Kotimaa

Hoitajien määrä mietityttää ministeriä

Ministeri Maria Guzenina-Richardson miettii, voidaanko kuntia velvoittaa lisäämään hoitajia ilman pakkoa.

Tilaajille

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) ei vielä tiedä, haluaako hän vanhuspalvelulakiin sitovan henkilöstömitoituksen.

Vielä joulun alla hän ajoi voimakkaasti henkilöstömitoitusta varsinkin vanhusten laitoshoitoon, jossa asiakkaat eivät itse pysty selviytymään.

Karmeat uutiset vanhainkodeissa tapahtuvista laiminlyönneistä pysäyttivät.

Kun hän kuukausi sitten sai käsiinsä työryhmän ehdotuksen vanhuspalvelulaiksi, hän piti sitä niin uudenlaisena ajatteluna, että omatkin aatokset on koottava uudestaan.

Ministerin mielestä esitys sisältää niin laajasti kuntia velvoittavaa lainsäädäntöä ikäihmisten hoitamiseksi, että sitovia määräyksiä hoitohenkilöstön määrästä ei ehkä tarvita.

Lausuntokierros on alkamassa ja Guzenina-Richardson haluaa katsoa, mitä lausunnoissa sanotaan henkilöstömitoituksesta.

"Ministerin kanta on auki, eikä ole tapana että ministeri ennen lausuntokierrosta lyö kantansa lukkoon", Guzenina-Richardson sanoo. "Tämä on vasta työryhmän esitys, tätä tullaan vielä muokkaamaan."

Ministeri on pahoillaan siitä, että hänen nimittämänsä ja arvostamansa työryhmän esitystä on moitittu vesitetyksi lakiesitykseksi. Hän näkee siinä erittäin paljon hyvään hoitoon velvoittavia elementtejä ja rahaa: 27 miljoonaa euroa 700 lisätyöntekijän palkkaamiseen ja 45 miljoonaa euroa moniammatillisuuden lisäämiseen.

Esitys velvoittaa kunnan arvioimaan hoidon riittävyyttä ja toteutumista, osoittamaan riittävästi asiantuntemusta hoitoon ja järjestämään palvelut viipymättä tai viimeistään kolmessa kuukaudessa.

Kunnille tulisi velvollisuus arvioida vanhuksen toimintakyky ja hoitotarpeen muutokset, järjestää muun muassa gerontologinen hoito ja sosiaalityö sekä kuntoutus ja velvollisuus kerätä palautetta säännöllisesti asiakkailta, läheisiltä ja henkilöstöltä.

"Ja hänen on saatava palvelunsa läheltä, sekin on hurja velvoite", peruspalveluministeri huomauttaa.

"Eli paljon velvoitteita on eri pykälissä. Ihmettelen, että ei ole noussut suurempaa meteliä siltä kannalta, että herranjestas, nythän kunta joutuu katsomaan uusiksi omia palvelujaan. Jos tämä menisi jo tällaisenaan läpi, tässä olisi velvoittavuutta kerrakseen."

Säädös hoitohenkilöstön minimimäärästä suhteessa hoidettaviin esityksestä kuitenkin puuttuu. Työryhmä muotoilee velvoitteen näin:

"Kunnassa on oltava henkilöstö, jonka määrä, asiantuntemus ja tehtävärakenne vastaavat iäkkäiden asiakkaiden lukumäärää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palveluntarvetta ja joka turvaa heille laadukkaat palvelut."

Monien mielestä tuollainen esitys ei muuttaisi mitään: hyvä vanhustenhoito jää kuntien hyvän tahdon varaan, ja kun rahaa ei ole, niin sitä ei ole.

Eräät hallituspuolueidenkin kansanedustajat tulkitsivat, että hallitusohjelmassa mainittu "oikeus laadukkaaseen hoitoon" ei esityksessä toteudu.

Henkilöstömitoitusta vastustavat väittävät, että eksakti mitoitus johtaa vain minimihoitoon: kunnat palkkaavat vain lain määräämän hoitajamäärän, ei yhtään enempää.

Ministeriäkin toki huolettaa, miten kunnat velvoitteisiin vastaavat. Hän nukkuisi yönsä paremmin, jos valtionosuus vanhustenhoitoon olisi korvamerkittyä.

"Olen itse pahoillani siitä, että kunnallinen itsemääräämisoikeus menee liian usein ihmisoikeuksien edelle. Laista on tehtävä sellainen, että tilanne saadaan korjattua."

Tästä on kyse

 Lakiluonnos vanhuspalvelulaiksi valmistui 2011.

 Maria Guzenina-Richardsonin asettama työryhmä antoi oman esityksensä huhtikuussa 2012.

 Esitys lähtee nyt lausunnoille, minkä jälkeen alkaa lain poliittinen käsittely.

 Hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle syksyllä. Lain on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää