Kotimaa

Suomi luottaa Venäjän tietoihin Sosnovyi Borista

Säteilyturvakeskus ei epäile, että venäläiset pimittäisivät ydinvoimalan turvallisuustietoja.

Tilaajille

Suomenlahden etelärannalla sijaitsevan venäläisen Sosnovyi Borin ydinvoimalan kunnosta saadaan todenmukaisia tietoja, uskoo Säteilyturvakeskuksen (Stuk) pääjohtaja Tero Varjoranta.

"Toistaiseksi tiedot, joita olemme vuosien varrella saaneet tässä asiassa, ovat osoittautuneet sekä paikkansapitäviksi että oikeiksi", hän sanoo.

HS kertoi eilen torstaina, ettei Stuk ole saanut venäläisviranomaisilta tarkkoja mittaustuloksia reaktorin putkien käyristymisestä.

Säteilyturvakeskuksesta vakuutetaan, että kysymys on kyseisessä reaktorityypissä normaalista kehityskulusta.

"Ei siinä ole mitään akuuttia riskiä", kertoo asiantuntijapalveluyksikön esimies Heikki Reponen Stukista.

Reponen ei näe tarvetta ylimääräisille tietopyynnöille tai tarkastuskäynneille.

"Tammikuussa on sääntömääräinen tapaaminen ydinviranomaisten johdon kanssa, siinä varmasti puhutaan tällaisistakin kysymyksistä."

Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta kuitenkin epäilee, ettei vuosittainen tapaaminen riitä. Tynkkysen mukaan Sosnovyi Borista pitäisi saada enemmän reaaliaikaista tietoa Suomeen.

"Olisi parempi, jos venäläiset raportoisivat suomalaisviranomaisia aina, kun turvallisuuden näkökulmasta jotain poikkeavaa tapahtuu. Tämä antaisi vakavassa tilanteessa Suomessa aikaa varautua ja suojautua."

Stukin Varjoranta muistuttaa, että Sosnovyi Borin voimalaitosalueella on havaintolaitteistoja. Ne hälyttävät reaaliajassa Stukin keskusvalvomoon, jos radioaktiivisuudessa tapahtuu muutoksia voimalaitoksen läheisyydessä.

Sosnovyi Borin kakkosreaktorissa tehdään parhaillaan kausihuoltoa, ja lokakuun aikana laitos on tarkoitus käynnistää 80 prosentin teholla.

Myös ykkösreaktoria käytettiin ennen kesän sulkemista 80 prosentin teholla. Taustalla olivat samat syyt, jotka nyt on havaittu kakkosreaktorissa.

Nuorempien kolmos- ja nelosreaktoreiden ennustetaan kärsivän samoista vaurioista joidenkin vuosien päästä.

Reaktoriputkien käyristyminen johtuu ydinreaktion hidasteena käytettävien grafiittiharkkojen turpoamisesta reaktorissa.

Putkissa liikutellaan muun muassa ydinreaktion hallitsemiseen tarvittavia säätösauvoja.

Venäjän ydinvoimayhtiön Rosenergoatomin torstaina HS:lle antamien tietojen mukaan putket saavat käyristyä kymmenen senttiä.

Keskiviikkona Stuk kertoi raja-arvoksi kahdeksan senttiä.

Stukin Varjonen arvioi, että kakkosreaktorin sulkeminen on edessä muutamien vuosien kuluessa.

Rosenergoatomin tiedottaja Andrei Timonov kertookin, että yhtiö päättää ykkös- ja kakkosreaktoreiden lopullisesta kohtalosta ensi vuoden maalis–huhtikuussa.

Kakkosreaktorin sulkemisen ei arvioida aiheuttavan varsinaista energiapulaa Luoteis-Venäjällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää