Kotimaa

Uusi este sote-uudistuksen tiellä

Sdp vaati, ettei sote-uudistus saa johtaa yksityistämisiin.

Tilaajille

Yksityiset terveyspalvelut hämmensivät tiistaina hallituksen viime hetken neuvotteluja sosiaali- ja terveysuudistuksesta. Ministerit neuvottelivat uudistuksen linjauksista niukan tiedotuslinjan vallitessa. Myöhään tiistai-iltana neuvottelut keskeytettiin ja niitä jatketaan aamulla.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) toi sosiaali- ja terveyspoliittiseen ministerityöryhmään pohjaehdotuksen, joka ei HS:n tietojen mukaan juuri täsmentänyt kangertelevan uudistuksen tilannetta aiempiin päätöksiin verrattuna.

Sen sijaan paperissa oli kirjaus, ettei uudistus johda nykyisten julkisten terveyspalveluiden "yksityistämiseen".

Kirjaus jumitti sovun syntymistä ministereiden kesken. Se sai myös oppositiopuolue keskustan hämmästelemään hallituksen ja peruspalveluministerin toimintaa.

"Aikataulun venyttäminen ja uuden asian saaminen agendalle", keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi syitä yksityistämisen esille ottamiseen. Keskusta on vaatinut sote-uudistuksen linjaa julki ennen kuntavaaleja.

Yksityistämislause sai Suomen Yrittäjät syyttämään peruspalveluministeriä kuntalaisten harhauttamisesta. Toimitusjohtaja Jussi Järventaus huomautti tiedotteessaan, että yksityistäminen ja palveluiden ostaminen ulkopuolisilta tuottajilta ovat eri asioita.

Tiistai-iltana auki oli edelleen, kuinka suuri väestöpohja sosiaali- ja terveydenhuollolle (sote) vaaditaan ja missä määrin kunnan on pystyttävä tuottamaan palvelut itse.

Uudistuksen alkuperäisenä lähtökohtana oli, että kunnat vastaavat sekä perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta. Poikkeustapauksissa, esimerkiksi erityisen harvaan asutuilla alueilla, voitaisiin perustaa useamman kunnan niin sanottu sote-alue.

Valmistelun aikana on puitu, minne ja millä ehdoin sote-alueita perustettaisiin. Mahdollisuus yhteistyöhön vähentää merkittävästi painetta kuntaliitoksiin.

Jos sote-alueista tulee yleinen tapa järjestää erikoissairaanhoito, muuttuu koko uudistuksen keskeinen päämäärä eli lähes kaiken hoidon rahoitus- ja järjestämisvastuun keskittäminen samalle taholle.

Tänään keskiviikkona hallitus vastaa keskustan välikysymykseen sote-uudistuksesta, mikä voi tuoda lisätietoa.

"Mutta äänestäjien kannalta on ongelmallista, että ennakkoäänestys on jo ohi eikä vielä tiedetä miten tämä tärkeä asia järjestetään. Käsittämätöntä", Sipilä sanoi.

Vaaleista riippumatta jonkinlainen kanta tarvitaan hyvin pian, koska sote-uudistukseen olennaisesti liittyvä kuntarakennelaki on lähdössä lausunnoille todennäköisesti lokakuun aikana.

Kuntaliitosten tarpeeseen on vaikea ottaa kantaa, ellei ole tietoa, miten leijonanosan kuntien menoista vievä sosiaali- ja terveyspuoli pitää järjestää.

Kulisseissa hallituskumppani kokoomus on syyttänyt Sdp:tä uudistuksen viivyttelystä. Sdp on sen sijaan painottanut, ettei sote-uudistuksen suhteen kannata "hötkyillä".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää