Kotimaa

Vanhuspalvelulain parhaat kohdat

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd):   1Laki huolehtii siitä, että ikääntyviä pariskuntia ei voi erottaa toisistaan. "Heillä on oikeus pysyä yhdessä." 2Ikääntyneiden siirtely paikasta toiseen heidän viimeisinä kuukausinaan loppuu. Laki edellyttää hoidon pysyvyyttä.

Tilaajille

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd):

 

1Laki huolehtii siitä, että ikääntyviä pariskuntia ei voi erottaa toisistaan. "Heillä on oikeus pysyä yhdessä."

2Ikääntyneiden siirtely paikasta toiseen heidän viimeisinä kuukausinaan loppuu. Laki edellyttää hoidon pysyvyyttä. "Hoito tulee vanhuksen luokse, ei toisin päin."

3Laki velvoittaa kuntia järjestämään hyvinvointia tukevia palveluja. "Esimerkiksi kulttuuria, esteettömyyttä, osallistumisen vahvistamista."

4Laki turvaa vanhuksen palvelusuunnitelman mukaiset palvelut. "Velvoitetta ei ole ennen ollut."

5Kotihoitoon ja laitoshoitoon on budjetoitava niin, että laatu toteutuu muun muassa riittävän henkilöstömitoituksen kautta. "Laatusuosituksia seurataan."

6Ensimmäistä kertaa Suomessa tullaan tekemään kotihoitoon laatusuositukset. "Toteutumista seurataan tehostetusti." 

  Kansanedustaja Arja Juvonen (ps):

 

1Kunnalle tulee velvollisuus tehdä valtuustokausittain suunnitelma iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista. "Kuntiin saadaan vanhuspoliittiset ohjelmat omien kuntakohtaisten tarpeiden mukaan."

2Palvelujen riittävyyttä ja laatua on arvioitava vuosittain. "Nostaa toivottavasti esille asioita, joissa parantamista tai epäkohtia edelleen."

3Kunnan olisi asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. "Saadaan asiantuntijuutta kuntiin ja avauksia."

4Kunnalla olisi velvollisuus järjestää ikääntyneiden hyvinvointia tukevia neuvontapalveluja. "Luo yhdenvertaisuutta ja on kaikille sama."

5Laki sisältäisi perussäännökset palvelujen laatukriteereistä koskien henkilöstöä, johtamista ja toimitiloja. "Ohjaa henkilökunnan koulutuksen vaadetta ja tasoa sekä tiloja, joissa toimitaan."

6Palveluvaihtoehdoista kuultava iäkästä henkilöä ja hänen näkemyksensä olisi kirjattava. "Vanhuksen ääni on tärkeää tuoda esiin. Toteutuuko tämä, jää nähtäväksi."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää