Tuusulassa on nähtävillä erilaisia asumiskonsepteja, jotka ovat saaneet inspiraation englantilaisista kaupunkitaloista ja yhteisöllisyydestä - Koti | HS.fi
Koti|Asuntomessut

Tuusulassa on nähtävillä erilaisia asumiskonsepteja, jotka ovat saaneet inspiraation englantilaisista kaupunkitaloista ja yhteisöllisyydestä

Asuntomessuilla voi tutustua tänä vuonna esimerkiksi Trä Kronor-konseptiin ja BoKlokin kortteliin.

Tuusulassa BoKlok-konseptin Tähtipolku-taloyhtiön (kohde 9–11) yhteispiha. Sinisessä rakennuksessa on asukkaiden yhteissauna.

Julkaistu: 2.8. 2:00

Asuntomessuilla on perinteisesti nähtävillä erilaisia asumiskonsepteja.

Tänä vuonna mielenkiintoa herättää esimerkiksi Trä Kronor-konsepti, joka löytyy messuilta kohteesta 28–29. Konsepti on kehitetty perinnerakentamisen ja vanhojen talojen restauroinnin pohjalta.

Vanha rakennustekniikka soveltuu hyvin tämän päivän moderniin kaupunkirakentamiseen.

Messuilla esillä olevat Trä Kronor-konseptin townhouse-talot on rakennettu tuulettuvalle alapohjalle eli rossipohjalle, ja niissä on painovoimainen ilmanvaihto.

Kalteva katto, reilun kokoiset räystäät ja eristämätön, tuulettuva ullakkotila ovat myös suomalaisen rakennusperinnön todistamia toimivia ratkaisuja pohjoismaiseen ilmastoon.

Trä Kronin townhouse-talot eivät olleet kuvauspäivänä vielä täysin valmiita.

Runkomateriaalina on saksalainen mhm-levyrakenne. Se muistuttaa clt-rakennetta, mutta siinä ei käytetä liimaa vaan levyt kiinnitetään toisiinsa pienillä alumiiniruuveilla.

Mhm-levyrakenteessa saumakohtiin porataan pieniä ilma-aukkoja. Sisäseinät verhoillaan joko paneeleilla tai puukuitulevyillä, jotka käsitellään savirappauksella. Näin kaikki rakenteet saadaan hengittäväksi.

Suomen ensimmäiset, arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelemat rivitalot, rakennettiin Kulosaareen vuonna 1916. Esikuvana oli Lontoon Hampsteadin townhouse-talot.

Englantilaisten kaupunkitalojen tyyli on edelleen näkyvissä uusissa townhouse-taloissa.

Messuilla Trä Kronorin townhouse-talot eroavat perinteisistä rivitaloista niin, että ne ovat muutaman sentin päässä toisistaan. Näin parannetaan asuntojen välistä äänieristystä.

Trä Kronorin townhouse-talot ovat kohteessa 28–29.

Asunnot eivät muodosta asunto-osakeyhtiötä, vaan kukin hallitsee omaa kiinteistöään ja tonttiaan.

Asuntoihin kulku tapahtuu suoraan kadulta, mikä korostaa kaupunkimaista ilmettä. Pieni takapiha terassin jatkeena tuo asumiseen rivitalomaisuutta.

Trä Kronorin messuasunnot ovat kolmea kokoa, pienin on 88 neliöinen, keskikoko 125 neliötä ja suurin 135 neliötä.

Toinen esimerkki messuilla näkyvistä asumiskonsepteista on BoKlok-konsepti, joka on kohteessa 9–11. Se luotiin Ruotsissa 1990-luvun puolivälissä Ikean ja rakennusliike Skanskan silloisten johtajien ajatuksesta tarjota tavallisten ihmisten taloudelle sopivia laadukkaita asuntoja.

BoKlok-konseptin taloyhtiö Tähtipolun sisäpiha. Sininen rakennus on asukkaiden yhteissauna. Saunan vieressä on istutuslaatikoita.

Suomeen konsepti saapui vuonna 2003 ja tähän mennessä on pääkaupunkiseudulle on rakennettu 450 asuntoa BoKlok-konseptilla.

Talojen puusta rakennettavat tilaelementit tehdään valmiiksi tehtaalla ja kasataan tontilla muutamassa päivässä.

Konseptiin kuuluu pienkerrostalojen lisäksi 4–6-kerroksisia puukerrostaloja. Huoneistot ovat kooltaan 31,5 neliön yksiöstä 74,5 neliön neljän huoneen asuntoon. Kiintokalusteet, hanat ja kodinkoneet tulevat Ikeasta.

BoKlok-konseptin Tähtipolku-taloyhtiön sauna.

Messuilla BoKlok esittelee kaksikerroksisten pienkerrostalojen muodostaman korttelin, jossa on vehreä sisäpiha.

Tiiviit asuntopohjat sekä asuntojen sisätilojen valmiiksi määritelty väritys on kehitetty asukaspalautteiden pohjalta. Yhteisöllisyyden luomiseksi rakennusaikana järjestetään tapahtumia, joissa tulevat asukkaat saavat tutustua toisiinsa.

Pienkerrostalojen muodostamalle suojaiselle korttelipihalle on rakennettu konseptin mukaan leikkialue ja varattu tilaa asukkaiden viljelyksille.

Konseptin asuntoihin ei rakenneta asuntokohtaisia saunoja, mutta pihalla on asukkaille yhteinen pihasauna. Kerrostaloissa yhteissauna sijaitsee talon pohjakerroksessa.

HS Tuusula|Nyt tulee ”japandi”: Asuntoja sisustetaan askeettisesti ja se näkyy asuntomessuilla – HS kurkisti etukäteen uudenlaisiin koteihin

HS Tuusula|Pia Vesterbackan ja Jukka Keski-Jaskarin puolisot kuolivat äkillisesti peräkkäisinä päivinä 2016 – Osanottopuhelu muutti kaiken, ja nyt lesket muuttavat ensimmäiseen yhteiseen kotiin

Helsinkiläis­perhe muutti kokonaan puusta rakennettuun rivitalokotiin – massiivi­puulevy tekee tuloaan erilaisuutta tavoitteleviin kaupunki­koteihin

Luetuimmat - Koti

Luitko jo nämä?