Kun omakotitalosta paljastui virheitä, kävi ilmi, ettei myyjää ole enää olemassa – asiantuntija kertoo, mitä talokaupoilla on aina syytä ottaa huomioon - Koti | HS.fi

Kun omakotitalosta paljastui virheitä, kävi ilmi, ettei myyjää ole enää olemassa – asiantuntija kertoo, mitä talokaupoilla on aina syytä ottaa huomioon

Ostajan kannattaa selvittää myyjän taloudellinen tilanne ja sopia virhevastuusta kauppakirjassa.

Omakotitalon ostaja voi olla pulassa, jos myyjänä on yritys.­

13.1. 16:06

Joskus omakotitalon kauppa yllättää ikävällä tavalla.

Helsingin Sanomien lukija kertoo ostamastaan talosta, josta paljastui remontin yhteydessä puutteita, vaikka niitä ei pitänyt kauppakirjan mukaan olla.

Varsinaiset ongelmat alkoivat, kun ostajat reklamoivat löytämistään virheistä. Selvisi, että talon myyjää ei ole enää olemassa. Talo oli ostettu osakeyhtiöltä, joka oli lopetettu.

”Yhtiön osakkaat eivät vastaa itse mistään. Olemme nyt siinä tilanteessa, että löytyy talosta mitä tahansa, se on hoidettava itse”, lukija kertoo.

Hän haluaa tietää, onko asiassa mitään tehtävissä. Pitäisikö kiinteistönvälittäjän varoittaa, kun ostaa talon yritykseltä?

 Osakeyhtiössä osakkeenomistajat eivät tavallisesti vastaa yhtiön velvoitteista.

Asuntokauppariitoihin perehtynyt asianajaja Tiina Koskinen-Tammi pitää tilannetta valitettavana muttei poikkeuksellisena. Hänen mukaansa vastaavia tapauksia tulee vastaan silloin tällöin.

Osakeyhtiö voi olla kiinteistön myyjänä esimerkiksi silloin, kun talo on ostettu korjattavaksi ja myytäväksi korjauksen jälkeen. Ikäviltä yllätyksiltä voi tällaisissa tilanteissa yrittää suojautua ennalta esimerkiksi sopimalla virhevastuista kirjallisesti ennen kaupantekoa.

Koskinen-Tammi kertoo yhdestä tapauksesta. Siinä ostaja vaati kauppakirjaan lausekkeen siitä, että kiinteistön myyjänä toimivan osakeyhtiön omistaja suostuu vastaamaan mahdollisista virheistä henkilökohtaisesti omaisuudellaan, jos yhtiö on maksukyvytön.

Osakeyhtiössä osakkeenomistajat eivät tavallisesti vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velvoitteista, eikä virhevastuuseen perustuvia vaatimuksia voi kiinteistön kaupassa kohdistaa muille kuin myyjälle, joka voi siis olla myös yhtiö, Koskinen-Tammi sanoo.

Yleensä talokauppaan liittyviä erimielisyyksiä ratkotaan riita-asioina. Koskinen-Tammi tietää myös kauppoja, joista on tehty rikosasia. Niissä yhtiön omistaja on haettu rikosoikeudelliseen vastuuseen ja vahingonkorvausvastuuseen rikoksella aiheutetusta vahingosta.

”Jos on mitään viitettä huijaamisesta, rikosperusteisesti olisi melkein ainoa mahdollisuus saada kauppaan osallistuneita korvausvastuuseen”, hän sanoo.

Aina tämä ei onnistu. Rikoksesta tuomitseminen ja rikoksella aiheutetun vahingon korvaaminen edellyttävät, että myyjän menettely todella täyttää rikoksen, kuten petoksen tai törkeän petoksen, tunnusmerkistön.

Esimerkiksi tiedonantovirhe saattaa olla petos. Salainen virhe ei sen sijaan voi olla rikos, koska myyjäkään ei ole tiennyt virheestä.

Jotta riitaa voisi edistää rikosasiana, siitä täytyy tehdä tutkintapyyntö poliisille.

 Välittäjän on kerrottava ostajalle myyjän maksukyvyttömyydestä, jos se on välittäjän tiedossa.

Omakotitalon kaupassa on tärkeää selvittää kohteen kunto huolella asiantuntijan avulla ennen kaupantekoa, Koskinen-Tammi muistuttaa.

Kuntotarkastuksen ja tarvittaessa vielä perusteellisemman kuntotutkimuksen teettäminen ovat oleellisia vaiheita kaupanteossa huolimatta siitä, onko myyjänä yritys vai yksityinen henkilö.

Koskinen-Tammen mukaan ostajan kannattaa myös selvittää myyjäyhtiön taloudellista tilannetta. Kaupparekisteristä saa esimerkiksi tilinpäätöstiedot ja ulosottorekisteristä yhtiön y-tunnuksella todistuksen mahdollisista ulosottoveloista.

Hyvän välitystavan ohjeessa välittäjän tiedonantovelvollisuudesta todetaan, että välittäjän on annettava ostajalle kohteesta kaikki tiedot, jotka saattavat vaikuttaa kaupantekoon.

Välittäjän on esimerkiksi kerrottava ostajalle myyjän maksukyvyttömyydestä, jos se on välittäjän tiedossa. Tieto voi vaikuttaa ostajan mahdollisuuteen saada myyjältä hinnanalennusta tai toteuttaa kaupan purku virhetilanteessa.

Tarvittaessa välittäjän tulee pyytää ulosottoviranomaiselta myyjää koskeva todistus ulosottorekisteristä, jos maksukyvyttömyyttä on syytä epäillä.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi

Omakotitalossa esimerkiksi ilmanvaihdon toimivuus kannattaa tutkituttaa ennen kauppaa. Toimivuus testataan savun avulla.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat