Asukkaalle selvisi, että vuokranantaja veloittaa häneltä vedestä ja autopaikasta paljon enemmän kuin muilta – Niin voi tehdä, sanoo asiantuntija - Koti | HS.fi

Asukkaalle selvisi, että vuokranantaja veloittaa häneltä vedestä ja autopaikasta paljon enemmän kuin muilta – Niin voi tehdä, sanoo asiantuntija

Vuokranantaja saa itse määritellä, paljonko hän veloittaa vuokralaiselta esimerkiksi vedestä.

Vuokranantaja saa veloittaa vuokralaiselta haluamansa summan esimerkiksi autopaikasta. Kuvan taloyhtiö ei liity tapaukseen.­

18.1. 2:00 | Päivitetty 25.1. 12:46

Saako vuokranantaja veloittaa autopaikasta ja vesimaksusta mitä lystää? Tätä kysyy Helsingin Sanomien lukija, joka muutti taannoin vuokralle.

Vuokrasopimuksessa autopaikka- ja vesimaksu on määritelty erikseen. Myöhemmin vuokralaiselle on selvinnyt, että sopimuksessa mainitut maksut ovat suuremmat kuin taloyhtiö veloittaa osakkeenomistajilta.

Vuokralainen kertoo maksavansa autopaikasta 20 euroa ja vesimaksua 25 euroa kuukaudessa, kun taloyhtiö veloittaa niistä 10 ja 17 euroa.

Saako vuokranantaja itse päättää, mitä veloittaa?

”Toistaiseksi saa. Se on sopimuskysymys”, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Huoneenvuokralain mukaan vedestä perittävän korvauksen pitää perustua luotettavasti mitattuun todelliseen kulutukseen vain, jos taloyhtiöön on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit.

Lisäksi tämä koskee vain mittareita, jotka on asennettu veden mittausta koskevan lain voimaantulon eli viime marraskuun jälkeen.

Tällaisessa tapauksessa vuokralaiselle on lain mukaan myös toimitettava kuukausittain tiedot vedenkulutuksesta huoneistossa.

Lue lisää: Pitääkö vesimittarin asennus maksaa itse ja yhtiöjärjestystä muuttaa? – Asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin vesimaksuihin tulevista muutoksista.

 ”Minusta vuokranantaja on toiminut tässä todellakin nolosti.”

Vuokralla asuvien etua valvovan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita suosittaa vahvasti, että vuokranantaja veloittaa vuokralaiselta autopaikka- ja vesimaksut samansuuruisina kuin taloyhtiö osakkailta.

”Minusta vuokranantaja on toiminut tässä todellakin nolosti. Eipä tässä kai ole muuta kuin vuokranantajan oivallus, että tämä on kohta, jossa voi kikkailla”, Viita sanoo.

”Mutta tässä tulee huoneen vuokraamisen legendaarisen suuri sopimusvapaus vastaan. Onko se sitten ok, on erinomainen kysymys.”

Tähän vastaus selvinnee vasta tuomioistuimessa. Kovin pienistä summista oikeuteen ei kuitenkaan kannata lähteä riitelemään.

Hughesin mukaan vuokranantajat veloittavat maksut yleensä samansuuruisina kuin taloyhtiöt.

Joissain taloyhtiöissä on käytössä veden tasausmaksu. Tällöin veden käytöstä maksetaan ennakkomaksua ja sovituin väliajoin tarkistetaan, onko maksu riittävä, liian suuri vai liian pieni.

”Tämä on sallittua ja reilua, kunhan sovitaan, koska tasaus hyvitetään, ja kunhan se toimii molempiin suuntiin”, Viita sanoo.

 ”Aika vaikea nähdä, että sopimuksen mukaisia maksuja pitäisi palauttaa.”

Onko vuokranantajalla velvollisuutta palauttaa vuokralaiselta liikaa perittyjä maksuja tai alentaa vuokrasopimuksessa määriteltyjä maksuja?

”Aika vaikea nähdä, että sopimuksen mukaisia maksuja pitäisi palauttaa”, Viita sanoo.

Hänen mukaansa sopimus on kuitenkin lähtökohtaisesti epäreilusti tehty. Hän suosittelee vuokralaista neuvottelemaan sopimuksesta vuokranantajansa kanssa.

”Mutta sopimusta ei voi yksipuolisesti muuttaa muuten kuin irtisanomalla, jos neuvottelua ei ole.”

Jos vuokrasopimus on määräaikainen, sitä ei voi irtisanoa pelkästään epäreilun hinnoittelun perusteella. Viita peräänkuuluttaakin avoimuutta vuokrasopimuksiin ja hinnoitteluun.

”Jos maksut kytketään vuokrasopimukseen, hyvä vuokranantaja kertoo vuokralaiselle, mitkä ovat yhtiön perimät maksut.”Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se osoitteeseen hs.koti@hs.fi

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat