Isännöitsijä puuttui putkiremontin hintaan ja sai bonuksen – Isännöintiliiton toimitusjohtajan mukaan ongelmaa ei ole, jos asiasta on avoimesti sovittu - Koti | HS.fi
Koti|Kysy asumisesta

Isännöitsijä puuttui putkiremontin hintaan ja sai bonuksen – Isännöintiliiton toimitusjohtajan mukaan ongelmaa ei ole, jos asiasta on avoimesti sovittu

Taloyhtiön ja isännöintiyrityksen täytyy sopia hinnoista läpinäkyvästi.

Isännöitsijän saama palkkio putkiremontista ihmetyttää Helsingin Sanomien lukijaa.

Julkaistu: 2.8. 2:00

Isännöitsijän saama palkkio putkiremontista ihmetyttää Helsingin Sanomien lukijaa.

Hän kertoo esimerkin taloyhtiöstään, jossa yksi hallituksen jäsenistä ehdotti, että isännöitsijä saisi bonuksen, jos tämä pystyisi vielä alentamaan urakkahintaa.

Taloyhtiö oli jo valinnut urakoitsijan ja sopinut hinnasta.

”Ja niinhän siinä kävi, että hintaa saatiin alemmaksi ja isännöitsijä sai bonuksensa”, lukija kertoo.

Onko tämä moraalisesti oikein? Kuuluuko isännöitsijän tehtäviin urakkahinnan neuvottelu ilman ylimääräisiä korvauksia?

Laki ei ota kantaa isännöintipalveluiden hinnoitteluun, vaan se on osapuolten vapaasti sovittavissa.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että taloyhtiö ja isännöintiyritys saavat siten sopia keskenään, miten isännöintiyritys veloittaa palveluistaan.

”Jos hallitus ja isännöintiyritys ovat yhdessä tulospalkkiosta jotakin avoimesti sopineet, en näe ongelmaa.”

Koro-Kanervan mukaan ongelmallista voi sen sijaan olla se, että isännöitsijä ilman sivutoimilupaa sopii lisäkorvauksista työnantajansa ohi.

”Itseäni ihmetyttää, miksi taloyhtiö ei pelaa avoimilla kilpailutusperiaatteilla, vaan haluaa lähteä vedättämään hintaa kilpailutuksen ja hinnan sopimisen jälkeen.”

Koro-Kanerva sanoo, että osakkaat helposti sekoittavat kaksi asiaa: niin sanotun lakimääräisen ja sopimuksenvaraisen isännöinnin.

Hänen mukaansa isojen hankkeiden urakkaneuvottelut eivät kuulu lakimääräiseen isännöintiin, vaan ne ovat erikseen sovittavaa isännöinnin asiantuntijapalvelua.

”Isännöintisopimuksesta pitää tarkistaa, menevätkö urakkaneuvottelut kuukausiveloituksella vai erilliskorvauksella, koska tällaisen työn korvaamisesta voi olla sovittu miten päin tahansa.”

Isännöintialalla on myös palkkiorakenteita, joissa isännöintiyritys ja isännöitsijä saavat palveluntarjoajalta, kuten urakoitsijalta tai

kiinteistöhuoltoyhtiöltä, palkkion siitä hyvästä, että taloyhtiö ostaa tiettyjä palveluita.

”Jos tällainen sidonnaisuus on läpinäkyvä asiakkaalle eli taloyhtiölle, ei siinä ole sopimusvapauden puitteissa ongelmaa”, Koro-Kanerva sanoo.

”Jos taas asiakas on sidonnaisuudesta tietämätön, malli ei mielestäni ole asiakkaan edun mukainen. Isännöinnin pitää kaikissa tilanteissa läpinäkyvästi ajaa asiakastaloyhtiönsä etua.”

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi.

Kysy asumisesta|Rivitalon osakas remontoi kylpyhuoneensa, ja samalla tukkeutuivat naapureiden putket – Kuka korvaa korjauskulut?

Kysy asumisesta|2000-luvulla rakennetun talon ääneneristys häiritsee asukasta – Miten eristystä voi parantaa?

Kysy asumisesta|Jäätävä ilmanvaihto häiritsee Hekan vuokralaista Jätkäsaaressa: ”Villasukat ja -pusero täytyy pukea päälle”

Luetuimmat - Koti

Luitko jo nämä?