Kotimaa

Vauvoista töihin aiheutuvat kulut halutaan kuriin

Vanhemmuuskulujen tasaamiseen tähtäävällä kansalaisaloitteella on kansanedustajien enemmistön tuki

Tilaajille

Akavassa aloitteen perusteluja moititaan harhaanjohtaviksi. Yrittäjänaiset uskovat asian etenevän silti eduskuntaan syksyllä.

Vanhemmuuden kustannusten tasaamiseen tähtäävä kansalaisaloite on saanut laajan tuen kansanedustajilta. Suomen Yrittäjänaisten käynnistämää aloitetta tukee 108 kansanedustajaa eli enemmistö kansanedustajista, Yrittäjänaiset kertoo verkkosivuillaan.

"Aloitteen tavoite on se, että me kaikki yhteisvastuullisesti kannamme vastuun meille syntyvistä vauvoista", Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Heli Järvinen selittää.

Nyt tilanne on epäreilu, koska osa vanhemmuuden kustannuksista kohdentuu naisten työnantajille. Aloitteen mukaan varat pitäisi kerätä yhteisistä verovaroista veroja korottamalla, Järvinen kertoo.

Mukana ovat puoluejohtajista Sdp:n Jutta Urpilainen ja vihreiden Ville Niinistö sekä muista ministereistä Anna-Maja Henriksson (r).

"Tämä on ensimmäinen kansalaisaloite, jonka takana on enemmistö kansanedustajista. Tässä on mahdollisuus viedä tätä eduskunnan kautta läpi", Heli Järvinen sanoo.
"Sopiva väylä voisi olla, että eduskunnan naisverkosto tekisi lakialoitteen omissa nimissään."

Kansalaisaloitetta arvostellaan kuitenkin harhaanjohtavaksi esimerkiksi korkeakoulutettujen järjestössä Akavassa, vaikka Akavakin allekirjoittaa yleisemmän tavoitteen vanhemmuuden ja sen kustannusten jakamisesta.

"Kansalaisaloitteessa on sillä tavalla pihviä, että vanhemmuuden kustannuksissa on tasattavaa. Mutta sen perustelut ja taustalaskelmat ovat harhaanjohtavat", sanoo Akavan asiantuntija Tarja Arkio.

Yrittäjänaisten mukaan vanhemmuudesta aiheutuu työnantajalle 14 000 euron kulut, joita ei korvata.

Kansalaisaloitteen mukaan eduskunnan tulisi valmistella laki, jotta näitä kuluja korvattaisiin verovaroista.

Arkion sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikön Minna Salmen mukaan osa kuluista perustuu kuitenkin karkeisiin arvioihin. Käytännössä niiden korvaaminen lainsäädännön kautta olisi hankalaa. Isoimmat kuluerät laskelmassa tulevat äitiysvapaan palkallisen osan ja lomapalkan sivukuluista ja siitä, että vanhemmat jäävät töistä kotiin hoitamaan sairasta lastaan.

"Sairaan lapsen hoitaminen on sovittu palkalliseksi työehtosopimuksissa, ei laissa. Se on rinnastettu työntekijän sairastamiseen", Arkio huomauttaa. "Sairastamisesta koituu aina menetyksiä. Kärjistäen voi sanoa, että kustannusten poistamiseksi sairastaminen pitäisi kieltää."

Akava ja THL korostavat, että vanhemmuuteen liittyvä iso tasa-arvo-ongelma on, että miehet eivät käytä perhevapaita. Vapaat kasautuvat naisille, joiden työuraa ne hankaloittavat. Akava ja THL ajavatkin perhevapaiden pidentämistä ja jakamista 6+6+6-malliin: kuuden kuukauden kiintiö sekä isälle että äidille ja 6 kuukauden jakso, jonka käyttäjän perhe voi päättää.

"Kansalaisaloitteessa mainittujen kustannusten jakaminen on pieni ja todella mutkikas asia. Näkisin tehokkaampana sen, että ajettaisiin isien vapaiden käyttöä ja isien vapaiden pidentämistä", sanoo projektipäällikkö Minna Salmi THL:sta.

Kansalaisaloitteen arvosteluun yhtyy työnantajien linnake eli Elinkeinoelämän keskusliitto.

"Pidän laskentatapaa harhaanjohtavana. Laskelmassa menevät sekaisin työnantajan lakisääteiset ja sopimuspohjaiset velvoitteet", sanoo EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

Yrittäjänaisten Heli Järvisen mukaan laskelmiin kohdistuva kritiikki ampuu ohi. Hän pitää kustannusarviota realistisena.

"Minustakin 6+6+6-malli on hyvä, mutta se ei poista sitä rakenteellista ongelmaa, että vanhemmuuden kustannukset jätetään äitien työnantajien tai vanhempien työnantajien maksettavaksi", Järvinen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää