Vapaavuori: Keskustan malli menee jalat edellä puuhun - Kotimaa | HS.fi

Vapaavuori: Keskustan malli menee jalat edellä puuhun

Pk-yritysten rahoitus ei paranisi Telia-Soneran osakemyynnillä, elinkeinoministeri sanoo.

Jan Vapaavuori tyrmää kekustan ehdotuksen siitä, että valtio myisi yritysomistuksiaan ja sijoittaisi rahat uuteen rahastoon.

22.8.2013 2:00 | Päivitetty 22.8.2013 6:12

Pk-yritysten rahoitus ei paranisi Telia-Soneran osakemyynnillä, elinkeinoministeri sanoo.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tyrmää keskustan ehdotukset siitä, että valtion tulisi myydä yritysomistuksiaan ja sijoittaa varat rahastoon, joka luotottaisi pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Keskusta on toistuvasti ehdottanut tällaisen rahaston perustamista niin, että valtio myisi Telia-Sonera-osakkeensa.

Vapaavuoren mukaan keskusta menee "jalat edellä puuhun", jos se ensin miettii, mitä myydään, ja sitten vasta pohtii, mitä rahoilla tehdään.

Hänen mukaansa keskustan ehdotuksissa niin rahaston koko kuin sen toimintaperiaate ja arviot yksityisen rahan osuudesta ovat vaihdelleet riippuen puhujasta.

Myöskään keskustan ehdotus siitä, että uusi rahasto antaisi pk-yrityksille lainoja markkinahintaa halvemmalla, ei saa elinkeinoministeriltä ymmärrystä.

"Oma pankki ja lainaa halvemmalla – ei laillista eikä tätä päivää", Vapaavuori torppaa ehdotuksen. "Yleinen käsitys on, että yritysluottomarkkina toimii meillä varsin hyvin."

Keskustan mukaan 3–5 miljardin euron kasvu- ja kehittämisrahasto on nyt tarpeen, koska moni pk-yritys ei saa rahoitusta järkevillä ehdoilla pankeista, sanoo Mika Lintilä, asiaa valmistellut keskustan kansanedustaja ja veroasiantuntija.

Kun suurteollisuus ei työllistä lisää suomalaisia ja metsäteollisuudenkin työvoiman tarve vähenee, ainoa toivo uusien työpaikkojen synnyttämiseksi lepää pienissä ja keskisuurissa yhtiöissä, Lintilä perustelee.

Lintilän mukaan uutta rahastoa tarvitaan puhtaasti pk-sektorin rahoitustarpeisiin.

Keskustan mielestä valtion velkaantumistahti on jo nyt rajua, ja siksi valtion omaisuutta on pantava myyntiin.

"Me emme saa velkaantua yhtään enempää", Lintilä sanoo. "Kasvun luomisella Suomen talouteen on nyt suurempi merkitys kuin osinkotuotoilla."

Lintilän kaavailujen mukaan valtio voisi panna 2,7 miljardin euron Telia-Sonera-osakepotistaan esimerkiksi 1,5 miljardia perustettavaan pk-yritysten luottorahoituslaitokseen. Sijoittajien kanssa rahaston pääoma voisi nousta 3–5 miljardiin euroon.

Elinkeinoministeri Vapaavuori sanoo olevansa keskustan ehdotuksen kanssa periaatteessa samaa mieltä siitä, että valtion omaisuutta voi myydä.

"Mutta se ei saa olla itsetarkoituksellista", Vapaavuori sanoo.

"Osakkeita voidaan myydä, jos muualta saadaan parempi tuotto."

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat