Kotimaa

Vankiloihin iskee säästökuuri

Moni vanki suorittaa pian rangaistusta kotonaan. Säästöjä haetaan myös ruokailusta ja sielunhoidosta.

Tilaajille

Suomen vankiloissa on käynnistymässä uusi säästöohjelma. Sen myötä nykyistä useampi vanki suorittaa rangaistuksensa vankilan muurien ulkopuolella ja henkilökunnan määrä vähenee.

Ilman uusia säästötoimia vankeinhoidon menot ylittäisivät vuonna 2016 määrärahat 14 miljoonalla eurolla.

"Tätä ennen olemme jo toteuttaneet valtion vanhan tuottavuusohjelman edellyttämät säästöt. En pysty lupaamaan, ettei uusilla säästöillä olisi vaikutusta toimintamme laatuun", sanoo Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Osa vankitiloista on muuttumassa vuodesta 2014 lähtien uudenlaisiksi suljettujen vankiloiden ja avovankiloiden välimuodoiksi.

Vangit sijoitettaisiin vaarallisuutensa ja valvonnan tarpeensa perusteella itselleen sopivimpaan laitokseen.

"Säästöä syntyisi, kun osassa vankitiloista pärjättäisiin nykyistä vähemmällä henkilökunnalla sekä halvemmilla rakenteellisilla ratkaisuilla ja valvontatekniikalla", Vesterbacka sanoo.

Uudistuksen suunnittelu on kesken, eikä lopullisia päätöksiä valvontatasoluokittelusta ole vielä tehty.

Myös uuden jalkapanta- eli valvontarangaistuksen yleistyminen vähentänee vankilukua noin sadalla vuoteen 2017 mennessä. Kyse on eräänlaisesta kotiarestista.

Vankilassa olevien vankien määrä vähenee myös siksi, että nykyistä useampi heistä pääsee ennen ehdonalaista vapautta valvottuun koevapauteen.

Koevapaudessa oli viime vuonna päivittäin keskimäärin hieman yli sata vankia. Määrä noussee parin vuoden aikana kahteensataan.

Rikosseuraamuslaitos selvittää monia muitakin säästömahdollisuuksia.

Pohdittavana on esimerkiksi rikosoikeudenkäyntien järjestäminen videoyhteyden avulla.

Silloin vanki osallistuisi syytteidensä käsittelyyn oikeustalon sijasta vankilassa.

Videoyhteyden avulla käsiteltäisiin sellaisia rikossyytteitä, joista voi seurata enintään kahden vuoden vankeustuomio.

Nykyisin videoyhteyttä käytetään lähinnä vangitsemisistunnoissa.

Avovangit joutunevat tulevaisuudessa kokkaamaan itse osan aterioistaan. Toistaiseksi heille tarjotaan yleensä aamiainen, lämpimät ateriat ja iltapala valmiina.

Rikosseuraamuslaitos aikoo keskustella kirkon kanssa siitä, voivatko seurakunnat ottaa vankien sielunhoidon vastuulleen.

Vankiloiden palkkalistoilla on noin 20 pappia.

"Sielunhoito on enemmän kirkon kuin meidän ydintoimintaa", Vesterbacka sanoo.

Rikosseuraamuslaitos aikoo luopua myös osasta noin 400 asunnosta, joita se vuokraa henkilökunnalleen. Jäljelle jäävien asuntojen vuokrat nousevat.

Nykyisin laitos maksaa niistä enemmän vuokraa Senaatti-kiinteistöille kuin saa itse vuokratuloja työntekijöiltään.

Pääjohtaja Vesterbackan mukaan vankilatyöntekijöiden määrä vähenee lähivuosina yli sadalla, mutta tarkka määrä selviää vasta myöhemmin.

Nykyisin työntekijöitä on noin 2 850.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää