Kotimaa    |   Kolumni

Vääristynyt luontosuhde

Lapseni sai lypsää kuttua ja minä astua kumppareilla paskaan – maatilamatkailua. Kuvittelen sen olevan kasvatuksellisesti arvokasta. Että minä siinä silittelen vapaana käyskentelevää söpöä sikapossua Fransin kantaessa heiniä lehmälle, jonka nimi on Elisabeth.

Tilaajille

Lapseni sai lypsää kuttua ja minä astua kumppareilla paskaan – maatilamatkailua. Kuvittelen sen olevan kasvatuksellisesti arvokasta. Että minä siinä silittelen vapaana käyskentelevää söpöä sikapossua Fransin kantaessa heiniä lehmälle, jonka nimi on Elisabeth. Kuitenkin me aikuiset tiedämme, että ei se maito ja kyljys tuollaisesta paikasta tule, vaan jostakin harppauksia synkeämmästä.

Vaikka arvostan kovasti sitä työtä, jota maailman pelloilla uurastetaan, tiedän silti, ettei sitä soijalatteni siementä ole lempeydellä kylvetty. Iloisesti hymyilevä reipas poika ei ole hihat käärittyinä lypsänyt maitoani, eikä riuska isorintainen maalaisemäntä ole siitä käsipelillä juustoa pöytääni valmistanut. Se kaikki on teollisuutta. Elintarviketeollisuutta.

Me haluamme näyttää lapsillemme maaseuturomantiikkaa, jolla on varsin vähän tekemistä maatalouden kanssa. Se, että osaan lypsää lehmää, lienee nykymaailmassa perin epäkäytännöllinen taito. Se on samaa sarjaa tanhun ja nypläyksen kanssa: kulttuuriperintöä.

Rajansa toki maaseuturomantiikallakin. Satu Hassi kertoi vastikään vihreiden 25-vuotisjuhlassa, miten ituhipeille oli päästy irvailemaan jonkun alkuvihreän vaadittua, että ihmisellä saisi olla vain niin monta kotieläintä, kuinka monen nimen kykenee muistamaan. Kansan uutisissa oli ihan syystä huomautettu vaatimuksen olevan mehiläistarhaajille kohtuuton.

Olen takuulla erittäin vieraantunut luonnosta. Varsinkin, jos mittarina käytetään kykyä nimetä ja hyödyntää luontokappaleita. Totisesti luonto ei ole minulle resurssi, jota osaisin muokata, valjastaa ja käyttää. En edes osaa käyttää metsää elämyspuistona, vaan olen sen kivasti etäännyttänyt täältä jostakin, sinne jonnekin.

Minulle kaupunkilaishöpsölle saa nauraa, sillä takuulla silloin nauraa kanssani, ei vain minulle. Mutta salli minun nauraa myös sille oman elämänsä kepulaiselle, joka kuvittelee luonnon olevan olemassa häntä varten. Että puupelto on arvokkaampi kuin vanha aarniometsä. Että ne luonnon elementit, jotka vaarantavat ihmisen ja hänen elinkeinonsa, ovat jotain, joka pitäisi sieltä luonnosta poistaa tai josta ei ainakaan pidä pitää huolta.

Olkoonkin, että haluni nähdä eläinten elämässä kauneutta on jonkinlainen Disney-harha. Mutta eikö vielä pahempi Disney-harha ole metsä ilman petoja? Miksi kyky kiduttaa luontokappaletta tehomaatalouden nimessä olisi kypsän ja terveen luontosuhteen merkki? Että elävän luontokappaleen kärsimykseen suhtautuisi olkaa kohauttaen, että tämmöistä tämä nyt on, luonnollisuus.

Maatilamatkailukohteessa lapset jonottivat saadakseen kukin vuorollaan kiltin kanan syliinsä silitettäväksi. Kun he tajuavat, että se kana pitää tappaa ja paloitella ruuaksi, osa heistä kieltäytyy syömästä moista. Minä ymmärrän heitä.

Voi olla, että minulla ei ole lainkaan luontosuhdetta. Mutta mikä ihmeen luontosuhde se sellainen on, jossa kuvitellaan rahan olevan kanan mitta? Asuu se elämän mysteeri ja pyhyys niin kanassa kuin munassakin.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja ja vihreä feministi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rosa Meriläisen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää