Kotimaa

Maanottoluvat ehkä pois kunnilta

Mynämäellä setvitään epäiltyä luvatonta kalliolouhintaa

Tilaajille

Ympäristöministeriö harkitsee maa-ainesasioiden siirtämistä pois kunnilta. Maanoton valvontaa vaikeuttavat pikku kuntien päättäjien kytkökset.

Mynämäkeläinen yrittäjä Eero Verainen osti toissavuonna viiden hehtaarin Pitkämäki-nimisen tontin. Hän haki kunnan rakennustarkastajalta maisematyöluvan, jonka turvin tontin puita kaadettiin. Yrittäjä päätti myös louhia kalliota ja myydä kalliorouhetta. Siihen hän olisi kuitenkin tarvinnut maanottoluvan.

Paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen aktiivit Osmo Kivivuori ja TerhiLinjos huomasivat luvattoman toiminnan viime vuoden joulukuussa. He ottivat yhteyttä kuntaan, jolloin rakennustarkastaja pysäytti työt.

Yrittäjä haki tammikuussa maanottoon luvan, jonka kunta myönsi viime viikolla.

Varsinais-Suomen poliisilaitos tutkii luvatonta maanottoa ympäristörikkeenä tai ympäristön turmelemisena. Kunta ei tehnyt rikosilmoitusta, vaan sen teki luonnonsuojeluyhdistys.

"Kunta ei ole missään nimessä tehnyt ilmoitusta. Kunnan rakennustarkastaja on antanut poliisille selvityksen siitä, mitä on tapahtunut ja missä vaiheessa", kunnanjohtaja Seija Österberg kertoo.

Ympäristöviranomaisten mukaan pienen kunnan päättäjillä on usein liian korkea kynnys ilmoittaa poliisille luvattomista maanotoista. Maa-ainesasiat ratkaistaan kunnissa yleensä kunnanhallituksessa.

"Niissä istuu esimerkiksi maanomistajia ja yrittäjiä. Pitäisikö lupaviranomainen saada etäälle kunnan perustoiminnoista ja mahdollisesti näistä kytkennöistä, joita isojen kuntayrittäjien ja päättäjien kesken on", yksikönpäällikkö Lassi Liippo Varsinais-Suomen ely-keskuksesta puntaroi.

Kunta vastaa maanoton luvista ja valvonnasta. Tähän harkitaan muutosta ensi syksyllä käynnistyvässä ympäristölain uudistuksen kakkosvaiheessa.

"Tämä ongelma pienten kuntien päätöksenteossa on tiedostettu ympäristöministeriössä jo vuosia sitten", hallitusneuvos Markus Alapassi kertoo.

Hän on ollut mukana tekemässä selvitystä maa-aineslain toimivuudesta. Siinä käsitellään mahdollisuutta siirtää luvat ja valvonta pois kunnilta.

Toiminnot siirtyisivät todennäköisesti aluehallintovirastoihin, jotka jo hoitavat ympäristölupa-asioita.

"Tilannetta pitää harkita syksyllä perusteellisesti", Alapassi toteaa.

Kuntaliitto suhtautuu suunnitelmiin penseästi.

"Esimerkkien valossa näkemykset ovat aivan oikeutettuja, mutta mitä hyvää muutos toisi? Kaikkialla tehdään inhimillisiä virheitä. Sen olemme huomanneet kaivosteollisuuden tapahtumien myötä", ympäristöasiantuntija Vesa Valpasvuo sanoo.

Mynämäkeläinen tontti on nyt suljettu kiviestein. Tontin omistava Eero Verainen myöntää virheensä. Hän kertoo, että tonttia käytettiin kaatopaikkana ennen kuin hänen yrityksensä osti sen.

"Ensin siivosimme sen. Halusimme istuttaa tontille puita, mutta uusi maa olisi liukunut vetistä kalliorinnettä alas, joten kallio piti louhia. Teimme virheen, kun rupesimme myymään kalliorouhetta", Verainen kertoo.

Toni Lehtinen HS
Mynämäki

Sata miljoonaa tonnia maa-aineksia

 Suomessa käytetään maa-aineksia noin sata miljoonaa tonnia vuosittain. Määrä on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan suurin.

 Osassa maata maa-ainesten saatavuudessa on ympäristöministeriön mukaan ongelmia.

 Suurin osa maasta otetaan maa-aineslain mukaisilta alueilta. Viidennes saadaan rakentamisen yhteydessä.

 Maata otetaan yleensä sorasta mutta myös kallioperän kiviaineksesta. Kiviaineksen kokonaiskäytöstä kalliomurskeen osuus on yli puolet.

 Maanotto on luvanvaraista lukuun ottamatta kotitarvekäyttöä. Ottamislupia myönnetään vuosittain yli 6 000.

 Luvan ainesten ottamiseen myöntää kunnan määräämä viranomainen. Usein se on kunnanhallitus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Luonnonvarat
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää