Kotimaa

Helsingin Sanomat on myös yliopisto

Lukijat kertovat elämästään Helsingin Sanomien seurassa.

Tilaajille

Lukijat kertovat elämästään Helsingin Sanomien seurassa.

"42 vuotta olen itse ollut tilaajana, joten siitä seuraa, että 55 vuotta on tullut tähän mennessä lehteä luettua. Varovasti laskien olen lukenut lehteä keskimäärin 1,5 tuntia päivässä (nyt eläkeläisenä paljon enemmän), joten vuodessa minulta kuluu Hesarin parissa vaatimattomat 548 tuntia. Kun tämä kerrotaan 55 'lukuvuodella', niin Hesarin kanssa on tullut vietettyä aikaa yhteensä 30 140 tuntia. Yhtämittaisena lukutuokiona se olisi 3,5 vuotta!

Vaikka tuntimäärä on aika huikea, en kuitenkaan myönnä, että tähän käytetty aika olisi mennyt aivan hukkaan. Aluksi lehden tärkeimmät sivut olivat urheilu-uutiset. Hesari sisälsi jo siihen aikaan ylivoimaisesti eniten urheilusivuja, jotka urheiluhulluna ahmin aina alusta loppuun. Toinen senaikainen 'must' olivat sarjakuvat, joista mieleen ovat jääneet erityisesti Kissalan pojat ja myöhemmin Masi. Jälkimmäisestä lienen saanut myös lempinimeni, vaikka olen yrittänyt väittää, että en ole ihan yhtä hyvä nukkuja kuin esikuvani (vaimon mielestä laiska kylläkin).

Ylioppilaskirjoituksistakin selvisin Hesarin avulla. Äidinkielen kokeessa aihevalinta oli Hesarin lukijalle itsestään selvä: "Pienet valtiot maailmanpolitiikassa". Selitinkin vanhemmilleni, että vaikka läksyjen lukeminen ei maistunut, niin Hesarin ansiosta äidinkielen arvosanaksi tuli laudatur (plus).

- Martti Tynkkynen, Vantaa

"Olen lukenut Helsingin Sanomia koko ikäni (s. 1937) muodossa tai toisessa aluksi vanhempieni (Mäntyharju) ja myöhemmin tätini (Mikkeli) tilaamana. Opiskeluaikana (Helsinki) rahat tuskin riittivät tilaamiseen (tästä en ole varma), mutta ehkä vuodesta 1961, jolloin sain jo jonkinlaista palkkaa, tilasin itse. Välillä luin kirjastossa, "sotapesässä".

Miksi HS on ollut tärkeä? Opin lukemaan HS:n Felix-kissan avulla vuonna 1941–42 (ajankohtaa en muista tarkemmin) "suoraan". Muistan aina yllätyksen, kun kirjaimet muuttuivat sanoiksi. Se oli mahtavin lukukokemukseni koko elämäni aikana. Sittemmin leikkasin Felix-kissa-stripit irti ja liimasin ne rullaksi. Tämä rulla oli jo melko suuri vuonna 1942, sillä muistan silloin pystyneeni kirjoittamaan nimeni Mannerheimille lähettämääni onnittelukorttiin kesällä 1942 (äiti auttoi kaiketi osoitteessa). Rulla on ikävä kyllä hävinnyt lukuisissa muutoissa, sillä sen tärkeyden ymmärtää vasta nyt. Maalle, Mäntyharjun Mynttilän koululle, posti kannettiin muistaakseni kolme kertaa viikossa Mäntyharjun asemalta (10 km) kesällä polkupyörällä ja talvella ehkä hevospelillä."

- Timo Paakkari, Kilpisjärvi 

"Olen monelle kyselijälle – vuosien varrella – kertonut opiskelleeni Helsingin Sanomien "yliopistossa", kun ovat ihmetelleet laajahkoa yleissivistystäni. No, sehän on ainakin aikaisemmin ollut jonkinlainen lähtökohta toimittajan ammatissa – siis se ns. yleissivistys. Opiskelin kyllä sekä Helsingin että Tampereen yliopistoissa, mutta loppututkintoa ei syntynyt – ei geologia-minearologiassa eikä tiedotusopissa. Ja Hesarin "yliopistossa" ei loppututkintoja tunnetakaan . . .

Lapsuudenkotiin tuli tilattuna Uusi Suomi, jonka isä jossakin vaiheessa vaihtoi Hesariin – mutta vaihtoi aika pian takaisin Usariin, koska "Hesari hajoaa käsiin", kuten hän asian ilmaisi. US oli tunnetusti liimattu ja pysyi hankalissakin lukupaikoissa koossa. Minusta Hesari antoi kuitenkin suomalaisesta yhteiskunnasta – ja maailmasta – monipuolisemman kuvan, mikä viehätti jo lukiolaistakin.

- Jaakko Kyläsalo 

"Hesaria olen lukenut aina siitä asti kun opin lukemaan eli joskus kansakoulun ensimmäisen vuoden loppusyksystä 1952 lähtien. Olettaisin vanhempieni tilanneen Hesaria kohta sodan jälkeen kun saivat vakituisen asunnon ja isä pysyvän työn. Itse olen tilannut Hesaria heti sen jälkeen kun jalat on pantu oman pöydän alle. - -

Lukemaan oppimisen jälkeinen Hesarin luku alkoi aina aamupalalla kotona takaperin. Eli sarjakuvista ja päättyivät Karin piirroksiin. Siitä kehittyi aamuinen tapa. Päivä lähti käyntiin lehden luvulla. Se tapa on edelleen olemassa. Siitä takaperin lukemisesta kehittyi koko Hesariin tutustuminen jossa mieleen on jäänyt pikkupojan mielestä jännittävät ja havainnolliset Reino Tuokon tekniikkaa ja tiedettä havainnollistavat jutut. Lehden luku kehittyi niistä lapsuusajoista monipuoliseksi sisällön seuraamiseksi. Hesarin lukeminen ja seuraaminen on kuin päättymättömällä maailman matkalla olo. Ulkomaan kirjeenvaihtajat, taloustoimittajat jne. osaavat toimittaa juttunsa perusteellisella asiantuntemuksella. Se pitää jatkuvuuden yllä seurata lehteä.

Hesarin luku on samalla ollut piilo-oppimisen paikka. Luku on opettanut seuraamaan ja arvioimaan asioita laaja-alaisen kokonaisvaltaisesti. Tässä se lehtiuutisten taustoittaminen on voimansa näyttänyt. Monipuolinen Hesarin luku on kehittänyt ja laajentanut sekä jatkuvasti päivittänyt käsitemaailmaani. Se on myös opettanut, että yhtä ainoata totuutta ei ole olemassa eli kehittänyt kriittistä asioiden tarkastelua.

Pitkäainainen Hesarin luku on aina liikkuvassa junassa oloa. On tultu jostain ja menossa jonnekin. Kuitenkin niin, että odotettavissa oleva tulevaisuus ei tule puskista vaan sillä on historiallinen tausta ja pohja mihin päin tulevaisuudessa ollaan menossa sekä mitä vastaan tulee. Tämä koskee myös yksilöä eli se antaa ennustettavuutta elämälle ja valinnan mahdollisuuksia omille päätöksille."

- Pentti Länne, Vantaa

"Vähänä poikana (14 v.) tajusin 13. 4. 1961 lehden pääuutisesta, että tällä asialla voi olla suurempaakin merkitystä – tämä varmaan on suuri uutinen. Laitoin koko lehden talteen.

Sittemmin olen yli 50 vuotta laittanut sanomalehtiä talteen. Ilman mitään systematiikkaa, siten kuin on sattunut. Maailmanpolitiikkaa, sotia, kotimaan politiikkaa, vaalituloksia, tieteen saavutuksia, urheilu-uutisia.

Tallessa on nyt varmaan yli 200 Hesaria omasta 40-vuotisesta tilaushistoriasta ja muutama Usari vanhempieni kodista. Spontaani läpileikkaus miehen eri elämänvaiheiden kiinnostuksista. Hauska 'harrastus'. Ei ole maksanut senttiäkään.

- Mikko Kääriä, Helsinki 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää