Kotimaa

Radionkuuntelijat purnaavat Kiina-ohjelmista

Classic Rondo lähettää Kiina- ohjelmaa puolitoista tuntia päivässä.

Tilaajille

"Käännän radion aina toiselle asemalle, kun Kiina-propaganda alkaa", nimimerkki kuuntelija X kirjoittaa radio Rondo Classicin keskustelupalstalla.

Hän saa seuraa muistakin klassisen musiikin ihailijoista.

"Kiina-ohjelmat ovat osa Kiinan hallituksen tavoitetta vahvistaa sen asemaa talouden ohella myös kulttuurissa, ja toiminta on maailmanlaajuista. Mutta ovatkohan he oivaltaneet, että propaganda voi aiheuttaa myös negatiivisen reaktion", Korvamato kysyy.

Keskustelupalstalla valittaa vain murto-osa Rondon noin 156 000 kuulijasta, mutta viesti tulee selväksi.

Rondo Classic on siirtymässä kiinalaisomistukseen. Kanavan omistaa nyt Kuunappi Oy. Sen saattaa ostaa Global Broadcasting Media Consultation Co Ltd:n (GBMC) ja Suomeen rekisteröidyn FutuVision Holding Oy:n muodostama yhteisyritys.

GBMC:n taustalla ovat kiinalainen julkinen rahasto ja kiinalainen mediaryhmä. FutuVisionia rahoittaa osin China Radio International, siis Kiinan valtion yleisradio.

Rondo Classicin toimitusjohtajan Harri Valkosen mukaan osakekauppoja ei ole vielä tehty.

Suomessa hallitus on hyväksynyt omistajavaihdoksen, ja Rondo Classicin toimilupa on voimassa vuoden 2019 loppuun. Viestintäministeriö ei pidä pulmallisena sitä, että Suomen valtio luovuttaa viipaleen radiotaajuutta välillisesti Kiinalle, joka suitsii tiedonvälitystä tiukasti.

"Ensisijainen lähtökohta on monipuolisen radiotoiminnan turvaaminen ja että toiminta jatkuu toimiluvan mukaisena. Pääosa kanavan lähetysajasta pitää varata klassiseen musiikkiin", sanoo viestintämarkkinayksikön päällikkö Olli-Pekka Rantala.

"Arvioimme sitä, jatkuuko toiminta toimiluvan mukaisena, onko määräysvaltaa käyttävä uusi taho riittävän vakavarainen, ja ettei ole perusteltua syytä epäillä sen rikkovan Suomen lakia. Päätöksessä tulkittiin ehtojen täyttyvän."

Rantala sanoo, että toimilupa on mahdollista peruuttaa, jos radiotoiminta rikkoo lakia.

"Suomessa on myös sananvapaus ja monipuolinen radiotarjonta. Sisältöä ei ole yksityiskohtaisesti säännelty."

Kuuntelijoiden kommentteihin Kiina-propagandasta Rantala toteaa vain, ettei kenenkään ole pakko kuunnella tiettyä kanavaa.

Rondo Classicin kiinalaisohjelmia ovat muun muassa talous- ja kulttuurikatsaukset, Lohikäärmeen jäljillä sekä Musiikin silkkitie.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää