Kotimaa    |   Kolumni

Olkaamme siis ruotsinkielisiä

On perusihmisoikeus saada puhua omaa kieltään pelkäämättä.

Tilaajille

Jos jotain olen inhonnut, niin pakkoruotsia.

Olen kasvanut idässä. Ei ole vaikea keksiä vierasta kieltä, joka olisi siellä enemmän tarpeen kuin ruotsi. Ja koska ruotsia ei keskenkasvuisena joutunut puhumaan koskaan, tunnollisuus tunnilla ei ikinä muuttunut kielitaidoksi luokan ulkopuolella. Muistan epäsäännölliset verbit. Menen paniikkiin, jos joku puhuu minulle ruotsia oikeassa maailmassa.

Tyhmyyteni nolottaa, varsinkin, kun kohtaamani suomenruotsalaiset ovat fiksuja, sosiaalisia ja kielitaitoisia ja muutenkin epäilyttävän miellyttävää porukkaa.

Keskenkasvuisena ratkaisin tämän häpeäntunteen niin, että purnasin pakko-opiskelua vastaan. Loppuisiko maailma, jos lapset saisivat valita tilalle saksan, ranskan, espanjan, venäjän? Tuskin.

Hirveän intohimoisesti en osannut asiaan suhtautua. Kai minkä tahansa vieraan kielen opiskelu joka tapauksessa on hyväksi? Ja yksi oppiaine, kuka nyt muutenkaan jaksaa kiihkoilla mokomasta?

Näköjään moni.

Huomaan, että kiihkoilu on saanut minut pikku hiljaa muuttamaan mielipidettäni kokonaan. Joskus olen pitänyt pakkoruotsia pienenä pahana. Nyt olen alkanut  pitää sitä välttämättömyytenä.

Vihapuhe on aina raukkamaista ja tuomittavaa. Suomenruotsalaisiin viime aikoina kohdistuneita uhkauksia on vielä tavanomaistakin vaikeampi ymmärtää.

Ehkä tappouhkauksia tällä kertaa tehtailee yksi sairas mieli. Mutta, tällainen iljettävä myrsky nousee tunnetusti joka kerta verkossa, kun keskustellaan kielipolitiikasta.

Muukalaisviha on kuvottavaa sekin, mutta osaamme näköjään vihata myös omaa kansaamme. Ja vielä tällaisessa maassa, jossa oikeudesta omaan äidinkieleen on saatu historiassa tapella. Uhka suomalaisuudelle ovat, kas, toiset suomalaiset. Tiedän missä lapsesi käy koulua – koska minun lapseni on samalla luokalla.

Ja sitten siuntiolaiset eläkeläiset miettivät, että uskaltaako ruotsia puhua julkisilla paikoilla enää ollenkaan.

Se on väärin. Se on niin väärin, että uskoisin jopa useimpien täysjärkisten pakkoruotsin vastustajien asettuvan niiden eläkeläisten kanssa samalle puolelle.

Tällaista ei saa hyväksyä, oli peruskoulun kielipolitiikasta sitten mitä mieltä hyvänsä. On perusihmisoikeus saada puhua omaa kieltään pelkäämättä.

 

"Tie­dän mis­sä lap­se­si käy kou­lua – kos­ka mi­nun lap­se­ni on sa­mal­la luo­kal­la."

Me elämme kaksikielisessä maassa. Se tarkoittaa, että kaiken lainsäädännön on lähdettävä siitä, että palvelua on saatava omalla äidinkielellä, myös ruotsiksi.

Sitä periaatetta pitää näköjään puolustaa edelleen, kouluissakin.

Ruotsin kanssa meillä on pitkä yhteinen historia ja monelta osin yhteinen kulttuuri myös. Se on kuitenkin tässä oikeastaan sivuseikka. Enemmän olen huolissani toisista suomalaisista, niistä siuntiolaisista eläkeläisistä ja heidän kaltaisistaan.

Oikeutta koskemattomuuteen, omaan identiteettiin ja kieleen sietää puolustaa kaikkialla. Tällaisessa tilanteessa meidän kaikkien on syytä puhua ruotsia välillä, oli äidinkieli kumpi vain, ja nimenomaan julkisesti.

Ruotsi on kaunis kieli. Puhutaan sitä, pää pystyssä, lauletaan vaikka tai huudetaan, piirrellään ruotsinkielisiä graffiteja aseman seinään.

Mitä vain, mutta ei ainakaan olla raakalaisten edessä hiljaa.

Kirjoittaja on tuottaja HS.fi:n kehitystiimissä. Twitter: Maija_Aalto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maija Aallon kolumnit
 • Kolumnit
 • Uhkailut
 • Ruotsin kieli
 • Kielitaito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää