Kotimaa

Valtion velantarve ensi vuodelle kasvoi kesän aikana 1,7 miljardia euroa

Valtion pitää ottaa ensi vuonna uutta velkaa 1 320 euroa kansalaista kohden

Tilaajille

Vielä keväällä valtion ensi vuoden velantarpeeksi arvioitiin 4,9 miljardia, mutta nyt summa on jo 6,6 miljardia. Heikot näkymät kasvattavat pottia.

Valtion ensi vuoden velantarve on kasvanut muutamassa kuukaudessa huikeat 1,7 miljardia euroa. Vielä kevään kehyspäätöksessä valtion arvioitiin ottavan ensi vuonna 4,9 miljardia euroa lisää velkaa.

Valtiovarainministeriön (VM) keskiviikkona julkistama budjettiehdotus ensi vuodelle on kuitenkin 6,6 miljardia euroa alijäämäinen, eli valtion menot ovat 6,6 miljardia euroa suuremmat kuin tulot. Tämä vaje katetaan ottamalla lisää velkaa.

Ministeriöstä kerrotaan, että suurin vajeen kasvuun vaikuttava tekijä on talousennusteiden heikkeneminen.

Maaliskuussa VM ennusti, että kansantalous kasvaisi ensi vuonna 1,6 prosenttia, mutta kesäkuussa arvio kasvusta oli pudonnut 1,2 prosenttiin. Näin ollen valtionvelka kasvaisi vuonna 2014 yhteensä noin 98 miljardiin euroon.

Ensi vuoden aikana velkaa otetaan noin 1 320 euroa kansalaista kohden. Kevään kehyspäätöksen jälkeen vuoden 2014 velantarve on kasvanut muutamassa kuukaudessa 340 eurolla per kansalainen. Vuoden 2014 lopussa velkaa olisi noin 19 600 euroa suomalaista kohden.

Ministeriön budjettiesitys noudattelee hallituksen kevään kehysriihessä tekemiä päätöksiä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) esitteli esityksen pääkohtia keskiviikkona, ja kokonaan se julkistetaan tänään torstaina.

Esityksen veroratkaisut ja säästöpäätökset olivat esillä jo kehysriihessä. Niinpä esimerkiksi keväinen päätös laskea yritysten maksamaa yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä 20 prosenttiin on esityksessä sellaisenaan.

Tiedotustilaisuudessa Urpilainen toisti tiistaiset palopuheensa siitä, että rakenteellisia uudistuksia on saatava aikaan jo tänä syksynä. Käytännössä hallituspuolueiden on siis päästävä niistä sopuun budjettiriihessään elokuun lopussa. "Jokaisen suomalaisen olisi tärkeää ymmärtää, että aika mennyt ei koskaan enää palaa", Urpilainen mukaili Juha Vainion laulua Vanha salakuljettaja Laitinen.

Kun Urpilaiselta kysyttiin esimerkkejä tulevista rakenneuudistuksista, hän sanoi oppineensa, että liian aikaisin tehdyt konkreettiset esitykset ammutaan nopeasti alas. Urpilainen ei suoraan kertonut, onko luvassa sellaisiakin uudistuksia, jotka Sdp on aiemmin torjunut.

"On rehellistä sanoa, että rakenteelliset uudistukset eivät tule olemaan helppoja. Niiden tekeminen on jo nyt osoittautunut tässä hallituksessa hyvin vaikeaksi. On hyvä valmistautua siihen, että nämä uudistukset tulevat kirpaisemaan jokaista", Urpilainen vastasi.

Sdp:n jo vaalien alla torppaamasta eläkeiän nostosta Urpilainen totesi uudelleen, että tämä hallitus ei tee päätöksiä eläkeuudistuksista.

Lainvalmistelu voi kuitenkin alkaa jo tällä hallituskaudella, jos työmarkkinajärjestöt pääsevät nopeasti sopuun eläkeratkaisun sisällöstä.

Urpilaisen mukaan hallitus on sitoutunut siihen, että eläkeuudistus tulee voimaan 2017.

Mitä merkitystä päivämäärällä on, jos päätökset kuitenkin joka tapauksessa tehdään?

"Päätöksen päivämäärä ei ole se kaikkein tärkein kysymys, vaan se, että vaalien alla sanottiin, että tämä hallitus ei tule nostamaan vanhuuseläkkeen alaikärajaa. Se päätös on edelleenkin voimassa", Urpilainen vastasi HS:lle. 

 

Sammon Stadigh moitti päättäjiä liiasta velanotosta 
Talous A 26

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää