Kotimaa

Toimittaja sukelsi hakkerien maailmaan

Britti Misha Glenny löysi kyberrikollisten ihanan ja pelottavan maailman.

Tilaajille

Britti Misha Glenny löysi kyberrikollisten ihanan ja pelottavan maailman.

Misha Glenny nojaa pöytään. "En ole nörtti ollenkaan."

Kenties Glenny ei ole nörtti, mutta hän on kirjoittanut kirjan viime vuosikymmenen nettirikollisista. Hän on kiinnostunut hakkereista ja kyberrikollisista.

Glenny alkoi paneutua kyberin hämäriin verkostoihin vuonna 2006. "Löysin maailman, joka on outo, ihana ja pelottava. Yksittäisiä ihmisiä koskevat tarinat olivat todella kiehtovia. He ovat fiksumpia kuin perinteisessä järjestäytyneessä rikollisuudessa. Älykkäitä nörttimäisellä tavalla."

Glenny vieraili Helsingissä torstaina järjestetyssä kyberturvallisuusalan seminaarissa.

Hän on tunnettu brittitoimittaja, joka on kirjoittanut useita kirjoja. Uusin kyberrikollisia koskeva on nimeltä Hämärän markkinat.

Glennyn mukaan kyberrikollisten maailmassa liikkuu kahdenlaisia tyyppejä. Niitä, jotka osaavat viihdyttää ja manipuloida ihmisiä. Sitten on niitä, jotka tuntevat tekniikan viimeistä ruuvia ja ohjelmariviä myöten.

"Kiinnostavimpia ovat ihmiset, jotka kykenevät yhdistämään ihmisten manipuloinnin tekniseen osaamiseen. He ovat rikollisneroja. Heitä tavataan harvoin, koska he toimivat taustalla ja ovat tietoisia turvallisuusriskeistä."

Glenny sanoo tavanneensa kaksi superlahjakkuutta. Toinen on venäläinen ja toinen istuu turkkilaisessa vankilassa. "Aivan briljantteja, todella, todella hämmästyttäviä", hän ällistelee.

Kyberrikollisia löytyi internetistä suhteellisen helposti vuoteen 2008 asti. Silloin viranomaiset iskivät kyberrikollisten tärkeimpään kohtaamispaikkaan verkossa, Dark Marketiin. Sivusto lopetti toimintansa ja hakkerit painuivat maan alle.

"FBI on vahvistanut minulle, että rikollisia on nyt vaikea löytää, koska he puhuvat keskenään tehokkaiden salaustekniikoiden avulla."

Kyberrikollisille valtioiden rajoilla ei ole merkitystä. Heitä jäljittäville poliiseille sen sijaan on.

"Eri maiden viranomaisten ei sallita puhua toisilleen. Se on todellinen ongelma. He haluaisivat, mutta heidän ei sallita. Siinä on institutionaalisia esteitä."

Glenny onkin erittäin tyytyväinen, että EU avaa tänään perjantaina Haagiin uuden kyberrikollisuutta selvittävän Cyber Crime Centerin:

"Se on valtavan iso asia Euroopalle. Ihmiset eivät ymmärrä sen merkitystä. Se on ensimmäinen paneurooppalainen poliisivoima."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää