvelle mahtuu nukkumaan kaksi aikuista.

Harju marssi jälleen kerran Porvoon virkamiesten puheille, tällä kertaa uuden ideansa kanssa. Kaupungin virkamiehet suhtautuivat projektiin Harjun mukaan alusta lähtien myönteisesti ja kannustavasti.

Prosessiin meni kuitenkin aikaa. Lopulta sekä kaupunkia että Harjua miellyttävä, suojainen ja keskeinen sijainti kelluville jokimajoille löytyi. Harju sai väliaikaisen luvan rakentaa kaksi kelluvaa jokimajaa vierekkäin pientalon rakennussäädösten eli alle 50 neliön asumuksen mukaisesti.

Harju muistuttaa, että jos suunnittelee kelluvan asumuksen rakentamista, täytyy olla riittävästi ja laaja-alaisesti rakennuskokemusta.

”Lisäksi on hyvä tietää myös vesirakentamisesta, jossa on omat yksityiskohtansa. Niihin kannattaa perehtyä huolella”, sanoo Harju.

”Vesirakentamisessa on tärkeää ymmärtää muun muassa rakennelman kokonaispaino ja miten se jakautuu tasaisesti. Tietenkin koko työn voi myös ostaa palveluna, mutta sitten hinta asumukselle on aivan eri.”

Toisen mökin sisustuksen Harju toteutti saaristolaishenkisesti hyödyntäen muun muassa kierrätyshuonekaluja.

Jokimajojen suunnitteluvaiheessa tärkeää oli myös muistaa se, että ne sijoitetaan hyvin keskeiselle paikalle Porvoon jokirantaan, kävelymatkan päähän vanhasta Porvoosta. Ne täytyi suunnitella siis niin, että ne ovat myös maisemaan esteettisesti sopivia.

Ensimmäinen maja laskettiin veteen loppukesällä 2019.

”Oli jännittävää, kun katsoin ensin lautan laskua veteen ja sen päälle mökin laskua. Siinä oli kyllä palkkiota kaikille kylmässä pressuhallissa vietetyille talvisille tunneille rakentamisen keskellä.”

Parvella on tilaa nukkua kahdelle aikuiselle.

Tänä vuonna valmistunut jokimaja on rakennettu hieman eri tavalla, kuin ensimmäinen. Ensimmäisessä mökissä on perinteinen puurunko, mutta toisessa Harju käytti kerroslevyä, jonka avulla hän sai majan nopeammin koottua.

Jokainen seinä on yksi levy ja katto koostuu kahdesta levystä.

Valkoinen lasikuituinen kerroslevy ei ole esteettisen näköinen, joten katossa lasikuitulevyä peittää huopa, joka samalla vaimentaa ääniä. Ulkoseinissä on puolestaan vinyyliverhoilu. Muutoksilla rakentaminen nopeutui ja toinen jokimaja laskettiin veteen jo kesäkuun 2020 alussa.

Jokimajat sopivat parhaiten kahdelle henkilölle. Alakerrassa on yhdistetty oleilu- ja keittotila ja parvelle mahtuu nukkumaan kaksi aikuista. Lisäksi jokimajoissa on yhdistetty wc- ja suihkutila.

Jokimajan alakerrassa on yhdistetty oleilu- ja keittotila sekä terassi.

Harjulla oli mielessään selkeä suunta myös jokimajojen sisustuksessa.

”Sellainen rouhea, pelkistetty, merihenkinen tyyli on lähellä sydäntäni ja se valikoitui ensimmäiseen mökkiin. En halunnut sinne yhtään ylimääräistä tavaraa.”

Toisen jokimajan Harju puolestaan sisusti saaristolaishenkisesti. Tähän idea lähti sisustuslehdistä mieleen jääneiden kuvien perusteella.

Sisustamiseen Harju on käyttänyt paljon kierrätettyä tavaraa. Viimeisimpänä löytönä hän osti uuteen jokimajaan sopivan ruokapöydän kirpputorilta.

Auringonlasku jokimajan ikkunasta.

Asuminen|Entinen Muumi-yrityksen pääkonttori löytyy Nuuksion kupeesta ja näyttää ihan muumitalolta – faneilla yöpymis­mahdollisuus vielä kesän ajan

Kesä|Mökit, joissa on sonta­luukku ja kanaovi – nämä kesä­kodit ovat jotain muuta kuin mökki­paketti

Asuminen|Esa Santamäen perhe viettää kesän kylpien kattoterassinsa porealtaassa Jätkäsaaressa – Kolme helsinkiläistä avasi ovet kesäparatiiseihinsa

Luetuimmat - Koti

Luitko jo nämä?