Kotimaa

Eduskunnasta löytyi paljon liikkuvan poliisin ystäviä

Hallituspuolueiden edustajat antoivat kyselytunnilla sivustatukea oppositiolle.

Tilaajille

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen ja muut poliisitoimeen tehtävät säästöt huolestuttavat kansanedustajia laidasta laitaan. Tämä kävi ilmi syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Sisäministeri Päivi Räsästä (kd) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd) pommitettiin aiheeseen liittyvillä kysymyksillä melkein puolet kyselytunnista.

Räsänen ja Urpilainen muistuttivat, että nyt puhutaan vasta työryhmän esityksestä, eikä hallitus ole tehnyt vielä päätöstä asiassa. Räsänen suositteli hieman turhautuneen oloisena, että kansanedustajat tutustuisivat itse esitykseen.

Räsänen kiisti jyrkästi, että lista lakkautettavista poliisiasemista olisi jo olemassa. Hän kuitenkin korosti, että myös toimitilakuluista on säästettävä.

Kansanedustaja Tom Packalén (ps) arveli, että listaa pantataan tahallaan yli kuntavaalien.

Poliisin hallintorakenneuudistusta valmistellut työryhmä esitteli ehdotuksensa elokuun lopussa. Säästöjä haetaan muun muassa poliisilaitosten määrän puolittamisesta, liikkuvan poliisin lakkauttamisesta ja keskusrikospoliisin toimipisteiden vähentämisestä.

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen toisi arviolta 6,4 miljoonan euron säästöt. Liikennevalvonta siirrettäisiin paikallispoliisille.

Räsänen sanoi, että jos liikkuvaa poliisia ei haluta lakkauttaa, kyseiset kuuden miljoonan säästöt on sitten löydettävä muualta poliisitoiminnasta.

Räsäsen mukaan liikennevalvonnan taso turvataan uudistuksen jälkeenkin. Hänen mukaansa paikallispoliisi vastaa jo nyt yli puolesta ja liikkuva poliisi 45 prosentista liikennevalvonnasta.

"Jo nyt ne tekevät tätä työtä yhdessä. Pidän täysin mahdollisena sitäkin, että kun saamme poliisilaitoksiin vahvemmat liikennevalvontayksiköt, ne pystyvät entistä tehokkaammin liikenneturvallisuutta edistämään."

Oppositio sai hyvää sivustatukea entiseltä sisäministeriltä Kari Rajamäeltä (sd), joka vaati "ulkopuolista viileää asiantuntijuutta" arvioimaan poliisihallituksen keventämistä.

Toinen iso aihe kyselytunnilla oli lastensuojelu.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) lupaili parempaa koulutusta opettajille, jotta he osaisivat puuttua ajoissa havaitsemiinsa epäkohtiin.

Lastensuojelusta vastaava peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) ei päässyt eduskunnan kyselytunnille keuhkoputkentulehduksen takia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää