Kotimaa    |   HS-gallup

Kansa torjuu puolustusliitot

Nato on alkanut kiinnostaa perussuomalaisten kannattajia. Jo neljännes puolueen äänestäjistä suhtautuu myönteisesti jäsenyyteen.

Tilaajille

Suomalaiset haluavat yhä ensisijaisesti pysyä liittoutumattomina. Jos liittoutua pitäisi, kansalaisilta löytyisi eniten tukea puolustusliitolle Ruotsin kanssa. Tätä kannattaisi neljännes väestöstä.

Suhtautuminen Natoon on pelkistynyt. Kannattajia ja vastustajia on muutama prosenttiyksikkö enemmän viime vuoteen verrattuna, kun taas epätietoisten osuus on pienentynyt. Miltei kaksi kolmesta vastustaa Nato-jäsenyyttä.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä puolustusta koskeviin asioihin.

Tutkimuksessa kysyttiin ensimmäistä kertaa kansalaisten kantoja kolmeen erilaiseen puolustusliittoon. Nato-jäsenyyden lisäksi kysyttiin näkemystä EU:n yhteiseen puolustukseen ja kahdenkeskiseen liittoutumaan Ruotsin kanssa.

Lähes yhtä suosittu kuin Suomen ja Ruotsin puolustusliitto oli EU:n yhteinen puolustus.

Ennen vuodenvaihdetta eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) esitti, että Suomen tulisi tiivistää yhteistyötä Ruotsin kanssa ja esimerkiksi harkita Hornetien korvaamista Jas-hävittäjillä.

Hänen mukaansa tulos kertoo yleisestä kannatuksesta pohjoismaisen yhteistyön tiivistämisen puolesta.

"Joskin on hyvä muistaa, että puhutaan yhteistyön kehittämisestä, ei sotilasliitosta. Sellaista ei ole nyt keskustelussa eikä sellaista valmistella", Heinäluoma sanoo.

Myös ajankohta kyselylle on ollut otollinen.

"Yhteistyöllä on saavutettavissa säästöjä ja toiminnallisia hyötyjä. Kun rahasta on pulaa, sillä on tässä ajassa erityinen merkitys."

Eri puolueiden kannattajien keskuudessa ei ole juuri muutoksia. Nihkeimmin Natoon suhtautuvat vasemmistoliitto ja vihreät, suopeimmin kokoomuksen äänestäjät.

Uutta on se, että perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa on tapahtunut merkittävä liikahdus Nato-myönteiseen suuntaan.

Puolueen kannattajista nyt lähes neljännes kannattaa Nato-jäsenyyttä, kun viime kesänä näin teki vain joka kuudes.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajalle, kansanedustaja Jussi Niinistölle (ps) Nato-jäsenyyttä kannattavien perussuomalaisten määrän kasvu on yllätys.

"Viime vuonna käyty keskustelu puolustusvoimien uudistuksesta varuskuntien lakkauttamisineen on saattanut vaikuttaa asiaan. Koetaan, että oma puolustus ei ole uskottava", hän arvioi.

Runsaan kymmenen vuoden aikana suomalaisten suhtautuminen Natoon on pysynyt likipitäen samana. Tämänhetkinen kannatus (19 prosenttia) on pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Vastustajat ovat olleet aina selvästi enemmistössä.

Kyselyssä yleinen asevelvollisuus sai laajan tuen kaikissa väestöryhmissä. Sitä kannattaa neljä viidestä.


Näin tutkittiin

 TNS Gallup toteutti HS:n pyynnöstä tutkimuksen kansalaisten suhtautumisesta Suomen Nato-jäsenyyteen ja muihin puolustusta koskeviin asioihin.

 Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluna 29. 1.–9. 2. 2013.

 Haastattelujen määrä oli 1 006. Otos edustaa maan 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-gallup
 • Nato
 • Miska Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää