Kotimaa

Kanat oppivat kolmessa päivässä yhtä paljon kuin koirat viidessä viikossa

Kanakurssilla kanat opettavat ihmisiä paremmiksi eläintenkouluttajiksi

Tilaajille

Kanoja on helpompi kouluttaa kuin esimerkiksi koiria, koska ne eivät yritä miellyttää ihmistä vaan ovat vain ahneita. Kanakoulutuksen oppeja voi soveltaa kaikkiin eläimiin.

On kokeen aika. Kanakurssin osallistuja Salla Teppo nostaa kanan häkistä pöydälle, jolla on kolme eriväristä paperilappua: musta, vihreä ja keltainen. Teppo on kouluttanut kanan nokkaisemaan vain mustaa lappua. Oikeasta nokkaisusta tulee palkinnoksi jyviä.

Alku menee loistavasti: nokkaisu, jyvä, nokkaisu, jyvä, nokkaisu, jyvä. Mutta sitten tulee tiukka paikka.

Koulutuksen vetäjä Tommy Wirén laittaa mustan lapun piiloon 20 sekunnin ajaksi. Kana tuijottaa vuorotellen vihreää ja keltaista lappua. Hmm.

Wirén yrittää harhauttaa kanaa tökkimällä sormellaan vihreää ja keltaista lappua, mutta kokelas pysyy lujana. Se ei tökkäise niitä. Pitkien sekuntien jälkeen Wirén palauttaa pöydälle mustan lapun, jota kana nokkaisee heti ilahtuneena.

Koe menee läpi. "Saako tuulettaa?" Teppo kysyy.

Kangasalla on käynnissä viikonlopun kestävä kanakurssi. Eläintenkouluttajat Tommy Wirén ja Jaana Rajamäki opettavat kurssilaisille eläinten kouluttamista: oikea-aikaista palkitsemista, palkitsemistapaa sekä eläimen liikkeiden ja eleiden hallintaa. Opettajana toimii höyhenpeitteinen lady.

"Kana on loistava opettaja, sillä se on yksinkertainen eläin, joka oppii erittäin nopeasti. Se, minkä kanoille voi opettaa kolmessa päivässä, vie koirilta viisi viikkoa", Wirén sanoo.

Sekuntikellot, naksuttimet ja jyvät viuhuvat. Kahdeksalla kurssilaisella on jokaisella kaksi kanaa, joille he opettavat eri temppuja.

Vaikeinta on oppia palkitsemaan kana tarpeeksi nopeasti, juuri oikealla hetkellä.

Koulutus perustuu eläimen käytöksen positiiviseen vahvistamiseen. Kun kana käyttäytyy toivotulla tavalla, se pitää palkita heti, jotta se ymmärtää, mistä hyvästä palkkio tuli. Kana ei pohdiskele saati mielistele omistajaansa kuten koira – se haluaa vain jyväsensä.

Kouluttajan virheet näkyvät kanassa heti, toisin kuin kehittyneemmissä eläimissä.

Yksi kanoista ottaa kunnolla kiinni Teija Jokisen ruokakiposta, ja jyvät lentelevät.

"Tätä kanaa on helpompi kouluttaa kuin tuota toista, koska tämä on paljon ahneempi", Jokinen naurahtaa.

Jokinen työskentelee Särkänniemen Koiramäen eläintarhassa. Hän tuli kurssille saadakseen oppia eläinten kouluttamisesta, jotta esimerkiksi sian kynsien leikkaaminen olisi jatkossa helpompaa.

Myös muut kurssilaiset hakevat oppia arkeensa: yksi on koirakouluttaja, toinen eläinlääkäri, kolmas hevosharrastaja.

"Kanakoulutuksen opein voidaan kouluttaa kaikkia eläimiä, jopa kultakaloja ja karhuja", Wirén sanoo. Jälkimmäisiä hän kävi kouluttamassa kesäkuussa ruotsalaisessa eläintarhassa.

Kanakurssin on kehittänyt yhdysvaltalainen eläintenkouluttaja Bob Bailey, jonka opissa Wirén on ollut. Wirén toi kanakurssit Suomeen vuonna 2007, ja kurssit ovat olleet järjestään täynnä.

"Kanat kyllä oppivat. Kaikkein haastavinta eläintenkouluttajan työssä on ihmisen opettaminen."

Tosiaan, kanat oppivat vaikka mitä: pujottelemaan keppejä, nousemaan rappuja orrelle, tiputtamaan tietynvärisen lelun alas, laskeutumaan orrelta ja pyörimään piruetteja – kaikki nämä yhteen putkeen.

Teppo ja Tepon kana ovat valmiita jatkamaan seuraavalle tasolle. Nyt kanan pitää noukkia kumipallo yhdestä muovikiposta ja siirtää se toiseen. Kana on ilmeisen tohkeissaan opetustehtävästään.

Kurssin vetäjä Wirén kertoo, että hän on toisinaan jättänyt kanalan oven koemielessä auki. "Kanat löytyvät aina harjoitushallista, odottamasta treenien alkua."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää