Kotimaa

Itärajalle jopa 16-kaistaisia passibulevardeja

Imatralle ja muille raja-asemille rakennetaan passibulevardeja liikenteen kasvun takia

Tilaajille

Rajanylitykset Venäjän ja Suomen välillä kaksinkertaistuvat tällä vuosikymmenellä. Suomi hioo tarkastuksia sujuvammiksi. Imatralle syntyy 16-kaistainen tarkastuskenttä.

Autoletka seisoo parijonossa, keulat kohti Suomea. Venäjän rekisterikilvet melkein hieraisevat edellä pysähtyneen puskuria.

"Viikonloppuina jono on vielä paljon tätä pitempi. Silloin se ulottuu usein rajalle saakka", sanoo Imatran rajatarkastusaseman rajavartiomestari Tomi Terävä torstaina ja viittaa itään.

Runsaan sadan metrin päässä häämöttää EU:n ja Venäjän rajalinja.

Terävä ja muut rajamiehet tuntevat kasvavan paineen nahoissaan. Kuluvana vuonna kaakon matkustajaliikenne on ollut kuuden prosentin nousussa edellisvuoteen verrattuna. Kaakkoisrajan ylitti alkuvuoden aikana keskimäärin yli 30 000 ihmistä päivässä.

Tulevaisuudessa tahti vain kiihtyy. Vuosikymmenen lopulle tultaessa Suomen ja Venäjän välisen rajaliikenteen ennakoidaan jopa kaksinkertaistuvan nykyisestä.

EU ja Venäjä neuvottelevat parhaillaan viisumivapaudesta, jonka seuraukset näkyisivät ennen kaikkea Suomen itärajalla.

Rajan ylittämistä halutaan liikenteen kasvun vuoksi nopeuttaa. Tähän pyritään virtaviivaistamalla muodollisuuksia ja uudistamalla raja-asemia.

Imatran raja-aseman tuntumassa aukeaa massiivinen työmaa, joka vuoden loppuun mennessä muuntuu 16-kaistaiseksi passibulevardiksi.

"Ajatuksena on, että ensi vuoden alusta rajatarkastukset siirretään ei-tullattavan henkilöliikenteen osalta kaistoille. Kuljettaja ja matkustajat ovat tarkastuksen ajan pääosin ajoneuvoissaan", sanoo Rajavartiolaitoksen rajanylityspaikkojen hankepäällikkö, everstiluutnantti Jaakko Ritola.

Vastaavia muutoksia valmistellaan Imatran ohella Nuijamaan ja Vaalimaan rajatarkastusasemilla. Keväällä valtioneuvosto myönsi 13 miljoonaa euroa tullin ja Liikenneviraston kanssa toteutettavalle hankkeelle.

Vuotuiseksi rahantarpeeksi on arvioitu 16 miljoonaa euroa.

Uudet tarkastuskentät varustetaan drive-in-tyylisillä kopeilla. Matkustusasiakirjat ojennetaan rajatarkastajille suoraan auton ikkunasta.

"Kansalaisten näkökulmasta tämä on se suurin muutos, kun ei enää tarvitse nousta autosta ja kävellä tarkastuspisteelle. Tämä sujuvoittaa matkustusta ja asiointia", arvioi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Tullattava henkilöliikenne kulkee edelleen perinteisesti tullitarkastuksen kautta. Tullattavaa on noin kymmenellä prosentilla saapuvista rajanylittäjistä.

Passin- ja viisumintarkastuksesta saapuva Anastasia Jakovenko pitää tulevia uudistuksia hyvänä asiana.

"Asioinnin muuttuessa yksinkertaisemmaksi tilanne paranee", sanoo vuoden kolmannelle ostosmatkalle Pietarista tullut Jakovenko.

"Suomessa ostan vaatteita ja erilaisia kulutustavaroita."

Uudistusta vauhdittavat myös säästösyyt. Rajanylitysten kaksinkertaistuminen edellyttäisi valvontahenkilöstön tuntuvaa lisäystä, mikäli valvontaa jatkettaisiin nykyisellä tyylillä.

"Lisähenkilöstön tarve on saatu puristettua 200 henkilötyövuoteen. Perinteisellä tavalla tarve oli kaksin- tai kolminkertainen", hankepäällikkö Ritola arvioi.

Tällä haavaa kaakkoisrajalla työskentelee 600–700 rajavalvojaa.

Anastasia Jakovenkon auto kaarta kohti Imatraa. Muodollisuudet ovat takana, elämykset edessä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää