Kotimaa

Rap-artistin levyn rahoitustapa oli laiton

Muusikko Steen1 eli Seppo Lampela pitää rahankeräyslakia liian tiukkana.

Tilaajille

Poliisihallitus on todennut rap-artisti Steen1:n eli Seppo Lampelan levyn rahoitustavan laittomaksi. Se päätyi kuitenkin jättämään Lampelan ilman rangaistusta.

Lampela kertoi aiemmin syksyllä kotisivuillaan, että antaa uuden levynsä ladattavaksi verkosta ilmaiseksi, jos hänen tililleen kertyy yhteensä 10 000 euroa.

Ehtona oli, että jos summa ei täyty, levy ei ilmesty eikä rahoja saa takaisin.

Poliisihallitus puuttui asiaan syyskuun puolivälissä sen jälkeen, kun MikroPC-lehti kertoi Lampelan hankkeesta.

Antamassaan lausunnossa Poliisihallitus katsoo, että Lampelan rahoitustapa on ollut sekoitus vastikkeellista tuotemyyntiä ja rahankeräystä, eikä sellainen ole sallittua.

Vastikkeellinen tuotemyynti olisi edellyttänyt, että tuotteella on myyjän määrittämä kiinteä hinta ja se toimitetaan ostajalle kohtuullisen ajan kuluessa. Jos tuotetta ei kyetä toimittamaan, tuotteen hinta hyvitetään.

Rahankeräykseen taas olisi tarvittu rahankeräyslupa, jota yksityishenkilö ei Suomessa voi saada mitään tarkoitusta varten. Keräyksen järjestäminen ilman lupaa on rahankeräysrikos, josta voi saada sakot tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Lausunnon mukaan Lampela on kuitenkin kertonut lopettaneensa rahan keräämisen kuultuaan sen mahdollisesta luvattomuudesta.

"Rahankeräystoimintaa valvovan viranomaisen näkökulmasta tarkasteltuna asiassa ei näissä olosuhteissa ole tarpeen ryhtyä jatkotoimenpiteisiin", lausunnossa todetaan.

Lampela kertoo olevansa Poliisihallituksen ratkaisusta helpottunut. Hän sanoo keskeyttäneensä rahoituksen pyytämisen keskusteltuaan asiasta lakimiehen kanssa.

"Kävi hyvä tsägä", hän toteaa. "Ajattelin ensin, että rupean tappelemaan, mutta en halua olla ennakkotapaus."

Muusikon mielestä rahankeräyslakia tulisi uudistaa niin, että myös yksityishenkilöt voisivat vastaisuudessa saada keräysluvan.

"Haluan nähdä tulevaisuuden, jossa voin käydä ilmoittautumassa, että haluan luvan kerätä rahan tiettyyn juttuun", Lampela sanoo.

Hän kertoo postittavansa levyjä parhaillaan niille ihmisille, jotka ehtivät osallistua rahoitukseen. Rahoja hän ei ole palauttanut.

Poliisihallitus katsoi aiemmin tänä syksynä, että Fröken Senjan eli Senja Larsenin ja hänen taustajoukkojensa kirjahankkeeseen hankittiin rahoitusta luvattomalla keräyksellä.

Kirjaa yritettiin julkaista Kickstarter-palvelun avulla kerätyllä joukkorahoituksella, mutta rahat palautettiin tilaajille hankkeen kariuduttua.

Nyt kirjan julkaisua yritetään uudelleen asianajotoimiston ohjeistamalla tavalla.

Tästä on kyse

 Suomessa on kuluneena syksynä keskusteltu paljon voimassaolevasta rahankeräyslaista ja siitä, miten se suhteutuu erilaisiin joukkorahoituksen tapoihin.

 Laki määrää, että luvan rahankeräykseen voi saada vain yhteisö tai säätiö, ja rahaa saa kerätä pääasiassa vain yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Penaali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää