Kotimaa

Keskusta kapinoi puhemiesvaalissa

Keskusta haastoi istuvan varapuhemiehen. Puhemies ja muut puolueet tuomitsivat menettelyn.

Tilaajille

Mari Kiviniemen (kesk) ehdokkuus rikkoi yhteisesti sovittuja menettelytapoja.

Eduskunta valitsi maanantaina Eero Heinäluoman (sd), Pekka Ravin (kok) ja Anssi Joutsenlahden (ps) jatkamaan puhemiehinä seuraavan vuoden.

Valintaa sähköisti keskustan temppu asettaa Mari Kiviniemi (kesk) ehdokkaaksi toisen varapuheenjohtajan vaaliin.

Puolue halusi haastaa vallassa olevan käytännön jakaa paikat kolmelle suurimmalle puolueelle. Koska puhemiesten vaaleissa aina jätetään protesti- ja tyhjiä ääniä, keskusta halusi kokeilla, purkautuisiko tyytymättömyys vaalissa keskustalaiselle puhemiesehdokkaalle.

"Vetoamme eduskuntaryhmiin, etteivät ne yrittäisi sitoa edustajien käsiä, vaan kunnioittaisivat perustuslain tarkoittamaa ja suljetun lipun suojaamaa vaalisalaisuutta", keskustan eduskuntaryhmä viestitti juuri ennen täysistunnon alkua.

Puhemiehistön vaalissa edustajat äänestävät yleensä yhteisesti sovittujen menettelytapojen mukaisesti. Vaalikauden alussa sovitaan muun muassa miten valiokuntien ja puhemiehistön paikat jaetaan.

Muissa puolueissa keskustan menettely tulkittiinkin heti sopimuksen rikkomiseksi.

"Tällaiset näytelmät eivät sovi eduskuntaan", perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi vaalista.

"Kun on sovittu pelisäännöt ja kolme suurinta itsenäisesti asettaa ehdokkaat, niin sen mukaan mennään."

"Ihmettelen tämmöistä menettelyä keskustalta, vaikka kaikkeen on tottunut", Soini sanoi.

Vasta valitulle puhemies Eero Heinäluomallekin keskustan veto tuli "puskan takaa". Hän toivoi, että "ryhmät pystyisivät etukäteen keskustelemaan valinnoista ja menettelytavoista".

Hänen mukaansa edellisen kerran vastaava äänestys käytiin 1965 valtiopäivien alkaessa.

Myös Sdp:n ryhmänjohtaja Jouni Backman piti keskustan menettelyä sopimattomana.

"Mitä on sovittu vaalikauden alussa, se pätee. Jos muutoksia tehdään, se pitää tehdä neuvottelujen kautta, ja niitä ei ole käyty", Backman sanoi.

Hän muistutti, että kaikki ryhmät olivat vaalikauden alussa sopimassa paikkoja. "Nyt keskustan tulkinta on, että vuosittain pitäisi sopia erikseen. Muilla ei sellaista tulkintaa ole."

Keskustan manööveri onnistui osittain, sillä Kiviniemi sai 49 ääntä, vaikka keskustan ryhmässä on vain 35 jäsentä. Tyytymättömyyttä osoitettiin myös tyhjillä lipuilla. Heinäluomankin valinnassa niitä jätettiin 22.

Suljetussa lippuäänestyksessä kaikki eivät malta pysyä asialinjalla. Pienen naurunremakan aiheutti äänestyslippu, jossa pääsihteeri Seppo Tiitisen sanojen mukaan oli "eduskunnan vaalisäännön viidennen pykälän vastainen merkintä".

Mitä lipussa oli, jäi arvoitukseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olli Pohjanpalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää