Kotimaa

OAJ haluaa korkeakouluille yhteisen vientiyhtiön

Korkeakouluille tulisi perustaa yhteinen koulutusviennin yksikkö. Kansainvälisestä urasta kiinnostuneille opettajille pitäisi perustaa osaajapankki. Kansainvälistymistaitoja tulisi sisällyttää opettajien perus- ja täydennyskoulutukseen. Lisäksi koulutusviennin kiemuroita, kuten työsuhdekysymyksiä, varten tulisi laatia oma opas.

Tilaajille

Korkeakouluille tulisi perustaa yhteinen koulutusviennin yksikkö. Kansainvälisestä urasta kiinnostuneille opettajille pitäisi perustaa osaajapankki.

Kansainvälistymistaitoja tulisi sisällyttää opettajien perus- ja täydennyskoulutukseen. Lisäksi koulutusviennin kiemuroita, kuten työsuhdekysymyksiä, varten tulisi laatia oma opas.

Nämä ovat Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n niksejä, joiden avulla Suomen vielä sirpaleista koulutusosaamisen vientiä vauhditettaisiin.

Ehdotukset sisältyvät OAJ:n hallituksen äsken hyväksymään kannanottoon. Koulutusviennin opasta järjestö valmistelee jo itse.

OAJ:n mukaan on voimavarojen tuhlausta, että korkeakouluilla ja jopa koulutusohjelmilla on nykyään omia erillisiä vientihankkeita.

Ne vievät aikaa ja rahaa opetuksesta ja sen kehittämisestä.

OAJ:n mukaan korkeakoulujen yhteinen vientiyksikkö voisi olla yhtiö, joka koordinoisi ja markkinoisi koulutusta.

"Suhtaudumme myönteisesti koulutusvientiin, sillä se avaa uusia mahdollisuuksia ja hyödyttää koulutuksen laadun kehittämistä myös kotimaassa", sanoo OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Misukan mukaan koulutusvienti voisi olla opettajille myös yksi uramahdollisuus etenkin nyt, kun opettajia lomautetaan ja jopa irtisanotaan liki päivittäin.

OAJ kannattaa myös lukukausimaksujen perimistä Eta-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta, mutta tarjolla tulisi olla myös apurahajärjestelmä.

Maksujen tulisi myös aidosti laajentaa korkeakoulujen rahoituspohjaa, ja tuotot pitäisi käyttää opetuksen vahvistamiseen.

Suomalaisten opiskelijoiden tutkintokoulutuksen OAJ säilyttäisi ehdottomasti maksuttomana.

Järjestö muistuttaa myös, että koulutusvientiin ryhtyvän opettajan palvelussuhteen ehdot on määriteltävä selkeästi.

Ulkomaille opettamaan lähtevän työehdot tulisi ensisijaisesti sopia suomalaisen koulutusviejän kanssa.

OAJ:n ensimmäiset käytännön kokemukset koulutusviennistä ovat hankkeesta, jossa Abu Dhabiin perustettiin 2010 suomalaisvoimin koulu. Sinne palkattiin noin 30 suomalaista opettajaa. Järjestö neuvoi heitä työsuhdeasioissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Marjukka Liiten
 • Yliopistot
 • Ammattikorkeakoulut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää