Kotimaa    |   Uutisanalyysi

Virherekrytointi vai syntipukki?

Uutisanalyysi: EK:n toimitusjohtajan Mikko Pukkisen potkut avasivat monta solmua, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Juha-Pekka Raeste.

Tilaajille

Elinkeinoelämän keskusliiton hisseistä purkautui viime perjantaina lounasaikaan poikkeuksellisen riehakkaan oloista väkeä.

"Samppanjapulloja on poksauteltu useammassakin huoneessa", yksi asiantuntija kertoi virnistäen.

Into johtui siitä, että EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen oli saanut potkut.

Kiihko tuntui oudolta, EK:n johtajat kun tapaavat olla omilleen uskollisia edunvalvojia.

Mistä tuo herpaantuminen johtui?

Mikko Pukkinen tuli kaksi vuotta sitten EK:n toimitusjohtajaksi vaikeaan saumaan.

Työmarkkinajärjestöjen valta oli enää vain nokare siitä, mitä se oli ollut suljetun talouden aikaan 20–30 vuotta sitten, mutta tuon tosiseikan tunnustaminen oli monelle työmarkkinaveteraanille yhä vaikeaa. Samalla EK:n valta oli vähentynyt. Sen jäsenliitot ja jopa yksittäisten yritysten toimitusjohtajat halusivat nyt tulla julkisuuteen kertomaan, miten esimerkiksi verotus pitäisi Suomessa hoitaa.

Erityisesti rikas ja vaikutusvaltainen Teknologiateollisuus oli pitkään halunnut itselleen itsenäisempää edunvalvontaa.

Kun EK:n linjausten mukaan työmarkkinaratkaisujakin tuli hakea hajautetusti liittotasolla, keskusliiton tuli laihduttaa itsensä nykytarpeisiin sopivan kokoiseksi.

Monen EK:laisen mielestä Pukkinen oli alun perin virherekrytointi liian vaativaan tehtävään.

Pääongelmaksi koettiin varatuomari Pukkisen tausta. Hän oli Seinäjoen ja Turun entinen kaupunginjohtaja.

Kun kuntapolitiikassa kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja voivat junailla asioita keskenään, EK:n toimitusjohtajan täytyy kuunnella EK:n hallituksen jäseniä ja jäsenliittoja erityisen herkällä korvalla.

Pukkisen suurin virhe lienee se, että hän suhtautui EK:n hallituksen jäseniin "joskus ylimielisesti kuin valtuuston jäseniin".

Monen EK:n johtajan mielestä Pukkisella ei ollut riittävästi kokemusta asiantuntijoiden johtamisesta.

Pukkinen halusi päästä EK:n siilomaisesta päätöksenteosta johtoryhmän kautta kulkevaan päätöksentekoon, mutta tuo pyrkimys tulkittiin haluna itsevaltiasmaiseen johtamiseen, jossa pienetkin asiat täytyi kierrättää toimitusjohtajan kautta.

Pukkista moititaan myös siitä, ettei hän ollut yhtä nopea omaksumaan vaikeita asioita kuin hänen edeltäjänsä Leif Fagernäs.

Entisestään tilanne tulehtui viime toukokuussa, kun Pukkinen järjesti johtoryhmänsä mieleisekseen. Sen jälkeen julkisuudessa alkoi jälleen velloa keskustelu siitä, oliko Pukkisen johdolla solmittu raamisopimus järkevä ja mistä itse asiassa sovittiin.

Pian järjestö oli umpisolmussa siitä, mistä EK:n johtajat voivat neuvotella ja mitä EK:n hallitus hyväksyy.

Silloin Pukkinen oli hyvä syntipukki, jonka avulla muut raamisopimuksen arkkitehdit pystyivät pesemään kätensä.

Uuden hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan ja uuden toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen johdolla EK pystyy aloittamaan ikään kuin alusta.

Uuden uskottavan johtajaparin ansiosta EK:n arvovalta kasvoi – ainakin hetkeksi.

Tämä toivo saattoi huojentaa perjantaina EK:n riehakasta väkeä.

Samalla se lisäsi uskoa oman työsuhteen jatkuvuuteen, vaikka uusia saneerauksia jo odotellaankin.

juha-pekka.raeste@hs.fi

Tästä on kyse

 Työnantajien etujärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto antoi perjantaina potkut toimitusjohtajalleen Mikko Pukkiselle "luottamuspulan" vuoksi.

 Tilalle nimitettiin elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok). Hän aloittaa työssä maanantaina saatuaan eron eduskunnasta ja ministerin toimestaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää