Mökkiremonttia harkitessa kannattaa ottaa huomioon budjetti ja huolellinen kuntokartoitus – Asiantuntijan vinkit auttavat urakassa alkuun - Koti | HS.fi
Koti|Remontointi

Mökkiremonttia harkitessa kannattaa ottaa huomioon budjetti ja huolellinen kuntokartoitus – Asiantuntijan vinkit auttavat urakassa alkuun

Asiantuntija Jouko Aaltonen Mökkikeskuksesta muistuttaa, että mökin ostotilanteeseen kannattaa ottaa mukaan henkilö, jolla on kokemusta vanhoista taloista.

Mökkiä ostaessa myyjän teettämä kuntokartoitus ei aina tuo esiin kaikkia eteen tulevia ongelmia, joten esimerkiksi katon ja alahirsien kunnon tarkastaminen sekä nuohoojan lausunto piipun ja hormien kunnosta on tärkeää.

Julkaistu: 19.7. 2:00

Harkitsetko huonokuntoisen, remonttia vaativan mökin hankintaa?

Ennen päätöstä kannattaa tehdä muun muassa tarkka suunnitelma omasta budjetista ja suorittaa kohteelle huolellinen kuntokartoitus.

”Ensinnäkin on tärkeää miettiä mökin käyttötarkoitusta eli halutaanko se ympärivuotiseen käyttöön vai pelkästään kesämökiksi”, sanoo Jouko Aaltonen Mökkikeskuksesta.

Aaltonen muistuttaa, että jos itsellä ei ole kokemusta vanhoista taloista, kannattaa ostotilanteeseen ottaa mukaan joku sellainen henkilö, jolla sitä on.

”Pelkällä silmällä ja hajuaistilla asiaan perehtynyt voi arvioida monta asiaa talon kunnosta.”

Myyjän teettämä kuntokartoitus ei aina tuo esiin kaikkia eteen tulevia ongelmia, joten esimerkiksi katon ja alahirsien kunnon tarkastaminen sekä nuohoojan lausunto piipun ja hormien kunnosta on tärkeää.

Hyvä katto suojaa rakenteellisilta vaurioilta, muistuttaa Aaltonen.

Aaltonen kannustaa myös tutustumaan perinnerakentamiseen, siinä käytettäviin materiaaleihin ja tekniikoihin.

Mökin paikkakunnalta voi kysellä alan ammattilaista apuun. Esimerkiksi ikkunoiden ja ovien kunnostusta huone kerrallaan on sen sijaan helpompaa tehdä itse.

Oma rahatilanne kannattaa myös arvioida etukäteen useamman vuoden ajalle.

Ammattilaisen kanssa tehty alustava budjetti ja aikataulu koko remontille helpottaa ja saattaa auttaa välttymästä isommilta yllätyksiltä.

Vanhaa taloa remontoidessa tulee kuitenkin muistaa, että pieniä yllätyksiä tulee eteen varmasti.

Verotuksessa kannattaa ottaa huomioon kotitalousvähennys, jota saa myös vapaa-ajan asunnoista. Veroihin saa helpotusta esimerkiksi ostetuista remontti- ja siivoustöistä.

Sisätilojen maalausta varten kannattaa ottaa kuvia seinistä ja mennä maaliliikkeeseen, josta saa asiantuntevaa palvelua, Aaltonen vinkkaa.

Rautakaupoissa ei aina välttämättä ole maalauksen asiantuntijaa.

”Oikean maalin valinta riippuu muun muassa siitä, onko tiloissa lämmitys päällä talviaikaan. Väärä maali saattaa jo seuraavana keväänä hilseillä seinissä ja työ on mennyt hukkaan.”

Mökin pihapiiriin kannattaa tutustua huolella ja välttää suin päin pusikkojen karsimista. Heinikossa uinuvat perinnekasvit alkavat elpyä, kun heinikkoa niittää eikä aja sitä ruohonleikkurilla.

Aaltonen muistuttaa, että kaupungille tai kunnalle tulee tehdä ilmoitus ennen isompien puiden kaatamista ja työhön kannattaa palkata ammattilainen.

Kesä|Mökit, joissa on sonta­luukku ja kanaovi – nämä kesä­kodit ovat jotain muuta kuin mökki­paketti

Pihatrendit|Nyt tulevat luomupihat, jotka keräävät asukkaita ja pörriäisiä keskellä Helsinkiä – ”Tuntuu kuin olisi landella”

Asuminen|87-vuotias arkkitehti huomasi kävelyllä Paloheinässä tyhjän tontin – Siitä tuli Olli Lehtovuoren viimeinen unelma

Asuminen|Tältä näyttää todellisessa mini­kodissa: Eräänä keväänä Timo Anttalaisen polvesta repesi kierukka, nyt hän on asunut puolitoista vuotta kuuden neliön asunto­vaunussa

Luetuimmat - Koti

Luitko jo nämä?