Kotimaa

Kokkila nousee EK:n johtoon

En tietenkään spekuloi, ilmoitti elinkeinoministeri Häkämies arvelusta, että hän on EK:n seuraava toimitusjohtaja.

Tilaajille

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vaalivaliokunta ehdottaa vuorineuvos Ilpo Kokkilaa EK:n hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi.

64-vuotias Kokkila on rakennuskonserni SRV:n pääomistaja ja perustajajäsen.

Puheenjohtajasta päättää tämän kuun 22. päivä kokoontuva EK:n edustajisto, mutta yleensä edustajisto on hyväksynyt vaalivaliokunnan ehdotuksen.

Nykyisin EK:n hallitusta johtaa entinen Wärtsilän konserninjohtaja Ole Johansson. Puheenjohtaja valitaan vuodeksi, mutta tapana on, että puheenjohtaja jatkaa toisenkin vuoden.

Mahdollisesti vaihtoon menee myös EK:n nykyinen toimitusjohtaja Mikko Pukkinen, sillä EK:n liitot ovat tyytymättömiä, miten Pukkinen neuvotteli laajasta raamisopimuksesta viime syksynä.

Turun Sanomat kertoi keskiviikkona verkkosivuillaan, että elinkeinoministeri Jyri Häkämiestä (kok) veikataan EK:n seuraavaksi toimitusjohtajaksi. Häkämies ilmoitti HS:lle, ettei hän tietenkään spekuloi asiaa.

Kokkila ei ota suoraan kantaa toimitusjohtajaspekulaatioihin, mutta vaatii EK:ta uudistumaan.

"Uskon, että uusi hallitus tarttuu aika ripeästi kaikenlaisiin tämmöisiin uudistuksiin, mutta niihin palataan myöhemmin", sanoo Kokkila toimitusjohtajavaihdosta koskevaan kysymykseen.

Kokkila sanoo tulkinneensa EK:n jäsenliittoja niin, että seuraava työmarkkinakierros ei ole keskitetty vaan liittokierros. "EK:lla ei saa olla liian voimakas oma tahto, sen pitää olla liittojen asialla."

Hän sanoo olevansa huolissaan palkansaajajärjestöjen ja EK:n välisistä suhteista. "Siinä mielessä olen huolissaan, että nyt on juututtu yksityiskohtiin eikä katsota kokonaistilannetta yhteisesti."

"Haluan vaikuttaa siihen, että löytyy yhteistyöhenki maan hallituksen, palkansaajien ja yrittäjien välille."

Kokkilan mielestä taloudellinen tilanne on heikentynyt niin, että "osapuolten olisi nyt yhdessä löydettävä ymmärrys, mihin suuntaan Suomi on menossa".

Hänen mielestään keskusjärjestöjen pitäisi miettiä muun muassa sitä, miten suomalaisten vuotuista työaikaa saataisiin nostettua.

Kokkila tunnetaan taitavana yrittäjänä, joka ei pelkää ottaa riskejä. SRV-konserni on rakentanut muun muassa Helsingin Kampin ostoskeskuksen, Musiikkitalon, Tallinnan läheisyyteen Rakveren lihajalostamon ja Tallinnan Radisson SAS -hotellin. Kokkilan Pontos-yhtiö omistaa Tallinnan Viru-hotellin ja sen viereisen ostoskeskuksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää