Kotimaa

Käräjäoikeus hylkäsi syytteitä taideväärennösjutussa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt tukun jengitaustaisten syytettyjen syytteistä suuressa taidekauppajutussa.

Tilaajille

Jengitaustaiset miehet vapautuivat syytteistä. Varsinaissuomalainen taiteilija tuomittiin jutun sivuhaarassa väärennetyistä Picassoista. Poliisi epäilee taiteilijaa myös muista petoksista, jotka kytkeytyvät suureen väärennetyn taiteen vyyhtiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt tukun syytteitä taidekauppajutussa. Kaatuneet syytteet liittyivät vyyhdin päähaaraan, joka koski Roberto Mattan, Antonio Sauran ja Francis Picabian nimillä signeerattuja tauluja.

Jutun toinen pääsyytetty oli varsinaissuomalainen taiteilija. Toinen puolestaan kuului taulukauppojen aikaan M.O.R.E.-rikollisryhmään. Toista jengiin kuulunutta miestä syytettiin avunannosta.

Taulut myytiin englantilaiselle naiselle vuonna 2009 150 000 euron hintaan. Syytteen mukaan taulut olivat väärennöksiä.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että taulut olisivat väärennöksiä. Se hylkäsi syytteet törkeästä petoksesta, avunannosta törkeään petokseen, väärennöksestä ja avunannosta väärennökseen.

Käräjäoikeus hylkäsi myös samoihin tauluihin liittyneen syytteen törkeästä rahanpesusta ja syyttäjän vaatimuksen, että eräs yritys olisi pitänyt tuomita rangaistusvastuuseen.

Varsinaissuomalaista taiteilijaa syytettiin myös väärennetyistä Picassoista. Toisen hän myi eteläsuomalaiselle miehelle ja toista hän yritti myydä.

Käräjäoikeus katsoi, että työt olivat väärennöksiä. Taiteilija sai kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä petoksesta, törkeän petoksen yrityksestä ja kahdesta väärennöksestä.

Taiteilijaa epäillään myös muista taidekauppaan liittyvistä törkeistä petoksista ja väärennyksistä. Niiden osalta tutkinta on vielä kesken.

Keskusrikospoliisin (krp) mukaan epäilyt liittyvät suuren väärennetyn taiteen vyyhtiin, jossa on yhteensä noin kymmenkunta epäiltyä ja useita asianomistajia. Tutkinnanjohtaja Esa Virtanen krp:stä kertoo, että keskeiset epäillyt ovat jollain tavalla olleet aiemminkin esillä väärennettyyn taiteeseen liittyen joko käräjäoikeudessa tai muuten.

Virtasen mukaan väärennettyä taidetta on saatettu markkinoille systemaattisesti vuosien ajan. Mitään jengiyhteyksiä vyyhdissä ei ole tullut ilmi.

Poliisi epäilee, että rikoshyöty koko vyyhdissä on miltei 20 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Minna Passi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää