Kotimaa

Kriisipuhelin antoi henkistä ensiapua kymmenille

Yleisin kysymys on, miksi näin kävi.

Tilaajille

Hyvinkää. Hyvinkään sairaalan päädyssä on SPR:n vapaaehtoisten pyörittämä kriisipäivystyspuhelin, joka on vastannut vuorokauden ympäri.

Puhelin on soinut jo kymmeniä kertoja, ja aiheissa on kuulunut "elämän koko kirjo".

"Moni soittaja tuntee myötätuntoa ampujan vanhempia kohtaan, ja soittajilla on ollut huoli heidän psyykkisestä jaksamisestaan. Se on aika uusi ilmiö. Tein tätä samaa työtä Sellon ampumistapauksen aikana ja silloin ei ollut tällaisesta tietoakaan", sanoo vapaaehtoinen Sirpa Norri SPR:n ensihuoltoyksiköstä.

Yksikkö antaa henkistä ensiapua. "Nuorista osa on ollut peloissaan, ja järkyttyneitä ovat olleet kaikki. Sitten on sellaisia, joilla tämä nostaa esiin vanhoja käsittelemättömiä traumoja", hän sanoo.

"Me kuuntelemme ja vaistoamme, jos soittaja tarvitsee enemmän ammattiapua."

Hyvinkään keskustan tapahtumapaikan ohi kulki jatkuva virta ihmisiä sunnuntai-iltapäivän helteessä. Liput olivat puolitangossa useissa hyvinkääläisissä taloissa. Kadulla kuuli, että puheenaiheita oli tasan yksi.

Moni toi ampumapaikoille kukkia, lyhtyjä ja kortteja. Osa tutki niitä uteliaina, osa itki.

Auttamistyötä koordinoiva SPR:n Riitta Bäckman sanoo, että sunnuntaina ihmisillä oli vielä sokkivaihe, jossa asiaa ei pystytä puhumalla käsittelemään.

"Ihmisillä on herännyt miksi-kysymys ja ajatus, että olisi itse voinut olla siellä. Joillain taas kaveri oli."

Sokkivaiheen jälkeen iskee realiteetti, hän sanoo.

"Jos ihmisellä on käsittelemätön trauma esimerkiksi Jokelan tai Kauhajoen jäljiltä, se aktivoituu nyt uudestaan. Ihmisen mieli ei pysty käsittelemään kerralla näin isoa juttua", Bäckman sanoo.

"Niissä kouluissa, joista uhrit ovat, käsitellään asiaa huomenna psykiatrin avulla tai sitten annetaan opettajille välineet, joilla sen voi tehdä."

Alkoholia Bäckman ei suosittele lääkkeeksi, koska se vain pahentaa tilannetta. Painajaisunet ovat tyypillisiä, mutta se on luonnollista. "Jokaisella pitäisi olla joku, jolle puhua ja purkaa tunteitaan."

Hyvinkään terveydenhuollon johtaja Harri Eloranta uskoo, että alkavalla viikolla psykiatrinen yksikkö ottaa yhteyttä kymmeniin ihmisiin, joita tapaus on koetellut.

"Yleisin kysymys on ollut, miksi näin on käynyt. Ei siihen voi vastata kuin kuuntelemalla", Eloranta sanoo.

"Osalla ihmisistä on ollut aggressiivista reaktiota, osa on syvästi masentunut. Traumaattinen kriisi kehittyy usein vasta monien päivien kuluttua."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinkään surmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää